Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

W16: Η ιστορία του τεχνολογικού θαύματος της Bugatti (+video)

Ελλάδα 3:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

W16: Η ιστορία του τεχνολογικού θαύματος της Bugatti (+video)

ΝΕΑ

W16: Η ιστορία του τεχνολογικού θαύματος της Bugatti (+video)

ΝΕΑ

Η πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία του θηριώδους κινητήρα με τους 16 κυλίνδρους, ξεκινά το 1997 από τον Ferdinand Piech, που βρήκε πρόσφορο έδαφος ασχολούμενος με τη Bugatti.

Advertisement
Advertisement

Την αρχή θα μπορούσε να πει κανείς πως την έκανε ο ίδιος ο Ettore Bugatti, ο οποίος έλεγε για τα αυτοκίνητά του πως «αν συγκρίνονται με κάτι άλλο, δεν είναι πια Bugatti».

Θέλοντας να υπερθεματίσει στη μοναδικότητα και την ξεχωριστή προσέγγιση κάθε τεχνολογικού «εμποδίου» στη δημιουργία νέων αυτοκινήτων, ο εγγονός του Ferdinand Porsche, Ferdinand Piech, ήταν το πρόσωπο-κλειδί στην εξέλιξη του κινητήρα που θεωρείται σήμα κατατεθέν για τη Bugatti και κλείνει τα 20 χρόνια του. Ο Piech έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη ενός 16κύλινδρου boxer όταν ήταν στο αντίστοιχο τμήμα της Porsche, για να χρησιμοποιηθεί στην αγωνιστική 917 -για την οποία τελικά προτιμήθηκε ένας twin turbo 12κύλινδρος boxer.

Advertisement
Advertisement

Όπως φάνηκε όμως, η ύπαρξη 16 κυλίνδρων σε έναν κινητήρα ως project δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό του Piech και μόλις του δόθηκε η ευκαιρία, ο Αυστριακός μηχανικός επανέφερε το σχέδιό του για μια τέτοια κατασκευή, στο προσκήνιο. Αναζητώντας κάτι τέτοιο που θα έκανε με τρόπο αποφασιστικό κάποια πρόταση της Bugatti πραγματικά ξεχωριστή, ο Piech έδωσε το πράσινο φως για την εξέλιξη του κινητήρα σε διάταξη W- αντί του «παραδοσιακού» V. Έτσι γεννήθηκε η πρώτη εκδοχή του W16, μέσα από τη φιλοδοξία του Ferdinand Piech.

Στα όρια του αστικού θρύλου είναι ότι η Piech είχε συλλάβει τη βασική σχεδίαση του κινητήρα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του με τρένο από το Τόκιο στην Οσάκα της Ιαπωνίας και αποτύπωσε την ιδέα του, με ένα πρόχειρο σκαρίφημα πάνω σε ένα φάκελο. Το σχέδιο συνδυάζει δύο VR8 (εξέλιξη του VR6 της VW από το 1991) σε γωνία 90 μοιρών μεταξύ τους. Η πρόβλεψη πριν την κατασκευή του κινητήρα, έκανε λόγο για βάρος που θα ξεπερνούσε τα 400 κιλά.

Advertisement

Τελικά, η προσπάθεια για την κατασκευή του κινητήρα ολοκληρώθηκε σε πρώτη φάση το 1999, όταν παρουσιάστηκε η πρώτη –ατμοσφαιρική- εκδοχή του στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης. Με ισχύ 632 ίππων και 760 Nm ο ατμοσφαιρικός W16 «συνδέθηκε» με ένα χειροκίνητο πεντατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων που εξελίχθηκε από την Ricardo. Περισσότερα από 3.500 εξαρτήματα, το καθένα συναρμολογημένο με το χέρι, ενώθηκαν σε τέλεια αρμονία για την πρώτη δοκιμή του W16 παραγωγής μόλις το 2001.

Advertisement

Η έκδοση με τα 4 turbo, ξεπέρασε το όριο των 1.000 ίππων στην πρώτη του κιόλας εφαρμογή και η Bugatti ολοκλήρωσε άλλο ένα τεχνολογικό θαύμα, που είχε να κάνει με το πολύπλοκο σύστημα ψύξης του μηχανικού συνόλου. Αξίζει να αναφέρουμε πως στο κύκλωμα ψύξης κυκλοφορούν 40 λίτρα ψυκτικού υγρού, ενώ τρία ψυγεία βρίσκονται πίσω από τη μάσκα του μοντέλου στο εμπρός μέρος. Η απόδοση του κινητήρα, στην έκδοση που βλέπουμε στη Chiron (που πήρε το όνομά της από τον Μονεγάσκο οδηγό αγώνων, Louis Chiron) έφτασε το 2016 στους 1.500 ίππους και η ροπή τα 1.600 Nm.

Advertisement

Η κορυφαία έκδοση απόδοσης, κάνει την εμφάνισή της στην Bolide που βασίζεται στη Chiron και αποδίδει 1.850 ίππους και τα 1.850 Nm. Αυτό πρέπει να θεωρούμε πως είναι και το κύκνειο άσμα του W16 κινητήρα, μιας και όπως έχει ήδη επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη, υπό τη σκέπη της κοινοπραξίας Bugatti-Rimac, το επόμενο στάδιο θα έχει και πάλι κάποιον κινητήρα εσωτερικής καύσης αλλά θα είναι κάτι τελείως νέο, εξελιγμένο στην ουσία από λευκό χαρτί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
10 από τα πιο ακριβά αυτοκίνητα του κόσμου!
Fuel Pass 2: Πάνω από 72.000 αιτήσεις σε λίγες ώρες
Ποια χώρα αντιστάθηκε επί 11 χρόνια στην Google;