Live Κίνηση
Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Βρήκαμε το θωρακισμένο που φτιάχνεται στην Ελλάδα

Ελλάδα 0:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Βρήκαμε το θωρακισμένο που φτιάχνεται στην Ελλάδα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Βρήκαμε το θωρακισμένο που φτιάχνεται στην Ελλάδα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα καινούργιο στρατιωτικό όχημα «Made in Greece» έτοιμο και για βιοχημικό πόλεμο. Το βρίσκουμε στη Θεσσαλονίκη και αναλύουμε τις ικανότητές του.

Advertisement
Advertisement

Δεν είναι λίγες οι φορές και οι απορίες σχετικά με το τι μπορούμε να κατασκευάσουμε ως χώρα. Με τα αυτοκίνητα δεν τα πηγαίνουμε και τόσο καλά. Άλλωστε δεν υπάρχουν τα κατάλληλα κίνητρα αλλά και το πλαίσιο που να βοηθά τις εταιρείες να επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο διαπιστώνουμε πως τον τελευταίο καιρό τα δεδομένα δείχνουν να αλλάζουν.

Προς το παρόν η Replicar Hellas που έχει έδρα στην Κατερίνη κατασκευάζει οχήματα. Επίσης η γερμανική e.Go έχει κάνει γνωστό που πως κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Εκτός από τις παραπάνω υπάρχουν και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμούς. Η EODH είναι μία από αυτές και πρόσφατα παρουσίασε το δικό της πρωτότυπο με την ονομασία Hoplite (Οπλίτης). Η συγκεκριμένη έχει έδρα λίγο έξω από την Θεσσαλονίκη και τα τελευταία 3-4 χρόνια έχει επενδύσει σε ένα νέο όχημα 10 τόνων. Το ελληνικής σχεδίασης θωρακισμένο είχαμε τη ευκαιρία να δούμε από κοντά και να το περιεργαστούμε.

Advertisement
Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λεφτά με το… τσουβάλι για τον Ερντογάν με το θωρακισμένο του Εβρου (VIDEO)

Πάμε Θεσσαλονίκη

Ταξιδέψαμε μέχρι την έδρα της EODH και συναντήσαμε τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Γιάννη Μιτσή αλλά και το υπεύθυνο του project, Θανάση Γραμματικό. Και οι δύο μας εξήγησαν πως η εξέλιξη και υλοποίηση του Οπλίτη έχουν γίνει με κεφάλαια της εταιρείας.

Advertisement

Στόχος είναι η παραγωγή του να γίνει στην Ελλάδα προκειμένου να κατασκευάζεται από ελληνικά χέρια. Να σημειώσουμε πως η EODH ήδη συνεργάζεται με πολύ μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού ενώ είναι αυτή που θωρακίζει στρατιωτικά οχήματα όπως Leopard, Boxer κ.ά.

Το διαμορφώνεις όπως θέλεις

Advertisement

Πρόκειται για ένα όχημα πολλαπλού ρόλου που μπορεί να αλλάξει χαρακτήρα σε ελάχιστα λεπτά. Αυτό γίνεται καθώς η «κάψουλα» βγαίνει και αντικαθίσταται από άλλη. Με λίγα λόγια μπορεί ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού να αλλάξει σε… πυροσβεστικό ή και το αντίθετο! Επιπλέον έχει τη δυνατότητα να επισκευάζεται στο πεδίο της μάχης (η κάψουλα ανασηκώνεται υδραυλικά), ένα στοιχείο πολύ σημαντικό για τέτοιου είδους οχήματα.

Από πλευράς κινητήρα εφοδιάζεται με ένα μηχανικό σύνολο 6.7 λίτρων. Η ισχύς αγγίζει τους 300 ίππους ενώ η ροπή φτάνει τα 1.100 Nm. Το κιβώτιο είναι αυτόματο έξι σχέσεων. Από πλευράς επιδόσεων… το 0-80χλμ./ώρα επιτυγχάνεται σε 20,4 δευτερόλεπτα ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 120 χλμ./ώρα. Σημαντικό στοιχείο η αυτονομία που ξεπερνά τα 700 χιλιόμετρα με τη χωρητικότητα του ρεζερβουάρ να είναι στα 300 λίτρα.

Advertisement

Με 8 θέσεις και χώρους για πλικά συστήματα

Η σχεδίαση του είναι τέτοια για να μπορεί να λειτουργεί σε θερμοκρασίες από -23°C έως +49 °C. Η συγκεκριμένη βασική έκδοση είναι 5-θυρη. Ωστόσο μπορεί να παραχθεί και σε άλλες εκδόσεις, με δύο, τρεις ή τέσσερις πόρτες. Η καμπίνα μπορεί να φιλοξενήσει 8 επιβάτες με τον εξοπλισμό τους.

Από εκεί και πέρα εφοδιάζεται με διάφορα οπλικά συστήματα, αισθητήρες κ.λπ., κάτι που εξαρτάται από το εξοπλισμό που θα επιλέξει ο… πελάτης.

Αναλυτική παρουσίαση…

Στο παρακάτω video μιλάει ο Θανάσης Γραμματικός. Ο υπεύθυνος του project αναλύει πολλά για τον Οπλίτη που έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για όλους μας:

 

Σημαντική σημείωση:

Το newsauto δεν προτείνει και δεν υποστηρίζει κανένα στρατιωτικό όχημα (ή οποιοδήποτε άλλο εξοπλιστικό σύστημα) για τον Ελληνικό στρατό, τα σώματα ασφαλείας κλπ. Τα οχήματα που σας παρουσιάζουμε είναι μετά από προτροπή των ιδίων των εισαγωγέων ή των κατασκευών προς το No1 Ελληνικό ΜΜΕ Ειδικού Τύπου, να τα δοκιμάσει ή να τα παρουσιάσει στο πλαίσιο της Δημοσιογραφικής δεοντολογίας.  Το newsauto.gr είναι ανοιχτό σε όλους όσους θέλουν να δείξουν  στον κόσμο, τα στρατιωτικά οχήματα που εκπροσωπούν (newsauto@newsauto.gr).


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Λεφτά με το… τσουβάλι για τον Ερντογάν με το θωρακισμένο του Εβρου (VIDEO)
Φοβερές συλλογές αυτοκινήτων διασήμων
Βρετανικό ηλεκτρικό φορτηγό με αυτονομία 500 χλμ.