Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Βρέθηκε η χαμένη Aston Martin DB5 του 007;

Ελλάδα 22:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Βρέθηκε η χαμένη Aston Martin DB5 του 007;

ΝΕΑ

Βρέθηκε η χαμένη Aston Martin DB5 του 007;

ΝΕΑ

Ένα από τα θρυλικότερα μοντέλα που πρωταγωνίστησαν στον κινηματογράφο είναι ασφαλώς η Aston Martin DB5, το προσωπικό όχημα του διασημότερου κατασκόπου, Τζέιμς Μποντ, στην ταινία «Επιχείρηση Χρυσοδάκτυλος».  Το συγκεκριμένο μοντέλο που θεωρείτο μέχρι πρόσφατα εξαφανισμένο, λόγω κλοπής, μάλλον βρέθηκε κάπου απροσδιόριστα στη Μ. Ανατολή. Αυτή είναι η ιστορία του.

Advertisement
Advertisement

 

Του ΚΩΣΤΑ ΧΑΡΙΑΤΗ

Advertisement
Advertisement

Το 1997, στην περιοχή Florida Keys των ΗΠΑ, εκλάπη από ένα υπόστεγο αεροδρομίου, η Aston Martin DB5, με τους απανταχού συλλέκτες κλασικών μοντέλων να κινούν γη και ουρανό για να την βρουν και πάλι. Είκοσι και πλέον χρόνια μετά, οι ερευνητικές αρχές δηλώνουν την αισιοδοξία τους ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην εντόπισή της. Όπως δηλώνει ο Christopher Marinello, Διευθύνων Σύμβουλος της Art Recovery International: «Δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετές Aston Martin DB5, είναι πολύ σημαντικό να επικεντρωθούμε στο μοντέλο με αριθμό πλαισίου DP/216/1».

1965-Aston-Martin-DB5-interior-chariatis-530

Ο πρώτος ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης DB5 ήταν ο συλλέκτης Richard Losee, ο οποίος απέκτησε το αυτοκίνητο από την Aston Martin, αμέσως μετά τα γυρίσματα της ταινίας, με μόλις 12.000 δολάρια. Στη συνέχεια το πούλησε για 250.000 δολάρια στον επιχειρηματία Anthony Pugliese III, ο οποίος το φύλαγε αποθηκεύσει στο υπόστεγο του αεροδρομίου Boca Raton, μέχρι τον Ιούνιο του 1997, όπου και εκλάπη.  Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι το πιο πιθανό σενάριο ήταν η κλοπή να έχει γίνει από κάποιον που προφανώς γνώριζε την αξία της DB5 και γνώριζε πολύ καλά το μέρος και τα μέτρα προστασίας που είχε λάβει ο ιδιοκτήτης, όπως οι φρουροί. Ο αστικός μύθος λέει ότι η DB5 «απέδρασε» από τα Florida Keys με αεροσκάφος και κατόπιν την πέταξαν από μεγάλο ύψος στον ωκεανό.

Advertisement

bond2tb-chariatis-640

Η δεύτερη Aston Martin DB5 που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία «Επιχείρηση Goldfinger», εξακολουθεί να υπάρχει και πουλήθηκε τον Οκτώβριο του 2010 για 4,1 εκατομμύρια δολάρια στον συλλέκτη Harry Yeaggy. Υπάρχουν επίσης και δύο αντίστοιχα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν ως press cars, με το πρώτο να βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια, έχοντας πουληθεί για 2,09 εκατομμύρια δολάρια το 2006, ενώ το δεύτερο εκτίθεται στο Μουσείο Louwman στη Χάγη.

Advertisement