Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Volvo: Κατασκεύασε το πρώτο όχημα από «πράσινο» χάλυβα

Ελλάδα 1:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Volvo: Κατασκεύασε το πρώτο όχημα από «πράσινο» χάλυβα

ΝΕΑ

Volvo: Κατασκεύασε το πρώτο όχημα από «πράσινο» χάλυβα

ΝΕΑ

Το βάρους 8,2 τόνων όχημα μεταφοράς φορτίου κατασκευάστηκε από χάλυβα χωρίς άνθρακα και εξυπηρετεί τα σχέδια της Volvo για κλιματική ουδετερότητα έως το 2040.

Advertisement
Advertisement

Το πρώτο όχημα από χάλυβα χωρίς τη χρήση άνθρακα ισχυρίζεται πως δημιούργησε η Volvo, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να μειώσει το ανθρακικό της αποτύπωμα.

Πρόκειται για ένα όχημα μεταφοράς φορτίου, για χρήση σε λατομεία, που κατασκευάστηκε από «πράσινο» χάλυβα (χωρίς άνθρακα). Η προμήθειά του έγινε τον περασμένο Αύγουστο από τη σουηδική SSAB, μια από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τη Volvo, το 70% του βάρους ενός φορτηγού προέρχεται από χάλυβα και χυτοσίδηρο, και κατά συνέπεια η απανθρακοποίηση της παραγωγικής διαδικασία αποτελεί βασικό πυλώνα στον αγώνα της για επίτευξη ανθρακικής ουδετερότητας έως το 2040.

Advertisement
Advertisement

Το όχημα μεταφοράς φορτίου από «πράσινο» χάλυβα ζυγίζει 8,2 τόνους, κινείται από ηλεκτροκινητήρα και φέρει τη δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης. Εντός του επόμενου έτους το όχημα θα παραχθεί σε περιορισμένη κλίμακα και σε μεταγενέστερη ημερομηνία θα ακολουθήσει η μαζική παραγωγή του.

«Αυτή η πρωτοβουλία μας με τη SSAB αποτελεί ένα κρίσιμο ορόσημο για ένα μέλλον χωρίς άνθρακα», δήλωσε ο Martin Lundstedt, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Volvo.

«Όπως τα έθνη του κόσμου συσπειρώνονται γύρω από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, COP26, έτσι και οι οργανισμοί μαζί με τις βιομηχανίες πρέπει να συνεργαστούν για να αναπτύξουν νέες καινοτόμες λύσεις για ένα μέλλον χωρίς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Advertisement

»Ο όμιλος Volvo δεσμεύεται για πρωτοποριακές συνεργασίες όπως αυτή με την SSAB για την ανάπτυξη ελκυστικών, ασφαλών και αποδοτικών νέων οχημάτων και μηχανημάτων που ανοίγουν το δρόμο για ένα πιο βιώσιμο σύστημα μεταφορών και υποδομών που θα υιοθετηθεί για το μέλλον», συμπλήρωσε ο Martin Lundestedt.

Το γεγονός χαιρέτισε και ο επικεφαλής της SSAB, Martin Lindqvist, δηλώνοντας: «Η δημιουργία του πρώτου οχήματος στα χρονικά που χρησιμοποιεί «πράσινο» χάλυβα της SABB, είναι ένα πραγματικό ορόσημο. Η συνεργασία μας με τη Volvo Group, δείχνει πως η ενεργειακή μετάβαση είναι εφικτή και φέρνει σημαντικά αποτελέσματα».

Advertisement

Η Volvo επίσης συνεργάζεται με τη χαλυβουργική εταιρεία Ovako, η οποία σχεδιάζει να αξιοποιήσει το υδρογόνο κατά τη διαδικασία παραγωγής χάλυβα σε ένα νέο εργοστάσιό της στο Hofors της Σουηδίας.

Το συγκεκριμένο μοντέλο αναμένεται να μειώσει καθοριστικά τις εκπομπές CO2 κατά την παραγωγή χάλυβα, την ίδια ώρα που το πλεόνασμα του παραχθέντος υδρογόνου θα χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία τοπικών ηλεκτρικών οχημάτων με κυψέλες καυσίμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Volvo : Ξεκινά η παραγωγή του C40 Recharge στη Γάνδη
Volvo FH LNG: Στην Ελλάδα ο πρώτος τράκτορας με υγροποιημένο φυσικό αέριο
Volvo: Αυτονομία και στα φορτηγά (+video)

Advertisement