Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Video: Όλα τα πρωτότυπα αυτόνομης οδήγησης μαζί!

Ελλάδα 0:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Video: Όλα τα πρωτότυπα αυτόνομης οδήγησης μαζί!

ΝΕΑ

Video: Όλα τα πρωτότυπα αυτόνομης οδήγησης μαζί!

ΝΕΑ

Για πρώτη φορά βρέθηκαν στο ίδιο σημείο διαφορετικών κατασκευαστών αυτοκίνητα που μπορούν να κυκλοφορήσουν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Αφορμή για αυτό το… ραντεβού στάθηκε η άτυπη σύνοδος των υπουργών Μεταφορών και Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Άμστερνταμ. Οι υπουργοί υπέγραψαν διακήρυξη υπέρ της ανάπτυξης της σχετικής τεχνολογίας, αναγνωρίζοντας τα οφέλη που θα έχει στην οδική ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Οι εταιρείες που έδωσαν το «παρών» ήταν η Audi, η BMW, η Citroen, η Jaguar Land Rover, η Renault, η Tesla και η Volvo. Αυτόνομα οχήματα παρουσίασαν επίσης το γαλλικό ινστιτούτο Vedecom και η ολλανδική κοινοπραξία Davi. Μάλιστα οι υπουργοί, ανάμεσά τους ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης και η υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, είχαν την ευκαιρία να επιβιβαστούν στα αυτοκίνητα για να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Η υιοθέτηση κοινού νομοθετικού πλαισίου από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ για την κυκλοφορία αυτόνομων οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους αλλά και τις πόλεις είναι ιδιαίτερα σημαντική, προκειμένου να εφαρμοστεί με ασφάλεια και αξιοπιστία η σχετική τεχνολογία. Θα πρέπει επίσης να συμφωνηθεί κοινή αντιμετώπιση σε θέματα όπως η προστασία των προσωπικών δεδομένων και οι κακόβουλες ενέργειες εναντίον των αυτόματων πιλότων.

Advertisement
Advertisement