ΝΕΑ

Video: Έτσι θα χαλαρώνεις στο αυτόνομο Volvo!

Ελλάδα 17:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Video: Έτσι θα χαλαρώνεις στο αυτόνομο Volvo!

ΝΕΑ

Video: Έτσι θα χαλαρώνεις στο αυτόνομο Volvo!

ΝΕΑ

Στην έκθεση στο Λος Άντζελες η Volvo δεν παρουσίασε κάποιο νέο αυτοκίνητο αλλά τον τρόπο μετακίνησης με ένα αυτόνομο μοντέλο της. Το ονόμασε Concept 26, με τον αριθμό να αντιστοιχεί στο μέσο όρο των λεπτών που απαιτούνται για τη μετακίνηση από το σπίτι στο χώρο εργασίας.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Η σουηδική μάρκα – από τους κατασκευαστές που έχουν προχωρήσει αρκετά στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης – θεωρεί ότι ο χρόνος αυτός δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένος και ο οδηγός να τον εκμεταλλεύεται όπως επιθυμεί. Το σύστημα έχει τρεις θέσεις λειτουργίας: Drive, Create, Relax.

Στο Drive ο οδηγός έχει τον έλεγχο του αυτοκινήτου, όμως πατώντας ταυτόχρονα τα δύο paddles πίσω από το τιμόνι ενεργοποιεί τον αυτόματο πιλότο. Μέσω της κεντρικής κονσόλας μπορεί να επιλέξει να διαβάσει τα email του, να δει επεισόδια της αγαπημένης του σειράς ή απλά να χαλαρώσει διαβάζοντας ένα βιβλίο.

Advertisement
Advertisement

Τα πρόγραμμα «Drive Me» της Volvo προβλέπει την κυκλοφορία υπό πραγματικές συνθήκες 100 αυτόνομων XC90 στην πόλη του Γκέτεμποργκ από το 2017 έως την άνοιξη του 2019. Τα αυτοκίνητα θα «οδηγούν» πελάτες της σουηδικής μάρκας, οι οποίοι θα επιλεγούν με βάση ορισμένα κριτήρια, όπως η διαδρομή από την οικία έως το χώρο εργασίας τους να συμπίπτει με αυτή που θα επιλέξει η Volvo (θα έχει μήκος 50 km).
Μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η προεργασία της Volvo με τους νομοθέτες, τη δημοτική αρχή του Γκέτεμποργκ και τον οργανισμό υποδομών. Η κυκλοφορία τέτοιων αυτοκινήτων σε ευρεία κλίμακα εκτιμάται να συμβεί γύρω στο έτος 2020.