Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Video: Το Volvo που παρκάρει χωρίς οδηγό

Ελλάδα 12:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Video: Το Volvo που παρκάρει χωρίς οδηγό

ΝΕΑ

Video: Το Volvo που παρκάρει χωρίς οδηγό

ΝΕΑ

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θέλουν να γλιτώσουν τους οδηγούς από το… χαμένο χρόνο για την αναζήτηση θέσης στάθμευσης και εξελίσσουν συστήματα που θα επιτρέπουν στα οχήματα να ολοκληρώνουν τη διαδικασία χωρίς την παρεμβολή του ανθρώπινου παράγοντα. Η Volvo παρουσίασε τη δική της τεχνολογική πρόταση, η οποία σε λίγα χρόνια θα είναι εφαρμόσιμη.

Advertisement
Advertisement

Η τεχνολογία Vehicle 2 Infrastructure, συνδέει το όχημα με τις υποδομές, πχ με ένα χώρο parking. Ο οδηγός ενημερώνεται ότι η υπηρεσία είναι διαθέσιμη και ενεργοποιεί μέσω του smart phone το αυτόνομο παρκάρισμα. Στη συνέχεια απομακρύνεται και το αυτοκίνητο αναλαμβάνει να βρει θέση και να σταθμεύσει από μόνο του. Όταν ο οδηγός επιστρέψει στην είσοδο του χώρου στάθμευσης, το αυτοκίνητο ακολουθεί την αντίθετη διαδικασία.

Το σύστημα συνδυάζεται με αυτόματο φρενάρισμα όταν εντοπιστεί κάποιο εμπόδιο (πχ ένας πεζός ή κάποιο άλλο αυτοκίνητο). Αν και βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνει στα τέλη του 2014 με το λανσάρισμα του νέου XC90. Το μεγάλο πολυτελές SUV της Volvo θα διαθέτει αυτόνομο σύστημα διεύθυνσης, το οποίο θα στρίβει το τιμόνι κατά τη διάρκεια της στάθμευσης, χωρίς την παρεμβολή του οδηγού.

Η σουηδική εταιρεία συμμετείχε και στο πρόγραμμα SARTRE (Safe Road Trains for the Environment), το οποίο χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τρία Volvo (S60, V60, XC60) και ένα φορτηγό ακολούθησαν επιτυχώς για 200 km γύρω από τη Βαρκελώνη ένα προπορευόμενο φορτηγό, χωρίς να χρειάζεται οι οδηγοί τους να κρατάνε καν το τιμόνι! Το όχημα που ηγείτο κινείτο με 85 km/h και είχε στο τιμόνι του έναν επαγγελματία οδηγό. Αυτός καθόριζε την πορεία, επιτάχυνε, φρέναρε ή σταματούσε και τα οχήματα που ακολουθούσαν απλά «μιμούνταν» τις κινήσεις του.[nggallery id=2735]

Advertisement
Advertisement