Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

URBANETIC: Το νέο όραμα της Mercedes-Benz Vans

Ελλάδα 2:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

URBANETIC: Το νέο όραμα της Mercedes-Benz Vans

ΝΕΑ

URBANETIC: Το νέο όραμα της Mercedes-Benz Vans

ΝΕΑ

Το URBANETIC είναι το νέο όραμα της Mercedes-Benz Vans όσον αφορά την αστική κινητικότητα στο μέλλον, όπου τα αυτόνομα επαγγελματικά οχήματα, όχι μόνο κυριαρχούν αλλά μπορούν να αλλάζουν μορφή ανάλογα με τις ανάγκες! ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΞΥΔΗ

Advertisement
Advertisement

Η Mercedes-Benz Vans παρουσίασε το concept URBANETIC με στόχο να ικανοποιήσει τις ανάγκες μετακίνησης στο αστικό περιβάλλον, όσον αφορά στους ανθρώπους αλλά και σε φορτία, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής.

mercedes-benz-vision-urbanetic-concept-640-2

Τα πάντα βασίζονται σε μία ηλεκτροκίνητη πλατφόρμα-σασί αυτόνομης οδήγησης η οποία μπορεί να αλλάζει αμαξώματα και να μετατρέεται από όχημα μεταφοράς προσωπικού σε Van και τούμπαλιν. Έτσι με ένα ουσιαστικά όχημα εξυπηρετούνται διαφορετικές μεταφορικές ανάγκες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει, από αυτά που καταλαβαίνουμε, σε οικονομίες κλίμακας για μία επιχείρηση. Παράλληλα επιτρέπει και την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των δρόμων της πόλης, οι οποίοι δεν… μεγαλώνουν ανάλογα με τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες για μετακίνηση.

Advertisement
Advertisement

mercedes-benz-vision-urbanetic-concept-640

Ως όχημα μεταφοράς προσωπικού το Vision URBANETIC μπορεί να εκτελέσει άριστα το ρόλο ενός μικρού λεωφορείου και να μεταφέρει έως και 12 άτομα, ενώ σαν επαγγελματικό van, δύναται η μεταφορά 10 παλετών ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με τον χώρο φόρτωσης να έχει μήκος 3,70 μ. και το συνολικό μήκος του οχήματος ανέρχεται στα μόλις 5,14 μέτρα.

mercedes-benz-vision-urbanetic-concept-640-5

Advertisement

Τα οχήματα του Vision URBANETIC κινούνται αυτόνομα και ρυθμίζουν τις διαδρομές τους σύμφωνα με τις ανάγκες του κοινού, χάρη και στις IT υποδομές που έχουν ενσωματωθεί στην σχεδίαση όλου του concept, όχι μόνο του οχήματος. Έτσι με την πλήρη συνδεσιμότητα των οχημάτων με υποδομές, το όλο σύστημα που προτείνει η Mercedes-Benz Vans μπορεί να συλλέγει και να αναλύει πληροφορίες και να προετοιμάζει τον στόλο των οχημάτων κατάλληλα. Μπορεί επίσης να προβλέπει μελλοντική ζήτηση για μεταφορά πραγμάτων ή ατόμων.

mercedes-benz-vision-urbanetic-concept-640-3

Advertisement

Σε βάθος χρόνου το σύστημα μπορεί να “μάθει” από τα μοτίβα κίνησης (ώρες αιχμής για παράδειγμα) και αναγκών που προκύπτουν μειώνοντας έτσι, για παράδειγμα, τον χρόνο που απαιτείται για να παραδοθεί ένα προιόν ή το χρόνο που περιμένει κάποιος για να επιβιβαστεί στο concept της γερμανικής εταιρίας και να μεταφερθεί στον τόπο ενδιαφέροντος.

mercedes-benz-vision-urbanetic-concept-640-4

Ως αυτόνομο όχημα το concept της Mercedes μπορεί να λειτουργεί 365 ημέρες το χρόνο, όλο το 24ωρο, σταματώντας μόνο για να φορτίσει τις μπαταρίες του και για εργασίες συντήρησης, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για τα logistics σχεδόν οποιασδήποτε εταιρίας. Όχι τόσο καλό για τον επαγγελματία οδηγό…

Advertisement

Μπορεί σήμερα το όραμα της Mercedes-Benz Vans να βρίσκεται μόνο στα χαρτιά, όπως δείχνουν τα πράγματα όμως δεν θα αργήσει (και τόσο πολύ) η μέρα που τέτοιου είδους οχήματα θα κυκλοφορούν καθημερινά στους δρόμους.