Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τρέξτε όσο προλαβαίνετε: Αυλαία για τις μικρές Porsche

Ελλάδα 8:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τρέξτε όσο προλαβαίνετε: Αυλαία για τις μικρές Porsche

ΝΕΑ

Τρέξτε όσο προλαβαίνετε: Αυλαία για τις μικρές Porsche

ΝΕΑ

Οι δύο προσιτές εκδόσεις για εισαγωγή στον μαγικό κόσμο της Porsche θα αποτελούν σύντομα παρελθόν, καθώς οδηγούνται προς κατάργηση.

Advertisement
Advertisement

Σε μια σημαντική κίνηση, η Porsche ανακοίνωσε τη διακοπή της διάθεσης των προσιτών σπορ αυτοκινήτων της, των 718 Boxster και Cayman, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα των επερχόμενων κανονισμών για την κυβερνοασφάλεια, τους οποίους τα δύο μοντέλα δεν μπορούν να ικανοποιήσουν.

Παρόμοια με τη βενζινοκίνητη Macan, η Porsche επιτάχυνε την απόσυρση των μοντέλων αυτών εν αναμονή των νέων κανονισμών που θα τεθούν σε ισχύ τον Ιούλιο του 2024, καθιστώντας τα αυτοκίνητα μη επιλέξιμα για ταξινόμηση στην ΕΕ.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο, επιλεγμένα μοντέλα θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα σε άλλες αγορές. Συγκεκριμένα, οι Cayman GT4 RS και Boxster RS Spyder θα παραμείνουν στην παραγωγή, καθώς τους έχει χορηγηθεί εξαίρεση λόγω του περιορισμένου χαρακτήρα παραγωγής τους.

Το κύριο ζήτημα έγκειται στην ηλεκτρική αρχιτεκτονική που χρησιμοποιούν οι Boxster και Cayman, η οποία υπολείπεται των απαιτήσεων που περιγράφονται στους επικείμενους κανονισμούς.

Η Porsche εκτιμά ότι η τροποποίηση των οχημάτων για να συμμορφωθούν με το νέο νόμο θα απαιτούσε κόστος που ισοδυναμεί σχεδόν με το μισό του προϋπολογισμού που απαιτείται για την ανάπτυξη ενός εντελώς νέου μοντέλου, καθιστώντας το οικονομικά ανέφικτο.

Advertisement

Παρόλο που η κίνηση αυτή μπορεί να μην επηρεάσει σημαντικά τις συνολικές πωλήσεις της Porsche, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη τη διαρκή δημοτικότητα της Macan, σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για αυτά τα αγαπημένα σπορ αυτοκίνητα.

Κοιτάζοντας μπροστά, η Porsche ετοιμάζεται για την επόμενη γενιά της σειράς 718, η οποία θα είναι πλήρως ηλεκτρική και αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025.

Advertisement

Ωστόσο, η μετάβαση σε ηλεκτρικά συστήματα κίνησης δεν σηματοδοτεί το άμεσο τέλος των σημερινών βενζινοκίνητων μοντέλων, καθώς και οι δύο εκδόσεις αναμένεται να συνυπάρχουν για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτή η στρατηγική αντικατοπτρίζει την προσέγγιση της Porsche με τη Macan.

Για τους υποψήφιους αγοραστές στις αγορές της ΕΕ, το παράθυρο για την απόκτηση μιας νέας Boxster ή Cayman κλείνει γρήγορα. Ενώ το υπάρχον απόθεμα παραμένει διαθέσιμο για αγορά, η προθεσμία πλησιάζει, με τα μη πωληθέντα αυτοκίνητα να καθίστανται μη ταξινομήσιμα από την 1η Ιουλίου.