Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Toyota Yaris Cross: Θέλει να κυριαρχήσει στα compact SUV

Ελλάδα 10:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Toyota Yaris Cross: Θέλει να κυριαρχήσει στα compact SUV

ΝΕΑ

Toyota Yaris Cross: Θέλει να κυριαρχήσει στα compact SUV

ΝΕΑ

Εφοδιασμένο με υβριδική τεχνολογία, τετρακίνηση και την κορυφαία τεχνολογική υπεροχή όλων των μοντέλων της Toyota, το Yaris Cross έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην κατηγορία των compact SUV.

Advertisement
Advertisement

Με το νέο Yaris Cross η Toyota κάνει δυναμική είσοδο σε μία κατηγορία με σημαντικό εμπορικό ενδιαφέρον και μεγάλο αντίκτυπο σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Η πρόταση της Toyota στα compact SUV φέρνει την μεγάλη παράδοση της εταιρίας στην παραγωγή αυτοκινήτων παντός εδάφους, συνδυάζοντας τις εξαιρετικές ικανότητες του “απλού” Yaris με μία νέα σχεδιαστική και οδηγική προσέγγιση.

Έχοντας ως αφετηρία το καταξιωμένο ευρωπαϊκό best seller, το Yaris Cross ανοίγει τα φτερά του στα compact SUV φέρνοντας μαζί του όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές της Toyota, όπως τους υβριδικούς κινητήρες, την εξελιγμένη τετρακίνηση, τα πιο σύγχρονα συστήματα ασφάλειας και διασύνδεσης και την κορυφαία ποιότητα κατασκευής που πάντα χαρακτηρίζει τα αυτοκίνητα της Toyota.

Το νέο Yaris Cross είναι το δεύτερο μοντέλο της Toyota το οποίο βασίζεται στην εξελιγμένη πλατφόρμα GA-B της εταιρίας, και έχει σχεδιαστεί και εξελιχθεί στην Ευρώπη με στόχο τους ευρωπαίους οδηγούς. Παράγεται επίσης στην Ευρώπη, με τα υψηλότερα στάνταρ ποιότητας, έτσι ώστε να παραμείνει πιστό στην τεράστια παράδοση της ιαπωνικής εταιρίας σε ότι αφορά την αξιοπιστία και την αντοχή των αυτοκινήτων της.

Advertisement
Advertisement

Σχεδιαστικά η προσέγγιση της Toyota είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς κατάφερε να δημιουργήσει ένα μικρό σε διαστάσεις SUV με μεγάλους χώρους και έντονη προσωπικότητα. Οι γραμμές του είναι πολύ μοντέρνες και νεανικές, με εμφανή τα στοιχεία της μάρκας, αλλά και με μία ξεκάθαρα SUV προσέγγιση που δίνουν οι μεγάλοι τροχοί και η αυξημένη απόσταση από το έδαφος.

Οι τολμηρές καμπύλες στους θόλους των τροχών, οι ζάντες αλουμινίου 18” και ένα διακριτικό στυλ εμπνευσμένο από το σχήμα του διαμαντιού προσφέρουν μια γνήσια ελκυστική εμφάνιση SUV.

Advertisement

Σε ότι αφορά τις διαστάσεις του παραμένει compact και με μοναδική ευελιξία, όντας 240 χιλιοστά μακρύτερο από το απλό Yaris αλλά με το ίδιο μεταξόνιο στα 2,56 μέτρα. Η απόσταση από το έδαφος είναι 30 χιλιοστά μεγαλύτερη, ενώ είναι ψηλότερο και φαρδύτερο συνολικά – κατά 90 και 20 χιλιοστά αντίστοιχα.

Advertisement

Εξίσου εντυπωσιακό και μοντέρνο είναι και το σαλόνι του νέου Yaris το οποίο χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική πρακτικότητα και την μοναδική έμφαση που δίνει η Toyota στην επιλογή των καλύτερων υλικών στην κατηγορία για την κατασκευή του. Οι χώροι είναι ιδιαίτερα άνετοι για τέσσερις ή και πέντε επιβάτες, η ορατότητα είναι άπλετη προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ υπάρχουν και πολλές πρακτικές θήκες για την αποθήκευση μικροαντικειμένων.

Πολύ μεγάλος για τα δεδομένα της κατηγορίας είναι και ο χώρος για τις αποσκευές που φθάνει στα 397 λίτρα. Υπάρχει διπλό δάπεδο που αυξάνει ακόμα περισσότερο την πρακτικότητα ενώ και τα πίσω καθίσματα μπορούν να αναδιπλωθούν κατά 40:20:40 για να χωρέσουν μεγαλύτερα σε όγκο αντικείμενα. Παρέχεται επίσης και η δυνατότητα για άνοιγμα της πίσω πόρτας με ηλεκτρικό μηχανισμό έτσι ώστε να διευκολύνεται ακόμα περισσότερο η φόρτωση.

Advertisement

Οι ψηφιακές παροχές του νέου Τoyota Yaris Cross είναι ιδιαίτερα πληθωρικές χάρη στο νέο σύστημα πολυμέσων και συνδεσιμότητας με την ονομασία Toyota Smart Connect. Στο επίκεντρο βρίσκεται μία μεγάλη οθόνη υψηλής ανάλυσης 9 ιντσών στην οποία προβάλλονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, ενώ μπορεί να είναι συνδεδεμένο διαρκώς στο cloud έτσι ώστε το σύστημα πλοήγησης να λαμβάνει διαρκώς πληροφορίες. Μπορεί επίσης να συνδεθεί και το κινητό για επικοινωνία με τις αγαπημένες εφαρμογές του χρήστη ή για την χρήση της υπηρεσίας ΜyT.

Ο εξοπλισμός βρίσκεται σε κορυφαία επίπεδα για τα δεδομένα της κατηγορίας, με το πακέτο συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης Toyota Safety Sense να είναι στάνταρ ήδη από τη βασική έκδοση. Στη χώρα μας το νέο Toyota Yaris Cross διατίθεται σε έξι εκδόσεις εξοπλισμού, Αctive, Active Plus, Style, Elegant, την πιο περιπετειώδη Adventure και την Premiere Edition η οποία θα διατίθεται για ένα χρονικό διάστημα στην πρώτη φάση του λανσαρίσματος του αυτοκινήτου.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα μηχανικά του μέρη, η Toyota φέρνει στην κατηγορία των compact SUV το υβριδικό σύστημα τελευταίας γενιάς, με τον κινητήρα των 1,5 λίτρων. Ο συγκεκριμένος κινητήρας λειτουργεί στον κύκλο Atkinson και έχει εξελιγμένη σχεδίαση ώστε να παρουσιάζει μικρότερες τριβές και απώλειες, με στόχο την καλύτερη δυνατή απόδοση και την μεγαλύτερη οικονομία σε καύσιμο.

Το αποτέλεσμα είναι υψηλή ροπή στις χαμηλές στροφές, χαμηλή κατανάλωση και μειωμένες εκπομπές ρύπων. Η θερμική απόδοση του κινητήρα φτάνει στο 40%, ξεπερνώντας αντίστοιχους κινητήρες diesel, ενώ η κατανάλωση φθάνει στα μόλις 4,2 λίτρα/100 χλμ. και οι εκπομπές ρύπων στα 103 γρ/χλμ.

Εκτός από την υβριδική κίνηση, το Yaris Cross έχει ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα για τα δεδομένα της κατηγορίας του, την τετρακίνηση. Το σύστημα AWD-i ανεβάζει τα περιθώρια πρόσφυσης και ασφάλειας στην καθημερινή χρήση ιδίως σε δρόμους με χαμηλό συντελεστή τριβής ή σε έκτακτες καιρικές συνθήκες (χιόνι, πάγος κλπ.).

Το σύστημα είναι ηλεκτρικό, και άρα έχει μικρές διαστάσεις και είναι πιο ελαφρύ από ένα συμβατικό μηχανικό σύστημα τετρακίνησης, κάτι που επιδρά θετικά και στην μειωμένη κατανάλωση.

Το σύστημα AWD-i στέλνει την ροπή στον πίσω άξονα κατά την εκκίνηση ή την επιτάχυνση. Σε κανονικές συνθήκες το Yaris Cross κινείται μόνο με τους εμπρός τροχούς, αλλά όταν ανιχνευθεί απώλεια της πρόσφυσης τότε το σύστημα δίνει εντολή να εμπλακεί η τετρακίνηση και να μεταφερθεί ροπή και στους πίσω τροχούς.

Έχοντας ένα ακόμα πλεονέκτημα, την ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή πώλησης, αλλά και τις μεγάλες εγγυήσεις και την πλήρη υποστήριξη της ελληνικής αντιπροσωπείας, το νέο Yaris Cross αποτελεί αυτή την στιγμή την πιο ολοκληρωμένη επιλογή της κατηγορίας του.

Συνδυάζοντας μία πολύ δυναμική και νεανική εμφάνιση, με κορυφαίες τεχνολογίες στους κινητήρες και τα ψηφιακά μέσα διασύνδεσης, και τις μοναδικές δυνατότητες που προσφέρει η τετρακίνηση, το Yaris Cross είναι το πιο πλήρες αυτοκίνητο της κατηγορίας του και αυτό που συνεχίζει την μεγάλη παράδοση της Toyota στα SUV στην σύγχρονη πλέον εκδοχή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Toyota Yaris Cross 1.5
Ήρθαν στην Ελλάδα τα πρώτα Toyota Yaris Cross – Πόσο κοστίζει;
Toyota Yaris Cross: Οι τιμές πώλησης στην Ελλάδα