Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τoyota Yaris Cross: Υβριδικό, τετρακίνητο και γνήσιο SUV

Ελλάδα 9:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τoyota Yaris Cross: Υβριδικό, τετρακίνητο και γνήσιο SUV

ΝΕΑ

Τoyota Yaris Cross: Υβριδικό, τετρακίνητο και γνήσιο SUV

ΝΕΑ

Το νέο Yaris Cross κάνει δυναμική είσοδο στην κατηγορία των compact SUV, φέρνοντας όλη την τεχνογνωσία της Toyota στα μικρά αυτοκίνητα και έχοντας έναν και μόνο στόχο: την κορυφή!

Advertisement
Advertisement

Σε μία κατηγορία η οποία είναι η πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη σε όλη την Ευρώπη, η Toyota έρχεται να δηλώσει το “παρών” με το Yaris Cross. Ένα μικρό B-SUV πλούσιο σε τεχνολογία και πανταχού παρούσα την τεράστια παράδοση της Τoyota στην κατασκευή μοναδικών μικρών αυτοκινήτου που αφήνουν το στίγμα τους σε κάθε εποχή. Έτσι μετά την ασταμάτητη κυριαρχία του “απλού” Yaris και την καταξίωσή του ως το απόλυτο best seller των σούπερ μίνι, η Toyota αποφασίζει να φέρει την δική της κυρίαρχη φιλοσοφία και στα μικρά SUV.

To Yaris Cross συγκεντρώνει όλα όσα πρεσβεύει εδώ και δεκαετίες η ιαπωνική εταιρία σε μία νέα μορφή αστικής κινητικότητας και ενός πιο ελεύθερου lifestyle. Όλες οι κλασικές άξιες της ιαπωνικής εταιρίας, όπως η κορυφαία ποιότητα και αξιοπιστία, η ξεχωριστή σχεδίαση, τα εξελιγμένα μηχανικά μέρη και η τεχνολογική υπεροχή κάνουν αισθητή στην παρουσία τους στο νέο Yaris Cross, το οποίο έρχεται να ανατρέψει όλες τις ισορροπίες στην κατηγορία του, διεκδικώντας από την πρώτη στιγμή την θέση στην κορυφή.

Advertisement
Advertisement

Πρόκειται για το δεύτερο μοντέλο, μετά το Yaris το οποίο βασίζεται στην πλατφόρμα GA-B και έχει σχεδιαστεί και θα κατασκευάζεται στην Ευρώπη, έχοντας ως γνώμονα τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των Ευρωπαίων καταναλωτών. Το Υaris Cross αποτελεί μία νέα και πολύ ελκυστική πρόταση για τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη, όπου όλο και περισσότεροι οδηγοί εκτιμούν την SUV σχεδίαση και την μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος η οποία προσφέρει μεγαλύτερη άνεση κινήσεων σε ένα πολύ πιο σύνθετο περιβάλλον.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το βασικό ζητούμενο, ένα αυτοκίνητο δηλαδή που να τραβάει τα βλέμματα με την σχεδίασή του, με ξεχωριστή εμφάνιση και κομψό στιλ το οποίο να ταιριάζει σε ένα πιο νεανικό κοινό με μεγαλύτερες ανησυχίες και ιδιαίτερο αισθητικό κριτήριο. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να είναι ευέλικτο και πρακτικό έτσι ώστε να αποτελεί τον βασικό σύντροφο του οδηγού για τις καθημερινές του ανάγκες και την ευκολία κίνησης στις δύσκολες συνθήκες των σύγχρονων μεγαλουπόλεων.

Advertisement

Πάνω στην εξαιρετικής ακαμψίας πλατφόρμα GA-B, οι σχεδιαστές της Toyota δημιούργησαν ένα μοναδικής έμπνευσης σχέδιο, το οποίο αφενός διατηρεί τα βασικά γνωρίσματα ενός SUV και από την άλλη προσθέτει σύγχρονες “πινελιές” και ιδιαίτερα ελκυστικές γωνίες. Η σχεδίαση θυμίζει τις κλασικές αρετές των SUV, με ψηλότερο αμάξωμα και μεγαλύτερους τροχούς/ελαστικά που αποπνέουν δύναμη και αποφασιστικότητα. Τολμηρές καμπύλες στους θόλους των τροχών, ζάντες αλουμινίου 18” και ένα διακριτικό στυλ εμπνευσμένο από το σχήμα του διαμαντιού προσφέρουν μια γνήσια ελκυστική εμφάνιση SUV.

Το Yaris Cross έχει το ίδιο μεταξόνιο 2.560 mm με το νέο Yaris hatchback, αλλά είναι 240 mm μακρύτερο συνολικά, με την προσθήκη 60 mm στον εμπρός πρόβολο και 180 mm στον πίσω, διασφαλίζοντας περισσότερο εσωτερικό χώρο. Η απόσταση από το έδαφος είναι 30 mm μεγαλύτερη και το όχημα είναι ψηλότερο και φαρδύτερο συνολικά – κατά 90 και 20 mm αντίστοιχα.

Advertisement

Το Yaris Cross είναι ευρύχωρο όσο και πρακτικό. Με όλα τα καθίσματα σε όρθια θέση και την εταζέρα στη θέση της, προσφέρει έναν πραγματικά πλούσιο χώρο αποσκευών στα 390 λίτρα. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερος χώρος για τη μεταφορά φορτίων, τότε με το σύστημα αναδιπλούμενων πίσω καθισμάτων 40:20:40, ο πίσω χώρος επιβατών διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες.

Η πρακτικότητα που χαρακτηρίζει την παρουσία του Yaris Cross τονίζεται ακόμα περισσότερο από κάποιες λεπτομέρειες όπως το ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος δάπεδο του χώρου αποσκευών, το σύστημα ιμάντων που υπάρχουν στο πορτ-μπαγκάζ για την ασφάλιση αντικειμένων, την μεγάλη πέμπτη πόρτα που αφήνει ένα ιδιαίτερα μεγάλο και πρακτικό άνοιγμα για την φόρτωση μεγάλων σε μέγεθος αντικειμένων και πολλά άλλα.

Advertisement

To πιο προηγμένο σύστημα Πολυμέσων και συνδεσιμότητας, Toyota Smart Connect, παρουσιάζεται για πρώτη φορά με το νέο Yaris Cross. H υψηλής ανάλυσης οθόνη 9.0’’ με λειτουργία ασύρματης σύνδεσης smartphone δεν είναι απλά πιο διαισθητική στη χρήση, αλλά χάρη στο σύστημα Cloud Navigation, που λαμβάνει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο έτσι ώστε οι διαδρομές να είναι ακόμα πιο ξεκούραστες.

Σε ότι αφορά τα μηχανικά μέρη, η Toyota συνεχίζει την ηγεμονική της παρουσία στην υβριδική τεχνολογία, έχοντας παρουσιάσει ήδη από το 2012 το πρώτο υβριδικό Yaris, έχοντας πουλήσει από τότε πάνω από 500 χιλιάδες μονάδες του εξαιρετικού best seller της. Πλέον το σύστημα βρίσκεται στην πιο εξελιγμένη μορφή του στο νέο Yaris Cross, στην τέταρτη γενιά με τον κινητήρα των 1.5 λτ. της Toyota, να έχει εξελιχθεί από τα μεγαλύτερα σύνολα 2.0 και 2.5L τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από πρόσφατα νέα μοντέλα όπως τα Corolla, C-HR, RAV4 και Camry.

Το υβριδικό σύστημα περιλαμβάνει ένα νέο, τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.5L κύκλου Atkinson, έχοντας προηγουμένως ληφθεί σχολαστικά μέτρα για μείωση των εσωτερικών τριβών και μηχανικών απωλειών και βελτιστοποίηση της ταχύτητας καύσης. Το αποτέλεσμα είναι υψηλή ροπή στις χαμηλές στροφές και εξαιρετική οικονομία καυσίμου. Η θερμική απόδοση του κινητήρα φτάνει στο 40%, υπερέχοντας έναντι εφάμιλλων κινητήρων diesel, που μεταφράζεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης και εκπομπών CO2.

Το νέο υβριδικό σύστημα αποδίδει μέγιστη ισχύ 116 DIN hp. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην καμπύλη ροπής, κάτι που αυξάνει την ταχύτητα απόκρισης. Αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων, στο προσθιοκίνητο (FWD) μοντέλο ξεκινούν κάτω από 90 g/km CO2 και στην έκδοση AWD-i κάτω από 100 g/km*.

Το Yaris Cross προσφέρει και κάτι που δεν συνηθίζεται πλέον στην κατηγορία του, την τετρακίνηση. Πιστό στην παράδοση της εταιρίας φέρνει στην αγορά ευφυές σύστημα τετρακίνησης – μοναδικό χαρακτηριστικό στην κατηγορία του για υβριδικό μοντέλο. Το AWD-i παρέχει πρόσθετη ευστάθεια και ελκτική πρόσφυση στην καθημερινή οδήγηση, σε κακές συνθήκες και σε επιφάνειες με χαμηλό συντελεστή τριβής.
Ως ηλεκτρικό, είναι μικρότερο σε διαστάσεις και ελαφρύτερο από τα αντίστοιχα μηχανικά συστήματα AWD, κάτι που βοηθά το Yaris Cross Hybrid AWD-i να πετυχαίνει χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης και εκπομπών CO2 από οποιονδήποτε all-wheel drive ανταγωνιστή του στην κατηγορία B-SUV.

Το σύστημα κατανέμει τη ροπή στον πίσω άξονα κατά την εκκίνηση και την επιτάχυνση. Σε κανονικές συνθήκες, το Yaris Cross χρησιμοποιεί εμπρόσθια κίνηση (FWD), αλλά όταν ανιχνεύονται συνθήκες χαμηλού συντελεστή πρόσφυσης, ενεργοποιείται αυτόματα η τετρακίνηση. Παράδειγμα, στο βρεγμένο πλακόστρωτο, σε έντονη βροχόπτωση, στο βρεγμένο ή συμπαγές χιόνι, ή στην άμμο.

Χάρη στην υιοθέτηση του εξελιγμένου πλαισίου GA-B το Yaris Cross μπορεί να εφοδιαστεί με ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στην κατηγορία του για τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού και την ασφάλεια των επιβατών. Η “ομπρέλα” συστημάτων με την ονομασία Toyota Safety Sense περιλαμβάνει όλες τις προηγμένες λειτουργίες υποστήριξης οδηγού, που συμβάλλουν στην αποφυγή κινδύνων ατυχημάτων μέσω ενημέρωσης του οδηγού, έγκαιρων προειδοποιήσεων και, όταν είναι απαραίτητο, μέσω αυτόματου φρεναρίσματος και παρέμβασης στο τιμόνι.

Με το Yaris Cross η Toyota έρχεται να αναδείξει την κυρίαρχη θέση της στην αγορά και στα μικρά SUV. Κρατώντας την παγκόσμια καταξίωση του “απλού” Yaris και την απίστευτη αποδοχή του από το αγοραστικό κοινό, έρχεται να προσθέσει τις έννοιες της αυξημένης πρακτικότητας, των μεγάλων χώρων, της ξεχωριστής σχεδίασης και της απόλυτης αίσθησης ελευθερίας που προσφέρει σε ένα σύγχρονο αγοραστικό κοινό.

Ο νέος κυρίαρχος της κατηγορίας των Β SUV είναι πλέον εδώ, με την υβριδική τεχνολογία και την τετρακίνηση να αλλάζουν τα δεδομένα και το όνομα της Toyota να αποτελεί την σταθερή εγγύηση για κάτι που θα παραμείνει ακμαίο και επίκαιρο για πολλά-πολλά χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ήρθαν στην Ελλάδα τα πρώτα Toyota Yaris Cross – Πόσο κοστίζει;
Οδηγούμε το νέο Toyota Yaris Cross στο Βέλγιο
Toyota Yaris Cross: Οι τιμές πώλησης στην Ελλάδα