Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Toyota RAV4: Αφουγκράζεται τις ανάγκες και την τάση της εποχής

Ελλάδα 17:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Toyota RAV4: Αφουγκράζεται τις ανάγκες και την τάση της εποχής

ΝΕΑ

Toyota RAV4: Αφουγκράζεται τις ανάγκες και την τάση της εποχής

ΝΕΑ

Το νέο Toyota RAV4 δικαιολογεί όχι μόνο τον τίτλο της ναυαρχίδας των SUV της εταιρίας αλλά και μία εξέχουσα θέση ανάμεσα στα καλύτερα αυτοκίνητα της κατηγορίας του.

Advertisement
Advertisement

Η νέα γενιά του RAV4 αποτελεί την κυρίαρχη παρουσία στην κατηγορία των SUV, έχοντας πλέον ωριμάσει ως σχέδιο και έχοντας αποκτήσει μία πολύ πιο πληθωρική προσωπικότητα.

Η Toyota επενδύει εκ νέου στο κορυφαίο SUV, το οποίο διατηρεί τα τρανταχτά πλεονεκτήματα δύο διαφορετικών κόσμων, αυτών των συμβατικών θερμικών κινητήρων αλλά και εκείνα της ηλεκτροκίνησης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εκτός από την κλασική υβριδική λειτουργία, το RAV4 Plug in Hybrid είναι σε θέση να καλύψει και μεγάλη απόσταση με μόνο τον ηλεκτροκινητήρα, έχοντας με αυτόν τον τρόπο μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Advertisement
Advertisement

Σχεδιαστικά, το νέο RAV4 είναι ογκώδες, με αρκετά τετράγωνες αναλογίες και τόση απόσταση από το έδαφος ώστε να κάνει ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα κατασταλαγμένο SUV, το οποίο εκφράζει την πιο χαρακτηριστική πλευρά της φιλοσοφίας του με την υβριδική τετρακίνητη έκδοση.

Οι άφθονες ακμές των πολυγωνικών μοτίβων, οι έντονα ανάγλυφες επιφάνειες, οι φουσκωμένοι θόλοι, η διχρωμία που τονίζει το περιμετρικό κουστούμι των πλαστικών, ακόμα και η προοπτική των φωτιστικών σωμάτων από κάποιες γωνίες χαρίζουν στο RAV4 μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή οπτική υπόσταση.

Advertisement

Το μεγάλο μεταξόνιο βοηθά στη δημιουργία ενός φιλόξενου και ευρύχωρου σαλονιού. Ακόμα και πίσω από έναν ψηλό οδηγό απολαμβάνεις τον αέρα ενός μεγάλου αυτοκινήτου, ενώ το αρκετό πλάτος εγγυάται την άνετη φιλοξενία και τρίτου επιβάτη πίσω.

Advertisement

Το άρρηκτο ποιοτικό πρόσημο δεν υπάρχει μόνο σε επίπεδο κατασκευής, αλλά είναι κάτι που αποτυπώνεται στην ευρύτερη αίσθηση του RAV4. Σε αυτό συμβάλλουν η συμπαγής κύλιση και οι καλά φιλτραρισμένοι θόρυβοι που φτάνουν στην καμπίνα, τη στιγμή που η ανάρτηση καταφέρνει μια ευχάριστη ισορροπία ανάμεσα στην άνεση και τον σαφή έλεγχο των δυναμικών χαρακτηριστικών.

Η νέα άκαμπτη πλατφόρμα TNGA έχει κάνει δυνατή και την υιοθέτηση των πιο προηγμένων συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης που διαθέτει σήμερα η Toyota, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο Safety Sense, ενώ οι διευρυμένες δυνατότητες συνδεσιμότητας που προσφέρει το σύστημα πολυμέσων πλαισιώνονται και από αρκετές τεχνολογίες άνεσης και ασφάλειας του προαιρετικού εξοπλισμού.

Το ολοκληρωμένο υβριδικό RAV4 είναι δυνατό και ευχάριστο στο δρόμο, ενώ, αποδεικνύεται στην πράξη ταχύτατο εάν φυσικά αποφασίσεις να πατήσεις βαθιά το πεντάλ του γκαζιού εξαντλώντας τις δυνατότητες σε επίπεδο επιδόσεων.

Advertisement

Τώρα, στο επίκεντρο του συστήματος βρίσκεται ένας θερμικός κινητήρας 2,5 λίτρων που λειτουργεί στον κύκλο Atkinson με υψηλή συμπίεση και έμφαση στην οικονομική λειτουργία. Ο κινητήρας αυτός συνδυάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν εμπρός στα 134 kW και έναν πίσω στα 40 kW, με την συνδυαστική ισχύ του συστήματος να φθάνει στους 306 ίππους με κατανάλωση μόλις 1 λίτρο ανά 100 χιλιόμετρα.

H μεγάλη μπαταρία φτάνει σε χωρητικότητα τις 18,1 kWh. Χάρη σε αυτή το RAV4 PHEV μπορεί να καλύψει 75 χιλιόμετρα αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια (ή 98 μέσα στην πόλη με βάση το πρότυπο City WLTP) ενώ για την φόρτισή της χρειάζεται περίπου 7,5 ώρες σε οικιακή πρίζα ή 2,5 ώρες σε wallbox.

Κανείς δεν ξέρει καλύτερα τον όρο “SUV” αλλά και τον αντίστοιχο “PHEV” από την Toyota. Είναι η φίρμα που ενσκήπτει διαχρονικά στις ανάγκες του καταναλωτή αλλά και του γενικότερου περιβαλλοντικού γίγνεσθαι, προσφέροντας αποτελεσματικές και αξιόπιστες λύσεις εκεί που χρειάζονται, κάθε φορά.

Με άλλα λόγια, ως κοινή διαπίστωση, σήμερα η Toyota αποτελεί και πάλι ένα πρότυπο κατασκευαστή με περίσσιες ευαισθησίες και κυρίως κορυφαία αντανακλαστικά ανάλογα με την εποχή. Το νέο RAV4 είναι η απτή απόδειξη…