Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το πρωτότυπο Nissan Z που ελάχιστοι γνωρίζουν

Ελλάδα 14:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το πρωτότυπο Nissan Z που ελάχιστοι γνωρίζουν

ΝΕΑ

Το πρωτότυπο Nissan Z που ελάχιστοι γνωρίζουν

ΝΕΑ

Οι προσπάθειες με επίκεντρο το λανσάρισμα του μοντέλου ναυάγησαν ως απόρροια της ιαπωνικής οικονομικής κρίσης

Advertisement
Advertisement

Μακρόβια είναι η ιστορία των μοντέλων της Nissan που φέρουν το διακριτικό “Z”. Παρθενικό μοντέλο ήταν το Datsun 240Z (1969), ένα αυτοκίνητο που ενσάρκωνε τη σπορ οδήγηση, την ίδια ώρα που προσφερόταν σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή (3.626 δολάρια).

Έκτοτε, η ιαπωνική μάρκα κυκλοφόρησε διάφορα μοντέλα επετειακών εκδόσεων του “Z”, εντυπωσιάζοντας τους οπαδούς της αυτοκίνησης. Παρ’ όλα αυτά υφίσταται και ένα μοντέλο, για την ύπαρξη του οποίου ελάχιστοι φέρουν γνώση.

Ο λόγος για πρωτότυπο Nissan Middle Sports, το οποίο βασίστηκε μεν στο «καλούπι» του Nissan 240SX, υποβλήθηκε δε σε καίριες επεμβάσεις μ’ αποτέλεσμα να μοιάζει περισσότερο μ’ ένα μοντέλο της… οικογένειας “Z”.

Advertisement
Advertisement

Η Nissan έχει αποφασίσει να υιοθετήσει μια στάση σιγής, αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του “μυστηριώδους” αυτοκινήτου, ενώ το μοναδικό φυλλάδιο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του είναι… κρυπτογραφημένο στην ιαπωνική γλώσσα.

Παρ’ όλα αυτά, δύναται να αντληθούν κάποιες πληροφορίες αναφορικά με τα προσόντα του. Πιο αναλυτικά, φορά τον ίδιο κινητήρα με το 240SX, ήτοι ένα 4κύλινδρο μοτέρ των 200 ίππων. Ο λόγος για το μοτέρ βενζίνης “KA24DE”, το οποίο ανέκαθεν λογιζόταν ως πηγή τροφοδότησης πολλών φορτηγών.

Advertisement

Το μοντέλο, προς μεγάλη απογοήτευση αρκετών, δεν τέθηκε στην παραγωγή, απότοκο της κατάρρευσης της αγοράς των σπορ αυτοκινήτων, η οποία συνακολούθησε την καταβαράθρωση της ιαπωνικής οικονομίας (σ.σ. στις αρχές του 90’).

Το όραμα, ωστόσο, για την κατασκευή του αυτοκινήτου δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ. Επομένως, το 1997 κατασκευάστηκε ένα νέο πρωτότυπο όχημα υπό την ονομασία “MS” (Mid Sport), με τον κινητήρα να τοποθετείται πίσω από τον μπροστινό άξονα.

Advertisement

Το “low-slung” coupe αυτοκίνητο βασίστηκε στην πλατφόρμα του Silvia, και ως εκ τούτου ενσωμάτωνε ένα 4κύλινδο μοτέρ των 2,4 λίτρων. Οι μηχανικοί, μάλιστα, που επωμίστηκαν το εγχείρημα τοποθέτησαν τον κινητήρα όσο το δυνατόν πιο πίσω γινόταν, πετυχαίνοντας άρτια κατανομή του βάρους.

Το πρωτότυπο “MS” «ταξίδεψε» στις ΗΠΑ, υποβαλλόμενο σε ενδελεχή έλεγχο στο κέντρο δοκιμών της Nissan, στην Αριζόνα. Εφόσον, λοιπόν, περνούσε τη γραμμή παραγωγής, θα μπορούσε δικαιώσει τον τίτλο ενός “Z” μοντέλου; Οι πολέμιοι λένε κατηγορηματικά «όχι» υποστηρίζοντας πως όλα τα “Z” τροφοδοτούνταν από ένα 6κύλινδρο μοτέρ.

Σημειώνεται πως το πρωτότυπο Nissan Middle Sport εντοπίστηκε από τον Youtuber Sammit, κατά την περιήγησή του στα κεντρικά της Nissan στη Γιοκοχάμα.

Advertisement

Δείτε επίσης:

Πώς θα μπορούσε να είναι το νέο Nissan Z σε SUV και Sedan;

Το νέο Nissan 400Z Nismo θα έχει πάνω από 400 άλογα

Επετειακή έκδοση του Nissan GT-R με 720 ίππους