Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το νέο πρότυπο WLTP «έπληξε» τα κέρδη της Valeo

Ελλάδα 10:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το νέο πρότυπο WLTP «έπληξε» τα κέρδη της Valeo

ΝΕΑ

Το νέο πρότυπο WLTP «έπληξε» τα κέρδη της Valeo

ΝΕΑ

Ο κορυφαίος κατασκευαστής εξαρτημάτων αυτοκινήτων Valeo σημείωσε πτώση στα κέρδη του εξαιτίας του νέου προτύπου WLTP αλλά και της επιβράδυνσης των πωλήσεων στην Κίνα.

Advertisement
Advertisement

Το νέο πρότυπο μέτρησης των εκπομπών ρύπων αλλά και της κατανάλωσης καυσίμου WLTP φαίνεται πως έχει προκαλέσει την καθυστέρηση στις παραδόσεις καινούριων αυτοκινήτων σε πάρα πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες επηρεάζοντας άμεσα και τους βασικούς προμηθευτές τους.

Η Valeo, κατασκευαστής συστημάτων φωτισμού, ηλεκτροκίνησης, εξοικονόμησης καυσίμων, κ.α., ανέφερε πως το 2018 ήταν ένα δύσκολο έτος για τα κέρδη της τα οποία επλήγησαν από το νέο πρότυπο WLTP αλλά και και της επιβράδυνσης των πωλήσεων στην Κίνα.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο ο κορυφαίος κατασκευαστής είναι αισιόδοξος πως οι πωλήσεις αυτοκινήτων το 2019 θα καταγράψουν άνοδο αυξάνοντας και τα κέρδη του ομίλου αναφέροντας μάλιστα και πολύ μεγάλες συμβάσεις που έχει με τις αυτοκινητοβιομηχανίες VW και Toyota.

Tο 2018 χαρακτηρίστηκε από ένα ιδιαίτερα ασταθές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Jacques Aschenbroich.

H Valeo έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό για να επωφεληθεί από τους ολοένα και αυστηρότερους κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων και την αύξηση των συστημάτων αυτοματισμού στα αυτοκίνητα, μέσω της ηλεκτροκίνησης, τους επιπλέον αισθητήρες αλλά και τα συστήματα με τις κάμερες.

Το νέο πρότυπο WLTP το οποίο είναι υποχρεωτικό στην ΕΕ από τον περασμένο Σεπτέμβριο «φρέναρε» τις πωλήσεις πολλών αυτοκινητοβιομηχανιών οι οποίες αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις παραδόσεις των μοντέλων τους ώστε να εναρμονιστούν με το νέο πρότυπο.

Οι παραγγελίες στην Valeo το 2018 υποχώρησαν κατά 15% στα 28,6 δισ. ευρώ ενώ το καθαρό της χρέος αυξήθηκε 22% στα 2,25 δισ. ευρώ στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

Advertisement

Τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου μειώθηκαν κατά 26% στα 1,09 δισ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 38% στα 546 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος Ο Valeo πάντως εκτιμά ότι οι πωλήσεις του θα αυξάνονταν σταδιακά το 2019 χάρη σε νέες συμβάσεις προμήθειας για κάμερες, συστήματα φωτισμού αλλά και ανταλλακτικά για κιβώτια ταχυτήτων.

Advertisement

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) θα παρουσιάσουν επίσης αύξηση, προβλέποντας λειτουργικό περιθώριο 5,8% έως 6,5% για το έτος.