Το νέο Nissan Leaf έτοιμο για την επίσημη πρεμιέρα του (+video)
ΝΕΑ
Στη Nissan έχουν ολοκληρώσει την εξέλιξη του καινούργιου Leaf και προετοιμάζονται για την επίσημη παρουσίασή του η οποία θα γίνει εντός του Ιουνίου.
Είναι από τους «πρωτεργάτες» της ηλεκτροκίνησης στη σύγχρονη εποχή. Η Nissan παρουσίασε την πρώτη γενιά του Leaf το 2009 και τώρα τα στελέχη της καθορίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για να πράξουν το ίδιο και για την τρίτη, κατά σειρά.
WHAT CAR
Όπως έχει ανακοινωθεί, η εκδήλωση για την επίσημη αποκάλυψη του καινούργιου Leaf θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουνίου. Από την εταιρεία έχουν γίνει γνωστά κάποια πρώτα στοιχεία που να αφορούν στο νέο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο, ενώ «διέρρευσε» και μια φωτογραφία του, σκοπίμως θαμπή (αρχική εικόνα).

Το αμάξωμα του νέου Leaf είναι fastback και παύει να είναι hatchback, ενώ το μοντέλο άλλαξε χαρακτήρα και πλέον είναι crossover. Σύμφωνα με την εταιρεία αυτό έγινε αφενός για να βελτιστοποιηθεί η αεροδυναμική του (άρα να αυξηθεί η αυτονομία του) και να αυξηθούν οι πωλήσεις τους, καθώς θα είναι πιο πρακτικό και αισθητικά δυναμικότερο από πριν.
Σύμφωνα με τον Νομπουτάκα Τάσε, Διευθυντής Σχεδιασμού της Nissan, «το Leaf θα είναι το πιο αεροδυναμικό μοντέλο παραγωγής που έχουμε κατασκευάσει ποτέ». Ο αεροδυναμικός συντελεστής οπισθέλκουσας θα είναι 0,25 στην έκδοσή του για την Ευρώπη και 0,26 για την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.
Η μικρή διαφορά οφείλεται σε λεπτομέρειες όπως ο σχεδιασμός των τροχών και εξωτερικών των εξωτερικών καθρεφτών μεταξύ των δύο εκδοχών του νέου Leaf για τις αντίστοιχες αγορές.

Επιπλέον, οι ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών θα συνδυάζονται με ενεργή γρίλια που ρυθμίζει τη ροή αέρα, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο τον αεροδυναμικό συντελεστή.
Το καινούργιο Leaf βασίστηκε στην πλατφόρμα «CMF-EV» η οποία έχει χρησιμοποιηθεί και στο Ariya. Αυτό έχει ως θετική συνέπεια να αυξηθεί η ευρυχωρία του, συγκριτικά, καθώς το πάτωμά του είναι επίπεδο.

Από τη Nissan έχουν επιβεβαιώσει ότι θα υπάρξει μόνο έκδοσή του με έναν ηλεκτροκινητήρα στον εμπρός άξονα και ότι η μέγιστη τυποποιημένη αυτονομία του θα είναι μεγαλύτερη των 480 χλμ.
Η μπαταρία του, σε ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος, θα μπορεί σε 40 λεπτά της ώρας να πληρωθεί με ενέργεια ικανή να κινήσει το όχημα για 200 χλμ.
Ο Ρίτσαρντ Κάντλερ, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Στρατηγικής Προϊόντων της εταιρείας, αναφερόμενος στο καινούργιο αμιγώς ηλεκτρικό όχημά της τόνισε σχετικά: «Το Leaf είναι ένα εμβληματικό για εμάς μοντέλο. Έχουμε πουλήσει σχεδόν 700.000 Leaf από το 2010.
»Οι πελάτες μας έχουν καλύψει περισσότερα από 28 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, (συνολικά), οπότε διαθέτουμε πολύτιμες πραγματικές γνώσεις για τις ανάγκες που εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου».

Σύμφωνα με τον Κάντλερ, ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα αμάξωμα με πιο κομψή γραμμή χωρίς να θυσιαστεί η χρηστικότητα, διασφαλίζοντας παράλληλα μεγάλες αποστάσεις οδήγησης.
Από τη Nissan έγινε γνωστό ότι οι υποψήφιοι πελάτες θα έχουν την επιλογή πανοραμικής ηλιοροφής με ηλεκτροχρωματικό σύστημα («e-Dimming») που ενσωματώνει υπέρυθρη ανακλαστική επίστρωση, εξαλείφοντας την ανάγκη για την ύπαρξη αντηλιακού σκίαστρου, επιτρέποντας στον εσωτερικό χώρο να έχει το μέγιστο ωφέλιμο ύψος για τους επιβάτες.
Ο Φρανσουά Μπεγί, Υπεύθυνος Προϊόντων της Nissan για την Ευρώπη, επισημαίνει ότι «η πραγματική αυτονομία στον δρόμο είναι κρίσιμη για εμάς. Θέλουμε να γνωρίζετε πόση απόσταση μπορείτε να διανύσετε σε αυτοκινητόδρομο και πόσο χρόνο θα χρειαστείτε για να καλύψετε 800 χιλιόμετρα με στάσεις φόρτισης».
Το νέο Leaf θα αρχίσει να κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Nissan που βρίσκεται στο Σάντερλαντ (Μ. Βρετανία) εντός των επόμενων μηνών. Οι πωλήσεις του αναμένεται να ξεκινήσουν από τα τέλη της χρονιάς.