Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το Mercedes Vision EQXX πέτυχε νέο ρεκόρ αυτονομίας

Ελλάδα 10:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το Mercedes Vision EQXX πέτυχε νέο ρεκόρ αυτονομίας

ΝΕΑ

Το Mercedes Vision EQXX πέτυχε νέο ρεκόρ αυτονομίας

ΝΕΑ

Ακόμα και ο καυτός ήλιος του ερήμου, μοιάζει να ιδανική τροφή για το πειραματικό concept της γερμανικής εταιρείας.

Advertisement
Advertisement

Πριν από περίπου δύο χρόνια, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes-Benz κυκλοφόρησε ένα αρκετά περίεργο όχημα στη γκάμα της.

Ονομάζεται Vision EQXX, και προορίζεται να αποτελέσει ένα ερευνητικό όχημα για το πόσο αποτελεσματικά μπορούν να είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Όταν αποκάλυψε το πρόγραμμα, στις αρχές του 2022, η εταιρεία δήλωσε ότι στοχεύει σε αυτονομία πάνω από 1.000 χιλιόμετρα, με μία μόνο φόρτιση της μπαταρίας.

Κλειδί γι’ αυτό το επίτευγμα, είναι οι τεχνολογίες που περιλαμβάνονται στο αυτοκίνητο, αλλά και ο σχεδιασμός του. Το Vision EQXX έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτυγχάνεται συντελεστής οπισθέλκουσας 0,17 Cd, ενώ ζυγίζει μόνο 1.750 κιλά.

Advertisement
Advertisement

Και μετά έρχεται το ηλεκτρικό του σύστημα κίνησης. Υπάρχει μια μπαταρία 100 kWh και 900 volt, ένα σύστημα που επιτυγχάνει κατανάλωσης ενέργειας 10 kWH ανά 100 χιλιόμετρα και απλά μαθηματικά, θα σας δώσουν μια απάντηση σχετικά με την ηλεκτρική αυτονομία του αυτοκινήτου.

Η Mercedes-Benz τοποθέτησε ηλιακά πάνελ στην οροφή αυτού του οχήματος, 117 από αυτά είναι εκεί για να αξιοποιήσουν την ενέργεια του ήλιου και να τον χρησιμοποιήσουν για να τροφοδοτήσουν τα βοηθητικά συστήματα του οχήματος. Η ισχύς που αξιοποιεί αποθηκεύεται επίσης χωριστά σε μια ελαφριά μπαταρία λιθίου-σιδήρου-φωσφορικού άλατος, που τροφοδοτεί τον ανεμιστήρα κλιματισμού, τα φώτα και το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, μεταξύ άλλων.

Στην πράξη

Advertisement

Η μπαταρία στέλνει το «ζουμί» της σε έναν ηλεκτροκινητήρα που είναι ικανός να αποδώσει 201 ίππους και η αυτονομία του δεν είναι καθόλου υποθετική! Μέχρι την περασμένη εβδομάδα το Vision EQXX απέδειξε την αξία και τις δυνατότητές του σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, μεταξύ Sindelfingen και Cassis και αργότερα από το Untertürkheim στο Silverstone. Και μετά το έκανε ξανά, σε ένα τρίτο επιτυχημένο ταξίδι άνω των 1.000 χλμ.

Αυτή τη φορά το ταξίδι ήταν 1.010 χιλιόμετρα, από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας στο νέο εκθεσιακό χώρο της μάρκας στο Ντουμπάι. Ναι, ακριβώς απέναντι από την αραβική έρημο με θερμοκρασίες περιβάλλοντος έως και 34 βαθμούς.

Advertisement

Το Vision EQXX έχει πλέον διανύσει 14.503 μίλια συνολικά κατά τη διάρκεια της ζωής του στις δοκιμές και είναι τόσο εντυπωσιακό, πουτο ερώτημα εάν θα το δούμε, στο άμεσο μέλλον, ως μοντέλο παραγωγής είναι πάρα πολύ λογικό.