Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το KTM X-Bow GT-XR που βγήκε από τους αγώνες αντοχής (+video)

Ελλάδα 16:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το KTM X-Bow GT-XR που βγήκε από τους αγώνες αντοχής (+video)

ΝΕΑ

Το KTM X-Bow GT-XR που βγήκε από τους αγώνες αντοχής (+video)

ΝΕΑ

Η KTM, παρουσίασε το δεύτερο αυτοκίνητο στην ως τώρα ιστορία της το οποίο ονόμασε X-Bow GT-XR και έχει αγωνιστικά «γονίδια».

Advertisement
Advertisement

Η KTM συνεχίζει την προσπάθεια για τη δημιουργία αυτοκινήτων με το X-Bow GT-XR. Αυτή ξεκίνησε το 2008 με εκείνο το «εξωφρενικό, διάτρητο τετράτροχο» το οποίο είχε ως ονομασία το πρώτο μέρος αυτής του καινούριου του μοντέλου (σημ.: X-Bow).

Το X-Bow GT-XR είναι η «πολιτική έκδοση» του αγωνιστικού αυτοκινήτου με το οποίο η KTM συμμετέχει στην κατηγορία GT2 του Πρωταθλήματος Αντοχής. Χρησιμοποιεί το ίδιο πλαίσιο από ανθρακονήματα (το οποίο κατασκευάζει η Dallara και ζυγίζει μόλις 89 κιλά, σύμφωνα με την εταιρεία) και διαθέτει τον ίδιο κινητήρα που υπάρχει στο αγωνιστικό. Ωστόσο, αυτός έχει μειωμένη ισχύ, συγκριτικά.

Advertisement
Advertisement

Είναι ο υπερτροφοδοτούμενος, πεντακύλινδρος σε σειρά και χωρητικότητας 2,5 λίτρων της Audi ο οποίος στο X-Bow GT-XR βρίσκεται τοποθετημένος εγκάρσια, στο κέντρο. Αποδίδει μέγιστη ισχύ 500 ίππους/6.350 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 581 Nm/5.550 σ.α.λ. Στο αγωνιστικό, η μέγιστη ισχύς φτάνει τους 608 ίππους και η ροπή τα 720 Nm.

Η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς μέσω αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη επτά σχέσεων, ενώ υπάρχει και μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης. Το σύστημα πέδησης διαθέτει αεριζόμενους δίσκους σε όλους τους τροχούς. Εμπρός υπάρχουν οκταπίστονες δαγκάνες και πίσω τετραπίστονες, ενώ προαιρετικά διατίθεται και με κεραμικούς δίσκους.

Advertisement

Το νέο μοντέλο της αυστριακής εταιρείας διακρίνεται για το αμάξωμά του και τον χαρακτηριστικό τρόπο που ανοίγουν οι «πόρτες» του για να εισέλθουν και να εξέλθουν οι δύο επιβάτες. Καθώς είναι ένα φύσει αγωνιστικό στην κατασκευαστική δομή του, το επάνω μέρος του αμαξώματος ανοίγει σαν καλύπτρα αεροσκάφους.

Advertisement

Το συνολικό βάρος τού X-Bow GT-XR είναι 1.130 κιλά, χωρίς οδηγό και υγρά, και αυτό σημαίνει ότι οι επιδόσεις του είναι αντίστοιχες ενός supercar. Όπως ανακοινώνει η KTM, το αυτοκίνητο επιταχύνεται από τα 0-100 χλμ./ώρα σε 3,4 δευτερόλεπτα, από τα 0-200 χλμ./ώρα σε 6,9 δευτερόλεπτα(!), ενώ η τελική ταχύτητά του φτάνει τα 280 χλμ./ώρα.

Το αμάξωμα έχει σχεδιαστεί με την τεχνοτροπία που η KTM ονομάζει «AirCurtain», η οποία επιτρέπει το φαινόμενο «ground effect» για να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη συμπεριφορά στον δρόμο και στην πίστα. Τέλος, οι τροχοί είναι ελαφρού κράματος της OZ. Εμπρός έχουν διάσταση 19 ιντσών (με ελαστικά 235/35-19) και πίσω 20 ιντσών (με ελαστικά 295/35-20).

Advertisement

Η KTM ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάζει περίπου 100 X-Bow ετησίως μεταξύ των οποίων και το X-Bow GT-XR. Η τιμή πώλησής του ξεκινά από τα 284,900 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αγωνιστική ΚΤΜ ή βελτιωμένη Huracan; (+video)
«Χωμάτινη» συνεργασία RAM και KTM
2022 KTM 890 DUKE GP: Ένας νέος Δούκας μπαίνει στο ring