Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το επόμενο Volvo θα σε προστατεύει και από τα καγκουρό!

Ελλάδα 11:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το επόμενο Volvo θα σε προστατεύει και από τα καγκουρό!

ΝΕΑ

Το επόμενο Volvo θα σε προστατεύει και από τα καγκουρό!

ΝΕΑ

Down Under, όπως συνηθίζουν να αποκαλούν οι Βρετανοί την Αυστραλία, έφθασε η Volvo στη διαρκή αναζήτηση τρόπων για περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων. Μία ομάδα επιστημόνων της σουηδικής μάρκας ταξίδεψε στη μακρινή – για την Ευρώπη – χώρα προκειμένου να καταγράψει τη συμπεριφορά των καγκουρό στο φυσικό τους περιβάλλον.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Σύμφωνα με την αυτοκινητική λέσχη της χώρας NRMA, κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερες από 20.000 συγκρούσεις οχημάτων με καγκουρό. Πέρα από το κόστος σε ανθρώπινες ζωές ή σοβαρούς τραυματισμούς, οι ετήσιες αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες ανέρχονται σε 75 εκατ. δολάρια Αυστραλίας.

«Τα καγκουρό είναι απρόβλεπτα ζώα και δύσκολο να τα αποφύγεις, όμως πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να εξελίξουμε το σύστημα που θα τα αναγνωρίζει και θα αποφεύγει τις συγκρούσεις στους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας», σχολίασε ο Martin Magnusson, μηχανολόγος ασφάλειας στη Volvo. «Στη Σουηδία έχουμε κάνει έρευνες που αφορούν μεγαλύτερα και πιο αργά ζώα, όπως η άλκη και η αγελάδα. Το καγκουρό έχουν πιο ασταθή συμπεριφορά και για αυτό κρίναμε σωστό να την εξετάσουμε στο φυσικό τους περιβάλλον».

Advertisement
Advertisement

Τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν θα βοηθήσουν τη Volvo να αναπτύξει το πρώτο σύστημα ανίχνευσης καγκουρό και αποφυγής της σύγκρουσης μαζί τους. Οι δοκιμές πραγματοποιούνται με το XC90, το νέο μεγάλο SUV της μάρκας. Ένα ραντάρ που βρίσκεται στη μάσκα του οχήματος ανιχνεύει το δρόμο για οχήματα (π.χ. αυτοκίνητα ή ποδήλατα), πεζούς και ζώα. Μία υψηλής ανάλυσης κάμερα στο παρμπρίζ αναγνωρίζει προς ποια κατεύθυνση κινείται το αντικείμενο, ο άνθρωπος ή το ζώο και βοηθά τον υπολογιστή να δράσει ανάλογα (εντός μόλις 0,05 sec).