Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

To εμβληματικό ακίνητο της MAVA-Renault γίνεται hypermarket «Σκλαβενίτης»

Ελλάδα 15:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

To εμβληματικό ακίνητο της MAVA-Renault γίνεται hypermarket «Σκλαβενίτης»

ΝΕΑ

To εμβληματικό ακίνητο της MAVA-Renault γίνεται hypermarket «Σκλαβενίτης»

ΝΕΑ

Το κτίριο που έδωσε το όνομά του στον κόμβο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, από το φθινόπωρο θα γίνει hyper market «Σκλαβενίτης» – Η ιστορία του από τις ένδοξες εποχές μέχρι την πτώχευση, τη λεηλασία και το σφυρί, στο φόντο της πικρής διαδρομής της οικογένειας Μανιατόπουλου.

Advertisement
Advertisement

Κάποιες φορές ακόμη και ορισμένα ακίνητα ενσωματώνουν ολόκληρη ιστορία και με την πάροδο του χρόνου γίνονται και αυτά μέρος της ευρύτερης ιστορίας μιας περιοχής. Τέτοια είναι η περίπτωση του εμβληματικού ακινήτου που στέγαζε επί δεκαετίες τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας MAVA-Renault στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ενα κτίριο που έφτασε να… βαφτίσει μέχρι και τον ομώνυμο κόμβο επί της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας ως «κόμβο Ρενό» λόγω του ότι αφενός δεσπόζει στο συγκεκριμένο σημείο αποκτώντας χαρακτήρα τοπόσημου, αφετέρου γιατί και η ίδια η πορεία της εταιρείας υπήρξε μεγαλειώδης, παρά το άδοξο τέλος της…

Ετσι, το ακίνητο απηχεί, θα έλεγε κανείς, αυτή τη διαδρομή, από το λαμπερό παρελθόν στο λουκέτο, την εγκατάλειψη και στη λεηλασία. Σπάνια, ωστόσο, ακόμη και γι’ αυτούς τους άψυχους τοίχους ενός κτιρίου, δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία, έστω κι αν περνάει από την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Advertisement
Advertisement

Το «χτύπημα» του Σκλαβενίτη
Για το ακίνητο της MAVA-Renault η ώρα της κρίσης σήμανε στις 8 Σεπτεμβρίου 2021 όταν βγήκε στο σφυρί με επισπεύδουσα τη Cepal Hellas και τιμή πρώτης προσφοράς στα 4.050.000 ευρώ.

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι, ενώ όπως προκύπτει από το τελικό τίμημα, υπήρξαν αρκετά «χτυπήματα», καθώς το ακίνητο κατακυρώθηκε στο ποσό των 11.200.585 ευρώ, δηλαδή αυξημένο κατά 177% σε σχέση με την τιμή εκκίνησης. Σε αυτή την κούρσα επικράτησε ο όμιλος Σκλαβενίτη.

Advertisement

Η κατάσχεση έγινε τον Φεβρουάριο του 2018 για απαίτηση 3,8 εκατ. ευρώ και ο πλειστηριασμός αφορούσε, σύμφωνα με την έκθεση, ένα αγροτεμάχιο-οικόπεδο «μετά των επ’ αυτού κτισμάτων, άρτιο και οικοδομήσιμο», συνολικής έκτασης 13.386,50 τ.μ. στη θέση Τουραλί, εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως της Νέας Φιλαδέλφειας επί των οδών Θεσσαλονίκης, Σκρα και Λαχανά. Στο οικόπεδο υπάρχει διώροφο επαγγελματικό κτίριο, αποτελούμενο από υπόγειο, ισόγειο, πατάρι και πρώτο όροφο. Οσο για τα βάρη του ακινήτου, περιελάμβαναν 18 προσημειώσεις και δύο κατασχέσεις για δάνεια συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ…

Το τσιμεντένιο φάντασμα και η νέα αρχή
Από τότε που έκλεισε η MAVA, το εμβληματικό κτίριο στη Νέα Φιλαδέλφεια παραδόθηκε στη φθορά του χρόνου και στις λεηλασίες από επιτήδειους. Σε κάποια φάση, με πρωτοβουλία του δήμου τοποθετήθηκαν συρμάτινα πλέγματα για να εμποδίσουν την είσοδο, αλλά αργότερα ξηλώθηκαν και αυτά. Ετσι, το κάποτε απαστράπτον «κέντρο της Renault» κατέληξε ένα ερείπιο που έμοιαζε με τσιμεντένιο φάντασμα.

Advertisement

Οι εργασίες μετασκευής του κτιρίου βρίσκονται αυτή την περίοδο σε πλήρη εξέλιξη. Αυτό, όμως, που μέτρησε προσελκύοντας το ενδιαφέρον του ομίλου Σκλαβενίτη και των άλλων μνηστήρων ήταν τόσο η έκταση και το μέγεθος, όσο και η προνομιακή θέση του.

 

Advertisement

Λίγους μήνες μετά την απόκτησή του από την εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιανουάριο, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) προχώρησε σε έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης για «αλλαγή χρήσης του υφιστάμενου κτιρίου έκθεσης αυτοκινήτων με αποθήκες και χώρους στάθμευσης, σε κτίριο υπεραγοράς με παιδότοπο και εστιατόριο».

Σύμφωνα με την απόφαση, προβλέπεται ειδικότερα η αλλαγή σε χρήση υπεραγοράς στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο, με γραφεία στον ημιώροφο, μηχανολογικούς χώρους και αποθήκη στο υφιστάμενο υπόγειο. Ακόμη, προστίθεται υπόγειο τμήμα στάθμευσης αυτοκινήτων και βοηθητικοί χώροι επάνω από μέρος του υφιστάμενου υπογείου. Οι χώροι στάθμευσης προβλέπονται στο δώμα, στα υπόγεια και στον περιβάλλοντα χώρο. Για την πρόσβαση στο δώμα και το υπόγειο θα δημιουργηθούν νέες ράμπες κυκλοφορίας για τα οχήματα των πελατών.

Επίσης, στο δώμα του κτιρίου κατασκευάζεται σκίαστρο, σε τμήμα των θέσεων στάθμευσης και σε καθορισμένα σημεία του θα γίνει φύτευση με χαμηλούς θάμνους και αρωματικά φυτά, ενώ στην οροφή της κατασκευής θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκές συστοιχίες.

Οπως φαίνεται και από τις σχετικές φωτογραφίες, οι εργασίες μετασκευής του κτιρίου βρίσκονται αυτή την περίοδο σε πλήρη εξέλιξη, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας, η ολική μεταμόρφωσή του θα ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού, με τα εγκαίνια να προγραμματίζονται για το φθινόπωρο.

Λόγω μεγέθους το κατάστημα θα ανήκει στην κατηγορία των hyper markets, αποτελώντας το 39ο του είδους για τη γνωστή αλυσίδα, ενώ εντάσσεται στο επενδυτικό πλάνο του ομίλου για την ενίσχυση του δικτύου, συνολικού ύψους περί τα 50 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα στο newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Kosmoride: Δώρο 300 ευρώ με κάθε αγορά e-bike (video)
Τι άλλαξε τελευταία στιγμή στη χρήση της μάσκας – Τα πρόστιμα
Κομισιόν σε Ελλάδα: Μειώστε τώρα τους ρύπους – Ερχονται πρόστιμα