Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

To Bulldog της Aston Martin βγήκε από την κρυψώνα του (+video)

Ελλάδα 14:21
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

To Bulldog της Aston Martin βγήκε από την κρυψώνα του (+video)

ΝΕΑ

To Bulldog της Aston Martin βγήκε από την κρυψώνα του (+video)

ΝΕΑ

H συγκλονιστική ιστορία ενός μοναδικούς εγχειρήματος της βρετανικής μάρκας, από το μακρινό 1979, έως και σήμερα.

Advertisement
Advertisement

Το Aston Martin Bulldog εθεάθη πρόσφατα στο Σεντ Μόριτζ της Ελβετίας, να αντέχει στο χιόνι, στα τέλη του χειμώνα. Μη εξοικειωμένοι με τον μοναδικό σχεδιασμό του, οι άνθρωποι κοιτούσαν το μοντέλο με απορία. Τι είδους κατασκεύασμα ήταν αυτό;

Με την κωδική ονομασία DP K901, το Bulldog υποτίθεται ότι θα ήταν ένα συλλεκτικό αυτοκίνητο επιδόσεων, 15-25 μονάδων. Αλλά μόλις το ολοκλήρωσαν οι Βρετανοί, αποφάσισαν ότι η παραγωγή για κάθε μοντέλο θα διαρκούσε πολύ και θα ήταν πολύ ακριβή. Έτσι η Aston Martin σταμάτησε στο ένα και μοναδικό Bulldog.

Ακόμα και το όνομα προκαλεί αίσθηση, για τα δεδομένα της μάρκας., Ουσιαστικά, είναι ένας φόρος τιμής σε ένα αεροπλάνο με το οποίο πέταξε ο τότε διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας, Άλαν Κέρτις. Ήταν ένα σκωτσέζικο αεροσκάφος με το παρατσούκλι Κ9, από το ρομποτικό σκυλί της τηλεοπτικής σειράς Doctor Who.

Advertisement
Advertisement

Γιατί, όμως, η Aston Martin προχώρησε σε ένα τόσο περίεργο εγχείρημα; Η αυτοκινητοβιομηχανία ήθελε να κατασκευάσει το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο.

Σχεδιάστηκε από τον Γουίλιαμ Τάουνς, που είχε σχεδιάσει το σεντάν Lagonda. Ξεχώριζε για την εντυπωσιακή, φουτουριστική του σχεδίαση, με τον εντυπωσιακή συντελεστή οπισθέλκουσας 0,34. Στο κέντρο τοποθετήθηκε ένας κινητήρας V8 5,3 λίτρων, με διπλούς υπερσυμπιεστές, που απέδιδε 600 ίππους και πάνω από 600 Nm ροπής.

Η Aston Martin αποκάλυψε επίσημα το πρωτότυπο στις 27 Μαρτίου 1980, στο ξενοδοχείο Bell στο Aston Clinton, ένα ιστορικό χωριό στο Buckinghamshire της Αγγλίας. Είχε πέντε προβολείς, δύο πόρτες gullwing και η καμπίνα διέθετε δερμάτινη ταπετσαρία και επένδυση από ξύλο καρυδιάς, καθώς και κουμπιά LED.

Advertisement

Η ομάδα που το κατασκεύασε υπολόγισε ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 381 χλμ/ώρα. Όμως έπεσε πολύ έξω από τις εκτιμήσεις της. Κατά τη διάρκεια δοκιμών στην πίστα Motor Industry Research Association στα τέλη του 1979, δεν πλησίασε καν αυτό το όριο, με κορυφαία καταγεγραμμένη επίδοση τα 309 χλμ/ώρα.

Τρία χρόνια αργότερα, η Aston Martin το πούλησε σε έναν συλλέκτη στη Μέση Ανατολή για 130.000 λίρες. Ο κινητήρας φέρεται να καταστράφηκε, κατά την πρώτη του οδήγηση. Το Bulldog επισκευάστηκε και εμφανίστηκε σε πολλές εκδηλώσεις όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood του 2009.

Advertisement

Στις 6 Ιουνίου 2023, μετά από αναμονή 44 ετών, το Bulldog θα πλησιάσει τα όνειρα των δημιουργών του. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα επίδειξης στο αεροδρόμιο Campbeltown, μια πρώην βάση του ΝΑΤΟ στη Σκωτία, στα χέρια του Ντάρεν Τερν, έφτασε στα 330 χλμ/ώρα!