Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το Autopilot της Tesla συμπεριφέρεται σαν μεθυσμένος αρχάριος οδηγός

Ελλάδα 3:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το Autopilot της Tesla συμπεριφέρεται σαν μεθυσμένος αρχάριος οδηγός

ΝΕΑ

Το Autopilot της Tesla συμπεριφέρεται σαν μεθυσμένος αρχάριος οδηγός

ΝΕΑ

Με αυτή την φράση χαρακτήρισε το σύστημα αυτόνομης οδήγησης οδηγός σε δικαστήριο της Γερμανίας, ζητώντας από την Tesla να του επιστρέψει τα χρήματα.

Advertisement
Advertisement

Τα θέματα που προκύπτουν από την λειτουργία του Αutopilot δεν λένε να σταματήσουν, με πολλά παράπονα να φθάνουν στην δημοσιότητα για το σύστημα αυτόνομης οδήγησης της Tesla.

To πιο πρόσφατο επεισόδιο σε αυτό το σίριαλ έγινε γνωστό στην Γερμανία, όπου ένα δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 69.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη ενός Tesla Model 3 γιατί αποδέχθηκε ότι το Autopilot δεν ανταποκρίθηκε στις υποσχέσεις της εταιρίας.

Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, το δικαστήριο έγινε στην περιοχή του Darmstadt. Και στην ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι το full πακέτο του Autopilot της Tesla το οποίο είχε πληρώσει επιπλέον 6.300 ευρώ ο ιδιοκτήτης δεν είχε τις δυνατότητες σε αυτόνομη οδήγηση που διαφήμιζε η εταιρία.

Advertisement
Advertisement

Όπως υποστήριξε ο οδηγός, δεν λειτουργούσε η αυτόματη προσπέραση, το αυτοκίνητο δεν αναγνώριζε τα φανάρια και τα σήματα STOP και χαρακτήρισε την συμπεριφορά του τιμονιού της Tesla στις εισόδους και εξόδους των αυτοκινητοδρόμων σαν “μεθυσμένου και αρχάριου οδηγού”.

Η Tesla προσφέρει ένα βασικό πρόγραμμα αναβάθμισης στο Model 3, που περιλαμβάνει δυνατότητες όπως την αυτόματη έξοδο από το γκαράζ, το αυτόνομο παρκάρισμα, την αυτόνομη αλλαγή λωρίδας κ.ά. Αυτό κοστίζει 3.800 ευρώ σύμφωνα με την Tesla Γερμανίας.

Advertisement

Όμως ο συγκεκριμένος οδηγός είχε πληρώσει το Full Self Driving Capability Package το οποίο έχει διπλάσια τιμή, και θα συμπεριλάβει και το αυτόματο στρίψιμο σε δρόμους της πόλης σε μεταγενέστερο στάδιο, έχοντας όμως ήδη δυνατότητες όπως την αναγνώριση των φαναριών και των πινακίδων STOP, για να σταματά και να ξεκινά αυτόματα το όχημα.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που το Autopilot στοχοποιείται στην Γερμανία. Το καλοκαίρι του 2020, ένα δικαστήριο στο Μόναχο είχε καταλήξει στην απόφαση ότι η Tesla παραπλανεί τους καταναλωτές στην Γερμανία λέγοντας ότι το Autopilot είχε περισσότερες δυνατότητες από ότι διέθετε πραγματικά.

Advertisement

Η Tesla δήλωσε ότι δεν υπήρχε κάποια δυσλειτουργία του συστήματος είτε στο software είτε στο hardwere του συγκεκριμένου Model 3. Όμως το δικαστήριο δεν δέχθηκε ότι αυτό ικανοποιεί τον οδηγό και έτσι υποχρέωσε την Tesla να επιστρέψει το ποσό των 69.000 ευρώ.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει ότι η εταιρία υπήρξε αμελής πουλώντας ένα σύστημα οι λειτουργίες του οποίου δεν ήταν αποτελεσματικές χωρίς να υπάρχει τουλάχιστον μία επισκευή. Πάντως η Tesla έκανε έφεση και αναμένεται η συνέχεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έρευνα για θανατηφόρο τροχαίο με Tesla Model 3
O οδηγός ενός Tesla Model 3 χάνει το… φως του την χειρότερη στιγμή (+video)
Tesla Model 3: Το παρμπρίζ του σπάει… βράχο (+video)

Advertisement