Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι θα μπορούσε να συμβεί με το φλεγόμενο βυτιοφόρο; – Η τραγωδία στα Καμένα Βούρλα

Ελλάδα 18:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι θα μπορούσε να συμβεί με το φλεγόμενο βυτιοφόρο; – Η τραγωδία στα Καμένα Βούρλα

ΝΕΑ

Τι θα μπορούσε να συμβεί με το φλεγόμενο βυτιοφόρο; – Η τραγωδία στα Καμένα Βούρλα

ΝΕΑ

Παραμονή Πρωτομαγιάς του 1999 η Ελλάδα βίωσε μία τραγωδία στην εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας από έκρηξη βυτιοφόρου οχήματος…

Advertisement
Advertisement

Η έξοδος των εκδρομέων είχε ξεκινήσει για την γιορτή της Πρωτομαγιάς και οι έλεγχοι της Τροχαίας, κυρίως στους Εθνικούς άξονες, σε πλήρη εξέλιξη.

Στον 178ο χιλιόμετρο, στα Καμένα Βούρλα γίνονταν έλεγχος των οχημάτων. Εκεί ένα βυτιοφόρο, φορτωμένο με προπάνιο, γίνεται πρωταγωνιστής μιας τραγωδίας. Ο οδηγός του, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, σταματά για έλεγχο.

Ενα φορτηγό κρεάτων συγκρούεται πίσω από το βυτιοφόρο. Οι φλόγες, εξαπλώνονται με ορμή και στα δύο οχήματα. Η Τροχαία σταματά την κυκλοφορία. Οι πυροσβέστες καλούνται να αντιμετωπίσουν μία ιδιαίτερα δύσκολη περίπτωση. Η έκρηξη που ακολουθεί σκοτώνει συνολικά πέντε ανθρώπους της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Advertisement
Advertisement

Τα κομμάτια του βυτιοφόρου εκτοξεύονται στον αέρα, καταστρέφοντας ακόμα και την στέγη ενός διώροφου σπιτιού 200 μέτρα μακριά, ενώ κομμάτια βρέθηκαν και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου. Πέντε άνθρωποι έπεσαν νεκροί εν ώρα καθήκοντος και ακόμα 14 τραυματίστηκαν από τα θραύσματα.

Οι ανακριτικοί αξιωματικοί, μετά από πολυήμερες έρευνες, αποσαφηνίζουν τη φρικτή αιτία της τραγωδίας: Είναι το φαινόμενο BLEVE, μια θανάσιμη… χορογραφία αερίων, είναι η αιτία της καταστροφής.

Boiling Liquid Expanding Vapor Explosion

Το φαινόμενο BLEVE αναφέρεται σε μια εκρήξη που προκαλείται όταν μια δεξαμενή, που περιέχει υγροποιημένο αέριο όπως πετρέλαιο ή υγραέριο, υποστεί διάτρηση ή καταστροφή. Ο λόγος της έκρηξης οφείλεται στην υψηλή πίεση και θερμοκρασία του υγροποιημένου αερίου μέσα στη δεξαμενή.

Advertisement

Όταν η δεξαμενή διαρραγεί, το υγρό αέριο αρχίζει να εξατμίζεται αμέσως, δημιουργώντας μεγάλη πίεση. Εάν η θερμοκρασία του υγρού είναι πολύ υψηλή, αυτή η εξάτμιση μπορεί να είναι τόσο ισχυρή ώστε να δημιουργήσει μια θερμοκρασία ανωτέρων των 500°C. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μετατροπή του υγρού σε αέριο, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα.

Η έκρηξη απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας, δημιουργώντας μια ολέθρια κύματος πίεσης και θερμότητας. Τα κομμάτια της δεξαμενής και του περιβάλλοντος χώρου εκτοξεύονται με μεγάλη ταχύτητα, δημιουργώντας έναν καταστροφικό απολογισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που οι εκρήξεις BLEVE θεωρούνται από τις πιο θανατηφόρες.

Advertisement

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στο χθεσινό συμβάν στην Εθνική Οδό…

ΑΚΟΜΑ:
Γιατί έμεινε για επτά ώρες κλειστή η Αθηνών – Κορίνθου
Video: Ατυχήματα, πυρκαγιές, παλαιότητα, υγραέριο, λάστιχα, ΚΤΕΟ…
Άνοιξε η Αθηνών-Κορίνθου – Ολοκληρώθηκε η μετάγγιση