Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι σημαίνει το «GTI»;

Ελλάδα 12:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι σημαίνει το «GTI»;

ΝΕΑ

Τι σημαίνει το «GTI»;

ΝΕΑ

Γνωρίζετε ότι το «GTI» που έχει γίνει συνυφασμένο με τις σπορ εκδόσεις των μοντέλων της Volkswagen, για πρώτη φορά ξεκίνησε από ένα ιταλικό αυτοκίνητο; Ας δούμε τι σημαίνει αλλά και ποια είναι η ιστορία του.

Advertisement
Advertisement

Για πρώτη φορά στην αυτοκίνηση το ακρωνύμιο «GTI» χρησιμοποιήθηκε από τη Maserati το 1961, όταν και φιλοξενήθηκε στην Maserati 3500 GTi για να δείξει ότι σε σχέση με την 3500 GT, η έκδοση GTi διέθετε για πρώτη φορά στην μάρκα (αλλά και γενικά σε ιταλικό αυτοκίνητο) σύστημα ψεκασμού στον κινητήρα της.

Πιο συγκεκριμένα, ο 6κύλινδρος 3,5 lt. βενζινοκινητήρας της έφερε μηχανικό σύστημα έμμεσου ψεκασμού του καυσίμου από τη βρετανική Lucas, προσφέροντας καλύτερη απόδοση και βελτιωμένη κατανάλωση καυσίμου συγκριτικά με την 3500 GT που διέθετε καρμπυρατέρ. Πάντως, για τους πιο «παραδοσιακούς», η Maserati πρόσφερε και την 3500 GT το ίδιο διάστημα με την GTi.

Advertisement
Advertisement

Όσο για το τι ακριβώς σήμαινε το «GTi», αυτό ήταν «Gran Turismo Iniezione» («Grand Touring Injection»). Ένα αυτοκίνητο GT είχε το ίδιο κράτημα και απόδοση συγκριτικά με ένα sports car, όμως μπορούσε να προσφέρει κάποια επιπλέον στοιχεία άνεσης και πρακτικότητας για τη διάνυση μακρύτερων αποστάσεων με ευκολία. Το «Iniezione» είναι η ιταλική λέξη για την «Έγχυση» («Ψεκασμός»).

Το 1976 η VW αποφάσισε να υιοθετήσει το όνομα «GTI» για να συνοδέψει τη γρήγορη έκδοση του Golf, θέλοντας να τονίσει την πρακτικότητα του αυτοκινήτου, αλλά και παράλληλα να δείξει ότι είναι η γρήγορη έκδοσή του που έφερε και μοτέρ με άμεσο ψεκασμό του καυσίμου.

Advertisement

Αμέσως, το Golf GTI έγινε επιτυχία και από εκεί και μετά η VW χρησιμοποίησε το όνομα «GTI» σε όλες τις υπόλοιπες γενιές του Golf. Επιπλέον αυτών, κατά το πέρασμα των ετών το «GTI» συνόδεψε τις γρήγορες εκδόσεις και άλλων μοντέλων της μάρκας, όπως τα Polo, Lupo και up!.

Εκτός τώρα της VW, η Peugeot χρησιμοποίησε εκτεταμένα το «GTi» στη γκάμα της για μοντέλα όπως τα 205 GTi (κάτω), 206, 207 και 208 GTi, 106 GTi και 309 GTi και άλλα. Κατά καιρούς, γρήγορες εκδόσεις μοντέλων και άλλων μακρών όπως της Citroen, της Ford, της Nissan, της Rover, της Suzuki και της Toyota έφεραν και αυτές την εν λόγω ονομασία.

Advertisement