Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι προβλέπει ο ACEA για τις πωλήσεις αυτοκινήτων το 2020

Ελλάδα 2:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι προβλέπει ο ACEA για τις πωλήσεις αυτοκινήτων το 2020

ΝΕΑ

Τι προβλέπει ο ACEA για τις πωλήσεις αυτοκινήτων το 2020

ΝΕΑ

Ένα φωτεινό σημείο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες αποτελεί η άνοδος των πωλήσεων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Advertisement
Advertisement

Η αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος, σύμφωνα με τον  ACEA, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες ότι τα καλύτερα χρόνια των αυτοκινητοβιομηχανιών αποτελούν πλέον παρελθόν. Προβλέποντας την πρώτη κάμψη των πωλήσεων αυτοκινήτων στην ΕΕ για επτά χρόνια, ο ACEA επισημαίνει ότι αναμένει μείωση των πωλήσεων σε ποσοστό 2% το 2020. Οι πωλήσεις το 2019 σημείωσαν άνοδο 1,2% με τον Δεκέμβριο να καταγράφει ρεκόρ ταξινομήσεων.

«Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες αλλαγής για τον τομέα μας είναι η ανάγκη αντιμετώπισης περιβαλλοντικών ανησυχιών. Τα καλά νέα είναι ότι οι οδικές μεταφορές με ουδέτερο άνθρακα είναι δυνατές, ωστόσο πολλά πρέπει να αλλάξουν τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Πρόεδρος του ACEA Michael Manley.

Advertisement
Advertisement

Ο Manley δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι πολιτικές τους ενισχύουν την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και ότι οι οδικές μεταφορές και η κινητικότητα θα παραμείνουν επίσης προσιτές για όλους.

«Την ίδια στιγμή που η βιομηχανία μας επεκτείνει μαζικά τις επενδύσεις σε οχήματα με μηδενικές εκπομπές, η αγορά αναμένεται να συρρικνωθεί – όχι μόνο στην ΕΕ αλλά παγκοσμίως – έτσι η μετάβαση στην ουδετερότητα του άνθρακα πρέπει να διαχειρίζεται πολύ καλά τους διαμορφωτές πολιτικής» ανέφερε ο Manley.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν πιέσεις σε διάφορα μέτωπα, όπου οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς και οι κανονισμοί που θα ισχύουν αυτό και το επόμενο έτος, αποσκοπούν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Ένα φωτεινό σημείο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες είναι η άνοδος στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Advertisement

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να αυξηθούν κατά 32% φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg. Αυτό το γεγονός θα είναι ζωτικής σημασίας για τη συνεχιζόμενη επιτυχία των εταιρειών αυτοκινήτων, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα νέα αυστηρότερα όρια εκπομπών CO2 προβλέπει υψηλά πρόστιμα σε όσες αυτοκινητοβιομηχανίες τα ξεπεράσουν.

Ο Manley, ο οποίος είναι και Διευθύνων Σύμβουλος της Fiat Chrysler Automobiles, έγινε επικεφαλής της ACEA το Δεκέμβριο. Η Ευρώπη δεν είναι η μόνη περιοχή που αντιμετωπίζει ένα σκληρό 2020 για τις πωλήσεις αυτοκινήτων. Η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων παγκοσμίως, είδε τη δεύτερη ετήσια πτώση πέρυσι σημειώνοντας πτώση σε 18 από τους τελευταίους 19 μήνες.

Advertisement

Διαβάστε επίσης:

Το ελληνικό δίκτυο αντέχει ήδη την φόρτιση 350.000 ηλεκτρικών οχημάτων!

“Μεθυσμένος” ένας στους δέκα οδηγούς στην Αττική

Advertisement

Γιατί οι ασφαλιστικές εταιρείες “φοβούνται” τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα