Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι προκαλούν οι χάρτες της Google;

Ελλάδα 4:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι προκαλούν οι χάρτες της Google;

ΝΕΑ

Τι προκαλούν οι χάρτες της Google;

ΝΕΑ

Ένας παλιός καλός χάρτης είναι το κατάλληλο αντίδοτο μπροστά στην ευκολία που προσφέρουν τα Google Maps.

Advertisement
Advertisement

Όλοι πια έχουμε εθιστεί στα νέα ήθη που έχουν φέρει οι χάρτες της Google στην ζωή μας και την τεράστια ευκολία που προσφέρουν στο να μετακινούμαστε ακόμα και σε περιοχές που δεν έχουμε περάσει ποτέ.

Όμως ερευνητές στο Πανεπιστήμιο McMaster κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά την διαρκή και επισταμένη χρήση αυτής της υπηρεσία.

Όπως υποστηρίζει η έρευνα, υπάρχει καλός λόγος να επιστρέψουμε στους παλιούς κλασικούς χάρτες.

Advertisement
Advertisement

Με αυτόν τον τρόπο εκπαιδεύουμε τον εγκέφαλό μας να διαβάζει πληροφορίες και να αξιολογεί στοιχεία προσανατολισμού, τα οποία είναι σε θέση να επιβραδύνουν την εμφάνιση κάποιων ασθενειών, όπως η νόσος Alzheimer’s.

H έρευνα μας καλεί να κατανοήσουμε ότι η διαδικασία αυτή προέρχεται από πολύ παλιά, από τις εποχές που οι αρχαίοι μας πρόγονοι έκαναν κάποιες δραστηριότητες στην φύση.

Για παράδειγμα το κυνήγι και η συλλογή τροφής, βασίστηκαν όχι μόνο στις φυσικές ικανότητες αλλά και στις γνωστικές διαδικασίες που περιλάμβαναν την ικανότητα του πρωτόγονου ανθρώπου να προβλέπει τα μονοπάτια και να βρει τον πιο σύντομο δρόμο για να πιάσει το θήραμά του.

Advertisement

Με τον πέρασμα των αιώνων και μέσω αυτής της διαδικασίας, ο ανθρώπινος εγκέφαλος δημιούργησε νέες νευρικές συνάψεις που βοήθησαν στην εξέλιξη ικανοτήτων οι οποίες αποδείχθηκαν σημαντικές για την πρόληψη κάποιων ασθενειών.

Στην σύγχρονη εποχή όλα αυτά έχουν αντικατασταθεί σε ηλεκτρονικά μέσα δορυφορικής πλοήγησης, με αποτέλεσμα κάποιες σημαντικές εγκεφαλικές λειτουργίες που ήταν αναπτυγμένες πριν πολλά χρόνια να έχουν ατονήσει.

Advertisement

Σε κάποιες σύγχρονες νόσους, όπως αυτή του Αλτσχάιμερ, ένα από τα πρώτα συμπτώματα που έχει κάποιος είναι η απώλεια ικανότητας να προσανατολιστεί. Κάτι που κάνει τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι ένας εκπαιδευμένος εγκέφαλος με την χρήση των κλασικών χαρτών μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της αρρώστιας.

Υπάρχει επίσης μία μελέτη που ανέλυσε την ικανότητα μνήμης των ανθρώπων που χρησιμοποιούν κλασικούς χάρτες, και παρατήρησε ότι η δραστηριότητα του εγκεφάλου ήταν σημαντικά πιο ανεπτυγμένη.

Advertisement

Έτσι, οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι αν οι χρήστες εγκαταλείψουν την δορυφορική πλοήγηση και επιστρέψουν στον παραδοσιακό χάρτη, θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη ανταπόκριση στην καταπολέμηση ασθενειών όπως η άνοια.

Μάλιστα, οι ερευνητές προτείνουν να γίνεται χρήση διαφορετικών διαδρομών για τρέξιμο, περπάτημα ή ποδηλασία. Και εξηγούν ότι η βελτίωση της ικανότητας πλοήγησης θα έχει σημαντικό όφελος στην υγεία του εγκεφάλου μακροπρόθεσμα.

Αφήστε λοιπόν, όσο γίνετε, την ευκολία των Google Maps και ξαναπιάστε τους πατροπαράδοτους χάρτες. Αν θυμάστε ακόμα πως να τους χρησιμοποιήσετε…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Google Maps: Νέες «πράσινες» διαδρομές στους χάρτες (+video)
Νέα υπηρεσία «πράσινων διαδρομών» του Google Maps
Το Google Maps θα “επηρεάζει” το αυτοκίνητο