Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Απλά ξεχάστε το από το αυτοκίνητο…

Ελλάδα 1:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Απλά ξεχάστε το από το αυτοκίνητο…

ΝΕΑ

Απλά ξεχάστε το από το αυτοκίνητο…

ΝΕΑ

Για πολλά χρόνια άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύαμε. Πλέον οι νέες εξελίξεις τα έχουν κάνει μάλλον περιττά.

Advertisement
Advertisement

Στο διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο της τεχνολογίας, η υπεροχή των εφαρμογών πλοήγησης για κινητά -όπως το Google Maps, το Apple Maps και το Waze- έχει επισκιάσει τις κάποτε κυρίαρχες συσκευές πλοήγησης GPS, σηματοδοτώντας μια ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι οδηγοί πλοηγούνται στις μετακινήσεις τους.

Η ευρεία διαθεσιμότητα και η ευκολία των smartphones με οθόνες τουλάχιστον 6 ιντσών έχουν καταστήσει τους πλοηγούς GPS παρωχημένους, οδηγώντας σε δραματική μείωση της σημασίας τους.

Στατιστικά στοιχεία της Counterpoint Research εκτιμούν ότι το 2023 θα έχουν πωληθεί 1,2 δισεκατομμύρια smartphones, γεγονός που σηματοδοτεί την σχεδόν πανταχού παρούσα κατοχή smartphone.

Advertisement
Advertisement

Η ευκολία και η ευελιξία που προσφέρουν τα κινητά τηλέφωνα για την πλοήγηση έχουν καταστήσει τις ειδικές συσκευές GPS όλο και πιο περιττές κατά την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα να μειώνεται το ενδιαφέρον των πελατών, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για αυτές τις συσκευές.

Παλαιότερα, η αγορά των πλοηγών GPS διέθετε πολλούς παίκτες όπως η TomTom, η Mio και η Garmin. Παρόλο που καμία δεν ανακοίνωσε επίσημα την αλλαγή εστίασης, είναι προφανές ότι αυτές οι εταιρείες ανακατευθύνουν την προσοχή τους μακριά από τους πλοηγούς GPS.

Η Mio, για παράδειγμα, έχει διαφοροποιηθεί σε άλλες κατηγορίες προϊόντων, δίνοντας έμφαση στις κάμερες οργάνων σε σχέση με τις συσκευές πλοήγησης, ενώ εξακολουθεί να προσφέρει παλιές μονάδες πλοήγησης σε ορισμένες αγορές.

Advertisement

Η TomTom, μια εξέχουσα φιγούρα στον τομέα της πλοήγησης, αναγνώρισε σιωπηρά την ήττα της σταματώντας την πώληση πλοηγών GPS στις Ηνωμένες Πολιτείες, σηματοδοτώντας μια στρατηγική στροφή προς ολοκληρωμένες υπηρεσίες που υποστηρίζουν την πλοήγηση οχημάτων και όχι προς αυτόνομες συσκευές.

Ενώ η TomTom συνεχίζει να διαθέτει τα προϊόντα της στην Ευρώπη, η έμφαση που δίνει στις εφαρμογές πλοήγησης για κινητά υπογραμμίζει την αναγνώριση των εξελισσόμενων τάσεων της αγοράς.

Advertisement

Αντίθετα, η Garmin παραμένει ο μόνος παίκτης που έχει λανσάρει πρόσφατα νέες συσκευές πλοήγησης GPS, στοχεύοντας να εμπλουτίσει την παραδοσιακή πλοήγηση με σύγχρονα χαρακτηριστικά μέσω της συσκευής πλοήγησης GPS Garmin Drive 53.

Η συσκευή αυτή αξιοποιεί τη συνδεσιμότητα με μια εφαρμογή για κινητά, συνδυάζοντας τη συμβατική πλοήγηση με ενημερώσεις για την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο και άλλες σύγχρονες λειτουργίες, επιχειρώντας να αναζωογονήσει το ενδιαφέρον για τις αυτόνομες μονάδες GPS.

Advertisement

Παρόλα αυτά, η συντριπτική συναίνεση είναι σαφής: για τους περισσότερους οδηγούς, οι πλοηγοί GPS έχουν καταστεί περιττοί. Ωστόσο, εξακολουθούν να εξυπηρετούν έναν εξειδικευμένο σκοπό, ιδίως στην πλοήγηση φορτηγών, όπου το εξειδικευμένο λογισμικό που προσφέρει διαδρομές με βάση τις διαστάσεις του οχήματος και το μέγεθος του φορτίου παραμένει απαραίτητο – και δεν καλύπτεται από τις κύριες εφαρμογές πλοήγησης.

Τελικά, η κυριαρχία των εφαρμογών πλοήγησης για κινητά φαίνεται μη αναστρέψιμη. Η ευκολία, οι συνεχείς ενημερώσεις και η ενσωμάτωση με τα smartphones έχουν υποβιβάσει τους πλοηγούς GPS σε περιθωριακό ρόλο, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής στις αυτόνομες συσκευές πλοήγησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Θυμήσου που το πάρκαρες με ένα κουμπί
Το Google Maps έγινε καλύτερο από ποτέ
Να γιατί δεν πρέπει να ακολουθείς τυφλά τα Google Maps (+video)