Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι πρέπει να κάνω αν εμπλακώ σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα;

Ελλάδα 11:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι πρέπει να κάνω αν εμπλακώ σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα;

ΝΕΑ

Τι πρέπει να κάνω αν εμπλακώ σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα;

ΝΕΑ

Παρά την αυστηροποίηση των μέτρων, τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα αποτελούν μάστιγα στην καθημερινότητα των ελληνικών δρόμων.

Advertisement
Advertisement

Το πόσο μεγάλη είναι αυτή η μάστιγα, μπορεί εύκολα να το καταλάβει ο κάθε ανυποψίαστος οδηγός, που ενδέχεται να εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα και να διαπιστώσει, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής στοιχείων, ότι το άλλο όχημα δεν είναι ασφαλισμένο…

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο αριθμός των ανασφάλιστων αυτοκινήτων στην Ελλάδα, παρά την αυστηροποίηση των μέτρων, ξεπερνά τις 600.000, παρουσιάζοντας μάλιστα διαρκώς αυξητική τάση.

Τι γίνεται, λοιπόν, στην (πολύ πιθανή) περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα με ένα τέτοιο αυτοκίνητο; Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο νόμιμος οδηγός, για να διασφαλίσει στο μέγιστο βαθμό τη θέση του;

  1. Μην μετακινήσεις το όχημά σου και κάλεσε την Τροχαία: Εφόσον τα αυτοκίνητα δεν έχουν εμπλακεί σε σημείο όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκαλέσουν κι άλλα ατυχήματα, δεν πρέπει να μετακινηθούν μέχρι να κληθεί άμεσα η Τροχαία και να καταγράψει το συμβάν.
  2. Επικοινώνησε με την Ασφαλιστική σου: Το δικό σου αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο, συνεπώς η υπηρεσία «Φροντίδα Ατυχήματος» της ασφαλιστικής εταιρείας, αναλαμβάνει να καταγράψει και αυτή το συμβάν.
  3. Τράβηξε τις δικές σου φωτογραφίες: Δεν χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης, το γιατί πρέπει να απαθανατίσεις τα πειστήρια των υλικών ζημιών.
Advertisement
Advertisement

Τρόποι αποζημίωσης

  • Μέσω της κάλυψης από ανασφάλιστο όχημα:  Πρόκειται για μία προαιρετική κάλυψη που μπορείς να την προσθέσεις στο συμβόλαιό σου για τέτοιες περιπτώσεις. Αυτή η διαδικασία είναι και η πιο γρήγορη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποδεχτεί την υπαιτιότητά του ο ανασφάλιστος οδηγός. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να έχεις πάντα μαζί σου το έντυπο της Φιλικής Δήλωσης, το οποίο συμπληρώνουν και οι δύο πλευρές τη στιγμή του ατυχήματος, ή μία Υπεύθυνη Δήλωση ώστε ο ανασφάλιστος να γράψει και να υπογράψει την υπαιτιότητα του, όπως χαρακτηριστικά μας εξηγεί η κα Μάγδα Κράνη, Διευθύντρια Αποζημιώσεων Γενικών Ασφαλίσεων της Eurolife FFH.
  • Μέσω του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης: Πρόκειται για ένα «ταμείο», στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και διαχειρίζεται τις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων. Αυτή η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα, καθώς το ταμείο διαχειρίζεται πολλές υποθέσεις. Αρκεί να πούμε ότι το 2018 καταγράφηκαν 2.827 αναγγελθείσες ζημίες. Επίσης,   έχει και έναν πολύ σημαντικό περιορισμό. Εάν ο οδηγός του άλλου οχήματος αποφασίσει να εγκαταλείψει τη σκηνή του ατυχήματος πριν προλάβεις να πάρεις τα στοιχεία του, παραμείνει δηλαδή άγνωστος, τότε δεν υπάρχει υποχρέωση αποζημίωσης για υλικές ζημιές, μόνο για σωματικές βλάβες και υπό προϋποθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σε ποιο αυτοκίνητο η βίδα κοστίζει 70 ευρώ η μία;
Ποιος φταίει στο τρακάρισμα; Ο οδηγός, ο δρόμος, ή το αυτοκίνητο;
Οι επισκευές των Tesla από τρακαρίσματα είναι πανάκριβες