Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι κρύβει η Tesla με την αυτονομία των μοντέλων της;

Ελλάδα 13:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι κρύβει η Tesla με την αυτονομία των μοντέλων της;

ΝΕΑ

Τι κρύβει η Tesla με την αυτονομία των μοντέλων της;

ΝΕΑ

Κάθε κατασκευαστής ανακοινώνει ένα αριθμό χιλιομέτρων για την αυτονομία των ηλεκτρικών του. Όμως το ακριβές νούμερο είναι συνήθως πολύ αισιόδοξο.

Advertisement
Advertisement

Η ακρίβεια της εκτιμώμενης αυτονομίας στα ηλεκτρικά οχήματα περιλαμβάνει πολυάριθμους πολύπλοκους παράγοντες, που είναι δύσκολο να προβλεφθούν με ακρίβεια.

Η Tesla, κατά την τελειοποίηση των εργαλείων πρόβλεψης της αυτονομίας, περιγράφει λεπτομερώς έναν πλήρη κατάλογο στοιχείων που λαμβάνονται υπόψη από το σύστημα πλοήγησης για τον υπολογισμό της διαδρομής και του προβλεπόμενου ποσοστού μπαταρίας κατά την άφιξη.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αυτονομία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τις αρχικές συνθήκες και εκείνες που διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Advertisement
Advertisement

Οι πρώτοι παράγοντες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αρχική κατάσταση και θερμοκρασία της μπαταρίας, το βάρος του οχήματος, την αεροδυναμική, την κατανάλωση ενέργειας ειδικά για το όχημα (που επηρεάζεται, για παράδειγμα, από τις τοποθετημένες σχάρες ποδηλάτων).

Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, λαμβάνονται υπόψη συνεχείς παράγοντες όπως η ταχύτητα του ανέμου, η θερμοκρασία, το υψόμετρο, η κυκλοφορία, οι συνήθειες οδήγησης και πολλά ακόμα.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Tesla συνυπολογίζει λιγότερο προφανή στοιχεία όπως η υγρασία, η ατμοσφαιρική πίεση, το ηλιακό φως και η κάλυψη από σύννεφα.

Advertisement

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη λίστα απουσιάζουν οι συνθήκες των ελαστικών και του οδοστρώματος, τα οποία ενδέχεται να συμβάλλουν στην αντίσταση κύλισης.

Ωστόσο, πρόσφατες αναφορές και έρευνες έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ακρίβεια της αυτονομίας των Tesla.

Advertisement

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επέκτεινε την έρευνά του για την Tesla, περιλαμβάνοντας κλητεύσεις σχετικά με την αυτονομία των αυτοκινήτων της εταιρίας και συναφή θέματα.

Οι ισχυρισμοί υποδηλώνουν ότι η Tesla χειραγώγησε τις εκτιμήσεις για την αυτονομία, φέρεται να σχημάτισε μια ομάδα για την απόκρυψη χιλιάδων καταγγελιών που σχετίζονται με την εμβέλεια.

Προβλήθηκαν ισχυρισμοί ότι η Tesla ενδέχεται να έχει προσαρμόσει αλγόριθμους λογισμικού ώστε να εμφανίζει υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις αυτονομίας, ενδεχομένως κατόπιν οδηγίας του διευθύνοντος συμβούλου Elon Musk για να παρουσιάσει ανώτερες επιδόσεις εμβέλειας.

Advertisement

Ως εκ τούτου, τρεις ιδιοκτήτες Tesla στην Καλιφόρνια κατέθεσαν αγωγή κατά της εταιρείας, ισχυριζόμενοι ψευδή διαφήμιση της εκτιμώμενης αυτονομίας των ηλεκτρικών οχημάτων της.

Τα γεγονότα αυτά αναδεικνύουν τις συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με την ακρίβεια των εκτιμήσεων εμβέλειας της Tesla και την ανάγκη για διαφάνεια και αξιοπιστία στα δεδομένα επιδόσεων των οχημάτων που παρέχονται στους πελάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το Tesla Cybertruck το παίρνεις και το… παντρεύεσαι!
Πού έχει λογική να κατασκευάζεται το Tesla των 25.000 δολαρίων;
Τα ηλεκτρικά δεν σβήνουν ούτε βυθισμένα (+video)