Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Έχουν μέλλον τα ελαστικά χωρίς αέρα; (+video)

Ελλάδα 8:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έχουν μέλλον τα ελαστικά χωρίς αέρα; (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Έχουν μέλλον τα ελαστικά χωρίς αέρα; (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Tα ελαστικά έχουν διανύσει πολύ δρόμο από την αρχή της εποχής του αυτοκινήτου, όμως η βασική τους ιδέα παρέμεινε η ίδια: Ένα… donut με αέρα (ή πιο πρόσφατα γεμάτο με άζωτο) από καουτσούκ.

Advertisement
Advertisement

Τα ελαστικά χωρίς αέρα θα μπορούσαν να είναι το μέλλον της τεχνολογίας των ελαστικών. Τι είναι και πώς λειτουργούν;

Τα παραδοσιακά ελαστικά υψηλής πίεσης χρησιμοποιούνται για να στηρίζουν το αυτοκίνητο, να απορροφούν τα χτυπήματα (πριν την ανάρτηση) και να παρέχουν την πρόσφυση και το κράτημα που απαιτούνται για την ασφαλή οδήγησή του.

Ενώ η χρήση ελαστικών χωρίς αέρα είναι ήδη πραγματικότητα σε μικρά οχήματα, όπως τα golf καρτ ή τα χορτοκοπτικά μικρά τρακτέρ, η δοκιμή και η εφαρμογή τους σε επιβατικά οχήματα είναι μια πιο πρόσφατη εξέλιξη.

Advertisement
Advertisement

Οι περισσότεροι τύποι ελαστικών χωρίς αέρα χρησιμοποιούν ισχυρές πλεγμένες ακτίνες ή συνθέσεις, που μοιάζουν με πλέγμα. Περιβάλλουν τη ζάντα και μπορούν να λυγίσουν και να αλλάξουν σχήμα καθώς το αυτοκίνητο περνά πάνω από ανώμαλα σημεία του δρόμου.

Advertisement

Ως τώρα από τις εταιρίες ελαστικών, η Michelin θα μπορούσε να κάνει το ντεμπούτο της στα ελαστικά χωρίς αέρα με το Uptis (μοναδικό σύστημα ελαστικών ανθεκτικό ακόμη και σε χάραξη). Είναι κατασκευασμένο με ενσωματωμένη ρητίνη υψηλής αντοχής και υαλοβάμβακα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ελαστικά Uptis θα διατίθενται αρχικά στην αγορά της Ανατολικής Ασίας, όπου οι κακές επιφάνειες του δρόμου κάνουν την ανθεκτικότητά τους σημαντικό πλεονέκτημα.

Advertisement

Εκτός από την Michelin είναι και η Goodyear με τα non-pneumatic (airless) ελαστικά (NPT), η οποία μπήκε και αυτή στην αγορά των μικρών μηχανημάτων και χλοοκοπτικών. Όχι όμως αυτοκινήτων, ακόμη.

Τέλος τα… κλαταρίσματα

Το πιο άμεσο πλεονέκτημα ενός ελαστικού χωρίς αέρα είναι ότι εξαλείφει τον κίνδυνο τρυπήματος και απώλειας του αέρα, που μπορεί να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητό σας ενώ «αλλάζετε λάστιχο», παλεύετε με το κιτ επισκευής ή περιμένετε βοήθεια.

Advertisement

Όσο για την αντοχή τους, οι δοκιμές ελαστικών χωρίς αέρα της Goodyear, αποκάλυψαν ότι αν και είναι πιθανό οι ακτίνες να παραμορφωθούν και να σπάσουν. Mπορούν όμως να συνεχίσουν να αποδίδουν με ασφάλεια για πολλά χιλιόμετρα ακόμα.

Δεν χρειάζεται ρεζέρβα

Δεδομένου ότι οι οδηγοί δεν θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα ελαστικά τους, θα υπάρχει λιγότερη ανάγκη για ένα εφεδρικό τροχό ή ένα κιτ επισκευής στα αυτοκίνητα.

Τον τελευταίο καιρό θα έχετε διαπιστώσει ότι τα αυτοκίνητα έχουν ρεζέρβες ανάγκης, που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγάλες αποστάσεις. Τα ελαστικά χωρίς αέρα εξαλείφουν εντελώς την ανάγκη για εφεδρικό τροχό, αφήνοντας περισσότερο χώρο αποθήκευσης στο πορτμπαγκάζ για τις αποσκευές.

Τα ελαστικά χωρίς αέρα διαρκούν περισσότερο

Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι τα ελαστικά χωρίς αέρα θα μπορούσαν επίσης να διαρκέσουν έως και τρεις φορές περισσότερο από τα συμβατικά ελαστικά, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αλλάζονται συχνά. Η πίεση τους δεν αλλάζει, πράγμα που σημαίνει ότι λειτουργούν πάντα σωστά για οικονομία καυσίμου και προστασία από υπερβολική φθορά .

Ποια είναι τα μειονεκτήματα τους

Είναι θορυβώδη

Ένας από τους περιορισμούς των ελαστικών χωρίς αέρα είναι ότι επί του παρόντος είναι πολύ πιο θορυβώδεις από τα συμβατικά. «Περνούν» επίσης περισσότερους κραδασμούς μέσα στο όχημα, αν και η τεχνολογία προχωρά για να το βελτιώσει.

Είναι ακριβά

Προς το παρόν, τουλάχιστον, έχουν μεγάλο κόστος αγοράς. Το Michelin Tweel κοστίζει έως και 750 ευρώ (ανά τροχό) ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο, αλλά αυτό ισχύει για συνδυασμό ελαστικού και ζάντας. Είναι διαθέσιμα μόνο για χρήση σε μικρά επαγγελματικά οχήματα τύπου UTV.

Πότε θα τα δούμε στην αγορά;

Η ερώτηση αυτή έχει και ένα δεύτερο σκέλος: Θα τα δούμε κάποια στιγμή στην αγορά; Αν και όλες οι εταιρίες κατασκευής ελαστικών έχουν κάνει δοκιμές και έχουν προετοιμάσει τις δικές τους εφαρμογές πάνω στην… ιδέα, ίσως η πολυπλοκότητα αλλά και το υψηλό κόστος κατασκευής τα κρατούν ακόμη μακριά από τα ράφια των βουλκανιζατέρ. Όμως, την καλύτερη απάντηση για το πότε θα δούμε airless ελαστικά στο δρόμο, την έδωσε στέλεχος μεγάλης εταιρίας ελαστικών όταν τον ρώτησαν : “Θυμάστε την τελευταία φορά που ένα κατεστραμμένο ελαστικό σας ακινητοποίησε;“.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Goodyear συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος (+video)
Περιορισμένες οι επιλογές για λάστιχα στα ηλεκτρικά
Συνεργασία Hyundai και Michelin για την ανάπτυξη νέων ελαστικών