Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι ετοιμάζει η Bosch για το όχι μακρινό μέλλον της αυτοκίνησης;

Ελλάδα 5:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι ετοιμάζει η Bosch για το όχι μακρινό μέλλον της αυτοκίνησης;

ΝΕΑ

Τι ετοιμάζει η Bosch για το όχι μακρινό μέλλον της αυτοκίνησης;

ΝΕΑ

Ένα αυτοκίνητο όπως δεν το έχουμε συνηθίσει. Ένας τρίτος ζωτικός χώρος μετά το σπίτι και τη δουλειά, παρουσιάστηκε από την Bosch, στο Mobile World Congress 2017 στη Βαρκελώνη. ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (instagram.com/seitanf1, ps@newsauto.gr)

Advertisement
Advertisement

Στο ΜWC 2017 η Bosch παρουσίασε καινοτόμες τεχνολογίες πάνω στο τομέα των αισθητήρων και της συνδεδεμένης αυτοκίνησης. Έτσι, πέραν από το σπίτι μας και το εργασιακό περιβάλλον, η συνδεσιμότητα μετατρέπει το αυτοκίνητο σε έναν τρίτο ζωτικό χώρο, παρέχοντας υψηλές αποδόσεις και εξατομικευμένες υπηρεσίες στον οδηγό. Μέχρι το 2022 υπάρχει η εκτίμηση, ότι η αγορά στο κομμάτι της συνδεδεμένης αυτοκίνησης θα σημειώνει ετήσια αύξηση της τάξης του 25%. Πολύ σύντομα, το αυτοκίνητο ως μέρος του Ιnternet of Things (IoΤ), θα μπορεί να επικοινωνεί τόσο με τα άλλα μέσα μετακίνησης όσο και με το «έξυπνο σπίτι».

Το demo αυτοκίνητο της Bosch στην ΜWC 2017, «κουβαλούσε» μια ευρεία γκάμα καινοτόμων τεχνολογιών που προορίζονται για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Ας τις δούμε αναλυτικά.

Αρχικά, μια κάμερα αναγνώρισης προσώπου συλλαμβάνει το πρόσωπο του οδηγού και φτιάχνει το προφίλ του από τη στιγμή που θα μπει στο αυτοκίνητο. Για παράδειγμα το αυτοκίνητο ρυθμίζει από μόνο του τη θέση του τιμονιού, τους καθρέπτες, την εσωτερική θερμοκρασία αλλά και το ραδιοφωνικό σταθμό ανάλογα με τις προτιμήσεις του οδηγού του.

Advertisement
Advertisement

Μια οθόνη multimedia απτικής αφής που δέχεται εντολές μέσω κινήσεων των δακτύλων, ενώ τις επιβεβαιώνει παρέχοντας στον οδηγό απτική ανάδραση. Τα κουμπιά που απεικονίζονται στην οθόνη δίνουν την αίσθηση αληθινών κουμπιών και οδηγός με αυτό τον τρόπο μένει προσηλωμένος στο δρόμο.

Ένα σύστημα καμερών που έρχεται να αντικαταστήσει και τους δύο εξωτερικούς καθρέπτες. Αισθητήρες βίντεο εγκαθίστανται στο εσωτερικό του οχήματος και οι εικόνες-είδωλα προβάλλονται σε οθόνες τοποθετημένες στο δεξί και αριστερό μέρος του ταμπλό του αυτοκινήτου.

Ένα ακόμη παράδειγμα εξατομικευμένων υπηρεσιών για τον οδηγό που παρουσίασε η Bosch, είναι η πλήρως παθητική του είσοδος στο όχημα και η εκκίνηση του οχήματος, χρησιμοποιώντας ένα smartphone αντί για κλειδί. Με ένα κρυπτογραφημένο ψηφιακό κωδικό στο τηλέφωνο, το αυτοκίνητο μπορεί να ξεκλειδώσει και να πάρει μπρος από μόνο του, αρκεί ο οδηγός να πλησιάσει το όχημα σε ακτίνα σχεδόν δύο μέτρων, ώστε το σύστημα του αυτοκινήτου να αναγνωρίσει το μυστικό κωδικό στο τηλέφωνο. Κατά τον ίδιο τρόπο ο κινητήρας παίρνει μπροστά μόνο όταν το σύστημα εντοπίζει την τηλεφωνική συσκευή μέσα στο αυτοκίνητο.

Advertisement

Τι λέτε; Πόσο μακριά είναι τα παραπάνω; Όπως αποδεικνύεται, ίσως όχι πολύ…