Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι αλλάζει στα Κέντρα Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψήφιων Οδηγών

Ελλάδα 16:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι αλλάζει στα Κέντρα Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψήφιων Οδηγών

ΝΕΑ

Τι αλλάζει στα Κέντρα Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψήφιων Οδηγών

ΝΕΑ

Περιθώριο έως τις 14 Οκτωβρίου 2023 έχουν οι Σχολές Οδηγών για να δηλώσουν οποιαδήποτε μεταβολή.

Advertisement
Advertisement

Διευκρινήσεις για τη γνωστοποίηση λειτουργίας Σχολών Οδηγών, Υποκαταστημάτων Σχολών Οδηγών και ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο. εξέδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ώστε να λυθούν οι απορίες των επαγγελματιών του κλάδου σχετικά με την λειτουργία τους.

Στην ερμηνευτική εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι: «Σύμφωνα με τις διατάξεις της (γ) σχετικής απόφασης σας και σε συνέχεια της (δ) σχετικής εγκυκλίου, σας διευκρινίζουμε τα παρακάτω:

Advertisement
Advertisement

α) Από 14-11-2021 για την έναρξη λειτουργίας σχολής οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, υποκαταστήματος αυτής και Κέντρου Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψήφιων Οδηγών (ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο.) απαιτείται η προηγούμενη γνωστοποίηση σύμφωνα με τα Παραρτήματα του άρθρου 13 της (γ) σχετικής απόφασης. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει τις αναγκαίες πληροφορίες για την ασκούμενη δραστηριότητα και υποβάλλεται από τον φορέα της δραστηριότητας, ο οποίος έχει την αποκλειστική ευθύνη για τα περιλαμβανόμενα σ’ αυτήν στοιχεία.

β) Σε κάθε υποβολή γνωστοποίησης λειτουργίας [αρχικής (νέας), μεταβολής και παύσης] συμπληρώνονται υποχρεωτικά όλα τα πεδία των Παραρτημάτων του άρθρου 13 της (γ) σχετικής απόφασης, κατά περίπτωση αν πρόκειται για σχολή οδηγών ή για υποκατάστημα αυτής ή για ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο. Τα δικαιολογητικά τηρούνται από τον φορέα της δραστηριότητας στον χώρο άσκησης της δραστηριότητας.

γ) Το παράβολο εκδίδεται από την υπηρεσία του Ηλεκτρονικού Παραβόλου (e-Παράβολο) με κωδικό τύπο από 0222 έως 0257 ανάλογα με την Περιφέρεια ή την Περιφερειακή Ενότητα και είναι μεταβλητού ποσού όπου συμπληρώνεται το αναλογούν ποσό των 200 ή 100 € κατά περίπτωση. Η δέσμευσή του γίνεται με την υποβολή της γνωστοποίησης στην αρμόδια αρχή.

Advertisement

δ) Επισημαίνεται ότι ο πρώτος έλεγχος που διενεργεί η αρμόδια αρχή, εντός δύο (2) μηνών μετά την υποβολή της αρχικής (νέας) γνωστοποίησης, αφορά νέα δραστηριότητα.

Ενώ για τις αρχικές (νέες) γνωστοποιήσεις υφιστάμενων δραστηριοτήτων οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 7 της (γ) σχετικής απόφασης.

Advertisement

ε) Οι ανωτέρω δραστηριότητες, που λειτουργούν με βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας ή άδεια ίδρυσης και λειτουργίας και εφεξής υπάγονται στο καθεστώς γνωστοποίησης, οφείλουν, εντός χρονικού διαστήματος είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την έκδοση όλων των κανονιστικών πράξεων ήτοι έως 14/10/2023, να υποβάλουν γνωστοποίηση, χωρίς καταβολή παράβολου.

Σε περίπτωση που πριν τις 14/10/2023 (ημερομηνία υποχρεωτικής υπαγωγής των δραστηριοτήτων που λειτουργούν με βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας ή άδεια ίδρυσης και λειτουργίας στο καθεστώς γνωστοποίησης) πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε μεταβολή (όπως, προσθήκη ή αφαίρεση εκπαιδευτικού οχήματος, αλλαγή εκπαιδευτή ή διδακτικού προσωπικού, αλλαγή φορέα δραστηριότητας, αλλαγή τόπου δραστηριότητας), οι δραστηριότητες αυτές εντάσσονται υποχρεωτικά στο καθεστώς της γνωστοποίησης και ο φορέας της δραστηριότητας είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει ταυτόχρονα σε ένα έντυπο την αρχική (νέα) γνωστοποίηση υφιστάμενης δραστηριότητας με τις μεταβολές που επέρχονται.

στ) Η παράγραφος Β3 του άρθρου 4 της (γ) σχετικής απόφασης «To WC πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμο από τον χώρο υποδοχής», δεν εφαρμόζεται υποχρεωτικά στα ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο. τα οποία λειτουργούσαν πριν την έναρξη της ισχύς της ανωτέρω απόφασης και τα οποία οφείλουν να μπουν σε καθεστώς γνωστοποίησης εντός 24 μηνών σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 222 του ν.4442/2016 και τα οποία οφείλουν να επικαιροποιήσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την τήρηση του φακέλου στην έδρα της δραστηριότητας σύμφωνα με το άρθρο 5 της ανωτέρω απόφασης.

Advertisement

ζ) Σας επισημαίνουμε την ιδιαίτερη προσοχή για το δικαιολογητικό «Βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης από ιδιώτη μηχανικό με τα προβλεπόμενα συνοδευτικά έγγραφα» τα οποία περιγράφονται στο εδάφιο (δ) της υποπαραγράφου 1.1., καθώς και στο εδάφιο (ε) της υποπαραγράφου 1.3., της παραγράφου 1 του άρθρου 5 της (γ) σχετικής απόφασης.

η) Τέλος οι κωδικοί αριθμοί των Σχολών οδηγών ή των υποκαταστημάτων αυτών ή των ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο., αλλάζουν όταν η μεταβολή συνίσταται σε αλλαγή του φορέα της δραστηριότητας η οποία έχει ως επακόλουθο και την αλλαγή της επωνυμίας ή του Α.Φ.Μ. του φυσικού ή του νομικού προσώπου.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σαμοθράκη: Κάλεσμα σε Σχολές Οδηγών με τα έξοδα πληρωμένα!
Σχολές Οδηγών: Ταλαιπωρία τέλος για τους νέους επιχειρηματίες
Αναγγελία έναρξης σχολής οδηγών μέσω ΚΕΠ!