Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σχολές Οδηγών: Ταλαιπωρία τέλος για τους νέους επιχειρηματίες

Ελλάδα 22:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σχολές Οδηγών: Ταλαιπωρία τέλος για τους νέους επιχειρηματίες

ΝΕΑ

Σχολές Οδηγών: Ταλαιπωρία τέλος για τους νέους επιχειρηματίες

ΝΕΑ

Κοινή Υπουργική Απόφαση καταργεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες έναρξης των δραστηριοτήτων.

Advertisement
Advertisement

Τέλος στην ταλαιπωρία των νέων ιδιοκτητών Σχολών Οδηγών βάζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εφαρμοστεί από τις 14 Νοεμβρίου 2021. Με αυτό τον τρόπο οι υπάλληλοι του Δημοσίου γλιτώνουν εργατοώρες απασχόλησης από γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι νέοι επιχειρηματίες θα ξεκινούν την δραστηριότητά τους χωρίς καθυστερήσεις.

Ειδικότερα όπως επισημαίνεται σχετικά στην Κοινή Υπουργική Απόφαση: «Η νέα απόφαση εφαρμόζεται ένα μήνα μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ήτοι από 14-11-2021, όπου και καταργούνται οι διαδικασίες ως προς την έναρξη των δραστηριοτήτων:

Advertisement
Advertisement

α) «Αναγγελία ίδρυσης και λειτουργίας Σχολής (και Υποκαταστήματος σχολής) υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών»

β) «Αναγγελία ίδρυσης και λειτουργίας Κέντρου Θεωρητικής Εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών (ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο.)».

Από την έναρξη ισχύος της (γ) σχετικής απόφασης οι δραστηριότητες λειτουργίας σχολών οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, υποκαταστημάτων αυτών και Κέντρων Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψήφιων Οδηγών (ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο.) πραγματοποιούνται με καθεστώς γνωστοποίησης η οποία είναι υποχρεωτική διαδικασία με την οποία ο ενδιαφερόμενος ενημερώνει εκ των προτέρων την αρμόδια αρχή για την έναρξη λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας την οποία προτίθεται να ασκήσει σε ορισμένο χώρο, χωρίς να απαιτείται εκ των προτέρων έλεγχος.

Advertisement

Πριν από την υποβολή της γνωστοποίησης ο φορέας της δραστηριότητας υποχρεούται να έχει συγκεντρώσει και να τηρεί στον χώρο άσκησης της δραστηριότητάς του μαζί με το αποδεικτικό υποβολής της γνωστοποίησης, διαθέσιμα για κάθε έλεγχο, τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ειδικώς ο πρώτος έλεγχος διενεργείται υποχρεωτικά εντός δύο (2) μηνών από την υποβολή της αρχικής γνωστοποίησης.

Η γνωστοποίηση υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω του Ο.Π.Σ.-Α.Δ.Ε. Μέχρι την ενεργοποίηση του Ο.Π.Σ.-Α.Δ.Ε., ως προς το τμήμα που αφορά τη γνωστοποίηση των σχολών οδηγών και μοτοσικλετών, των υποκαταστημάτων αυτών και των Κέντρων Θεωρητικής Εκπαίδευσης (ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο.), η γνωστοποίηση υποβάλλεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος www.notifybusiness.gov.gr, προσβάσιμου μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ), εφόσον υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα. Διαφορετικά υποβάλλεται σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή στις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύει η δραστηριότητα ή σε οποιοδήποτε Κ.Ε.Π. που λειτουργεί ως Ε.Κ.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν.3844/2010 (Α΄63), με θεώρηση ως προς το γνήσιο της υπογραφής αν δεν κατατίθεται από τον φορέα της δραστηριότητας αυτοπροσώπως (φυσικό πρόσωπο ή νόμιμο εκπρόσωπο νομικού προσώπου).

Advertisement

Όταν η γνωστοποίηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω ΟΠΣ-ΑΔΕ ή www.notifybusiness.gov.gr λαμβάνει μοναδικό αριθμό και χρονοσήμανση, τα οποία παράγονται από το σύστημα. Το αρχείο µε τον μοναδικό αριθμό επέχει θέση αποδεικτικού υποβολής της γνωστοποίησης και δεν απαιτείται πρωτοκόλληση.

Όταν η γνωστοποίηση υποβάλλεται σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή (πλην της υποβολής μέσω ΟΠΣ-ΑΔΕ ή www.notifybusiness.gov.gr) ακολουθείται η διαδικασία της παρ. 4 του άρθρου 3 της (γ) σχετικής.

Όταν πρόκειται για αρχική γνωστοποίηση ή για γνωστοποίηση αλλαγής φορέα, η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών, που λαμβάνει τη γνωστοποίηση είτε σε έγχαρτη είτε σε ηλεκτρονική μορφή, ενημερώνει τον φορέα της δραστηριότητας αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο σχετικά με τον κωδικό/αύξοντα αριθμό, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 της (γ) σχετικής.

Advertisement

Για την υποβολή της αρχικής γνωστοποίησης της σχολής οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, υποκαταστήματος αυτής και Κέντρου Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψηφίων Οδηγών (ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο) απαιτείται η προηγούμενη καταβολή παραβόλου σύμφωνα με το άρθρο 8 της (γ) σχετικής. Θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση από την Υπηρεσία μας αναφορικά με τον τρόπο έκδοσης του παραβόλου.

Οι δραστηριότητες που λειτουργούν με βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας ή άδεια ίδρυσης και λειτουργίας εφεξής υπάγονται στο καθεστώς γνωστοποίησης, οφείλουν εντός χρονικού διαστήματος 24 μηνών να υποβάλουν γνωστοποίηση χωρίς την καταβολή του παραβόλου.»

Φωτογραφία: Eurokinisi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι αλλάζει σε πρόστιμα ΚΟΚ, ΚΤΕΟ, Σχολές οδηγών και εξετάσεις οδήγησης
Στο τιμόνι οι 17χρονοι αλλά με… συνοδό!
Περιφέρεια Αττικής: 23 προτάσεις-σοκ για διπλώματα, εύκολες πινακίδες, κλήσεις