Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι άλλαξε στο Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων;

Ελλάδα 13:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι άλλαξε στο Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων;

ΝΕΑ

Τι άλλαξε στο Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων;

ΝΕΑ

Σε νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος άλλαξαν και πάλι τα δεδομένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ΜΕΜΟ.

Advertisement
Advertisement

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ Υπουργείων, Εμπόρων Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων και Ευρωπαϊκής Ένωσης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγκάστηκε να αλλάξει το Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων (ΜΕΜΟ).

Ειδικότερα σύμφωνα με την νομοθεσία του ΜΕΜΟ οι έμποροι εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων θα έπρεπε να εγγραφούν στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (ΕΜΠΑ) ώστε να μπορούν να διεκπεραιώνουν τις εισαγωγές των οχημάτων τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΜΕΜΟ.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο ο ΣΕΕΑΕ μετά από αίτημα που κατέθεσε στα συναρμόδια Υπουργεία αλλά και στην ΕΕ αποφασίστηκε να ανασταλεί η υποχρέωση των εμπόρων να εγγράφονται στο ΕΜΠΑ μέχρι να απαντήσει η Κομισιόν για το αν το Εθνικό Μητρώο Παραγωγών τους αφορά.

Ωστόσο ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Πέτρος Βαρελίδης επισήμανε στο Newsauto.gr ότι οι έμποροι μεταχειρισμένων μπορεί να μην χρειάζεται να εγγραφούν στο ΕΜΠΑ για να αναρτούν τις εισαγωγές οχημάτων στο ΜΕΜΟ αλλά είναι υποχρεωμένοι να εγγράφονται στο εγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης. Ειδικότερα ο κ. Βαρελίδης ξεκαθάρισε ότι: «Η κατάργηση της υποχρέωσης καταχώρησης του αριθμού ΕΜΠΑ ως προϋπόθεση εγγραφής στο Μητρώο Μεταχειρισμένων Αυτοκινήτων έγινε με σκοπό τη διευκόλυνση της λειτουργίας της αγοράς των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και δεν σχετίζεται με αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί του θέματος.

Η κατάργηση της υποχρέωσης καταχώρησης, δεν αίρει την υποχρέωση των εισαγωγέων μεταχειρισμένων οχημάτων να εγγράφονται σε εγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης οχημάτων, όπως προκύπτει από τη διάταξη της υποπερ. αα) της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 4819/2021.»

Advertisement

Ειδικότερα στο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των Οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και την προστασία του περιβάλλοντος» που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Πρώτο Τεύχος, Αριθμός Φύλλου 78 στις 28 Μαρτίου 2023) και στο άρθρο 259 αναγράφει χαρακτηριστικά: «Η παρ. 2 του άρθρου 15 του ν. 4819/2021 (Α’ 129), περί Μητρώου Μεταχειρισμένων Οχημάτων, καταργείται.»

Να υπενθυμίσουμε πως η παρ.2 του άρθρου 15 του νόμου 4819/2021 ανέγραφε ότι: «Ειδικά για τη δραστηριότητα της εισαγωγής μεταχειρισμένων οχημάτων σε επαγγελματική βάση, προϋπόθεση για την εγγραφή και καταχώριση των στοιχείων στο «Μητρώο Μεταχειρισμένων Οχημάτων» της παρ. 3 του άρθρου 51 του ν. 4784/2021 (Α’ 40) είναι η ύπαρξη αριθμού Μητρώου ΕΜΠΑ

Advertisement

Μετά την κατάργηση της υποχρέωσης εγγραφής στο ΕΜΠΑ οι έμποροι μπορούν να προχωρούν κανονικά τις όποιες διαδικασίες ανάρτησης των εγγράφων και στοιχείων που ζητά το ΜΕΜΟ ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα.

Τι είναι το Εθνικό Μητρώο Παραγωγών

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, είναι υπεύθυνος για την οργάνωση και τήρηση του Εθνικού Μητρώου Παραγωγών (Ε.Μ.ΠΑ.) στο οποίο καταχωρούνται υποχρεωτικά όλοι οι παραγωγοί των συσκευασιών και άλλων προϊόντων. Η εγγραφή των παραγωγών στο μητρώο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη νόμιμη άσκηση της δραστηριότητάς τους και για τη συμμετοχή τους σε δημόσιους διαγωνισμούς.

Advertisement

Πιο συγκεκριμένα, το Ε.Μ.ΠΑ. αποτελεί επιχειρησιακό εργαλείο για τη συστηματική παρακολούθηση της τήρησης από τους παραγωγούς συσκευασιών και άλλων προϊόντων, των απαιτήσεων της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την εναλλακτική διαχείριση των ανωτέρω προϊόντων. Ειδικότερα το Ε.Μ.ΠΑ. αποσκοπεί:

α) στη συλλογή πληροφοριών και την αξιολόγησή τους, σχετικά με τις ποσότητες και το είδος των συσκευασιών και άλλων προϊόντων που διατίθενται στην ελληνική αγορά,

β) στη σύνδεση για ανταλλαγή πληροφοριών με τα εθνικά μητρώα παραγωγών άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

γ) στη δημοσιοποίηση πληροφοριών ιδιαίτερα προς τους χρήστες/ καταναλωτές καθώς και προς κάθε ενδιαφερόμενο ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μόνο με… ΜΕΜΟ η εισαγωγή μεταχειρισμένου
Πρόστιμα έως και 20.000 ευρώ σε ΙΧ και φορτηγά
Διευκρινήσεις για το Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων