Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Θησαυρίζουν από τα μεταχειρισμένα ΙΧ οι Τούρκοι!

Ελλάδα 17:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Θησαυρίζουν από τα μεταχειρισμένα ΙΧ οι Τούρκοι!

ΝΕΑ

Θησαυρίζουν από τα μεταχειρισμένα ΙΧ οι Τούρκοι!

ΝΕΑ

Η βύθιση της λίρας σε συνδυασμό με τους αυξημένους χρόνους παράδοσης καινούριων ΙΧ, έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση όπου ευδοκιμούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Advertisement
Advertisement

«Τρελά» είναι τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, στον απόηχο της βύθισης της τουρκικής λίρας, η ισοτιμίας της οποίας έναντι του δολαρίου διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό των 13,45 λίρων στις 23 Νοεμβρίου, έχοντας χάσει το 45% της αξίας της από την αρχή του έτους.

Η κατρακύλα του νομίσματος σε συνδυασμό με τις ρωγμές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και την έλλειψη ημιαγωγών έχουν διαμορφώσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, όπου ευδοκιμούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Οι απόπειρες θησαυρισμού εντοπίζονται και στην αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία έχουν μετατραπεί σε επενδυτικό εργαλείο, με ειδικούς του κλάδου να φωνάζουν πως… «η αγορά τρελάθηκε».

Advertisement
Advertisement

Δεδομένων των αυξημένων χρόνων παράδοσης (έως και 6 μήνες) των καινούριων ΙΧ  και της αύξησης των τιμών τους, άνθρωποι δίχως άμεση σχέση με τον κλάδο προχωρούν στην απόκτηση καινούριων αυτοκινήτων και στη συνέχεια τα πουλούν… όπως τα πήραν σε αστρονομικές τιμές.

Η συγκεκριμένη κατηγορία καιροσκόπων εκμεταλλεύεται τη βύθιση της τουρκικής λίρας, η οποία οδηγεί σε αύξηση των τιμών των αυτοκινήτων στο μεσοδιάστημα μεταξύ της κατάθεσης της παραγγελίας και της παράδοσης.

«Αυτοί οι άνθρωποι βάζουν τα ονόματά τους στις λίστες αναμονής των αντιπροσωπειών, και μόλις έρθει η σειρά τους να παραλάβουν το όχημά τους, προσπαθούν να αποκομίσουν κέρδος με την πώλησή τους σε τιμή μεγαλύτερη από την αξία τους», αναφέρει έκθεση που δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα Dünya.

Advertisement

Με την ισοτιμία λίρας-δολαρίου να ανέρχεται σε 13,4 προς 1 την περασμένη Τρίτη, και τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση των τιμών των ΙΧ, οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην πώληση μεταχειρισμένων αφαίρεσαν τις διαφημίσεις τους από τις online πλατφόρμες.

Advertisement

Και λίγο αργότερα πρόσθεσαν καινούριες όπου οι αναγραφόμενες τιμές ήταν σημαντικά αυξημένες σε σχέση με λίγες ώρες νωρίτερα. Όπως αναφέρει η Dunya, η αύξηση τιμών στην αγορά των μεταχειρισμένων άγγιξε το 16%, με το ποσοστό να είναι ακόμα μεγαλύτερο στις online ιστοσελίδες πώλησης.

Για παράδειγμα η τιμή που ζητούν κάποιοι ιδιώτες για ένα VW Golf στις online πλατφόρμες μεταχειρισμένων ΙΧ έφτασε τις 62.500 ευρώ, όταν ο έμπορος αξιώνει για το ίδιο όχημα μόλις 40.600 ευρώ!

Άλλοι, μέσα σε μόλις μια εβδομάδα, αύξησαν το ποσό που ζητούσαν για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητά τους, από 1.800 δολάρια έως και 9.000 δολάρια, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να επωφεληθούν από την κατάσταση.

Advertisement

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τους τελευταίους 11 μήνες ο ρυθμός αύξησης των τιμών των νέων αυτοκινήτων έχει ήδη πλησιάσει το 55%.

Ο Hüsamettin Yalçın, γενικός διευθυντής της εταιρείας τιμολόγησης μεταχειρισμένων οχημάτων και δεδομένων αυτοκινήτου Cardata, δήλωσε ότι από τις 23 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα οι αιφνίδιες αλλαγές στη συναλλαγματική ισοτιμία έχει επιφέρει αύξηση της τιμής των νέων αυτοκινήτων κατά 8%, και σε ορισμένες μάρκες η ποσοστιαία μεταβολή φτάνει το 12%.

Τον τελευταίο χρόνο, τέλος, η αύξηση στις τιμές των μεταχειρισμένων έχει πλησιάσει το 100%, αναφέρει ο Yalcin.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Εκεί εξάγει η Τουρκία τα λεωφορεία της
Απίστευτο τι πρόβλημα έχουν τα βενζινάδικα στην Τουρκία
Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα; Με Aston Martin και Ferrari οι Έλληνες!