Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | newsMOTO

Απίστευτο τι πρόβλημα έχουν τα βενζινάδικα στην Τουρκία

  • Αναστάσης Γαλάνης (ag@newsauto.gr)

Οι αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων δεν προκαλεί αναστάτωση μόνο στα τουρκικά νοικοκυριά, αλλά και στους πρατηριούχους που… εύχονται να είχαν πιο σύγχρονες αντλίες.

Μνήμες που παραπέμπουν στη μεγάλη αναστάτωση που προκάλεσε στον τεχνολογικό τομέα το λεγόμενο «πρόβλημα του έτους 2000» ανασύρονται εξαιτίας ενός… πονοκεφάλου που αντιμετωπίζουν σήμερα τα πρατήρια καυσίμου στην Τουρκία.

Επί πολλά χρόνια οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές «έλεγαν» 89 αντί για 1989, για λόγους συντόμευσης που ήταν πολύ βολική διότι οι εργαζόμενοι είχαν να πληκτρολογήσουν λιγότερα ψηφία και οι Η/Υ να διαχειριστούν μικρότερο όγκο δεδομένων.

Με την άφιξη, όμως, του έτους 2000 το “00” θα σήμαινε έτος 1900, με τους κινδυνολόγους να σπέρνουν τον τρόμο, ισχυριζόμενοι πως θα προκληθεί βιβλική καταστροφή: «Οι μισθοί δεν θα πληρωθούν, αεροπλάνα θα πέσουν, και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας θα σταματήσουν να λειτουργούν». Τίποτα από αυτά, όμως, δεν συνέβη, με τις ΗΠΑ, βέβαια, να ξοδεύουν περίπου 100 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση του παρασιτικού Y2K bug.

Το πρόβλημα του έτους… 2021

Σήμερα, περίπου 21 χρόνια μετά, το πρόβλημα των… ελλιπών ψηφίων φαίνεται πως επανεμφανίζεται, αιωρούμενο αυτή τη φορά πάνω από τα βενζινάδικα της Τουρκίας. Η κατάσταση βέβαια είναι τελείως διαφορετική.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η μεγάλη αύξηση στις τιμές των καυσίμων στην γείτονα χώρα δεν προκαλεί ανησυχία μόνο στα νοικοκυριά, αλλά και στους βενζινοπώληδες. Οι τελευταίοι ανησυχούν πως οι τιμές της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης θα εκτοξευτούν σε διψήφια νούμερα, μ’ αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η αναγραφή των τιμών στις αντλίες.

Αναλυτικότερα, αυτή τη στιγμή η τιμή της βενζίνης και του diesel είναι στις 7,90 (0,71 ευρώ) και 8,20 (0,73 ευρώ) λίρες αντίστοιχα, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις θα αυξηθεί σε διψήφια νούμερα, πάνω δηλαδή από τις 10 λίρες – εξαιτίας της απόφασης της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός καλπάζει με σχεδόν 20%.

Εφόσον, λοιπόν, οι τιμές γίνουν διψήφιες, τα πρατήρια καυσίμου θα κληθούν να προσθέσουν ένα ακόμα ψηφίο στους αντλίες τους.

Σε πρώτη ανάγνωση το συγκεκριμένο πρόβλημα μοιάζει ελάσσονος σημασίας. Έχει προκαλέσει όμως πονοκέφαλο σε πολλούς κολοσσούς του κλάδου, όπως είναι η BP. Σύμφωνα με το Reuters, η βρετανική εταιρεία πετρελαιοειδών έχει διαγνώσει το πρόβλημα και «σε διάστημα δύο εβδομάδων θα έχει καταφέρει να αναβαθμίσει περισσότερα από 750 πρατήρια».

Σε εγρήγορση βρίσκεται και η Shell που διατηρεί πάνω από 1.100 πρατήρια και εξετάζει ποια από αυτά χρήζουν ανανέωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα συνθετικά καύσιμα ίσως να είναι το μέλλον!
Αυξήσεις-σοκ στα καύσιμα! Ποιο να επιλέξετε για να γλιτώσετε πολλά χρήματα
Σοκ! Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ζητούν επιπλέον φόρους στα καύσιμα!

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto