Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Θετικός απολογισμός για το Fondation Vinci Autoroutes – Auto Forum 2017

Ελλάδα 3:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Θετικός απολογισμός για το Fondation Vinci Autoroutes – Auto Forum 2017

ΝΕΑ

Θετικός απολογισμός για το Fondation Vinci Autoroutes – Auto Forum 2017

ΝΕΑ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο αυτοκινητικό συνέδριο στη χώρα μας, το Fondation Vinci Autoroutes – Auto Forum 2017 με θέμα: «Η τεχνολογία στην υπηρεσία της οδικής ασφάλειας», το οποίο διεξήχθη στις 2 Νοεμβρίου 2017 στο Divani Apollon Palace & Thalasso.

Advertisement
Advertisement

Την πολιτεία εκπροσώπησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Θάνος Βούρδας και ο Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια της Βουλής, κ. Γιώργος Ουρσουζίδης.

Υπεύθυνος του προγράμματος του συνεδρίου ήταν ο δημοσιογράφος, μηχανολόγος/μηχανικός ΕΜΠ και συνεργάτης του www.newsauto.gr, κ. Τάκης Πουρναράκης, ενώ ρόλο συντονιστή είχε και ο κ. Τάκης Τράκουσελλης, Γενικός Διευθυντής του www.newsauto.gr.

Το συνέδριο οργανώθηκε από την Ethos Events σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ, και υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων & Δικύκλων, της Hellastron, του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ.

Advertisement
Advertisement

panel I

Ο διευθυντής του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων & Δικύκλων, κ. Δημήτρης Πάτσιος τοποθετήθηκε για τα θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και σχετίζονται με την ασφάλεια όλων μας.

Η υπεύθυνη προγράμματος του ETSC, κα. Graziella Jost στάθηκε στην απόσπαση προσοχής των οδηγών, στην έλλειψη αστυνόμευσης και στην βούληση να μειωθεί η μ.ω.τ.  των οχημάτων στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Advertisement

jost

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Autovision, κ. Βασίλης Καραφέρης κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών πιστοποίησης του τεχνικού ελέγχου ΚΤΕΟ. Αντίστοιχα ο κ. Πάνος Κούβαλης, Διευθυντής της Anytime μίλησε για τα ηθικά διλήμματα που δημιουργεί η χρήση αυτόνομων οχημάτων.

Advertisement

Ο καθηγητής του ΕΜΠ, κ. Σταμάτης Πολύδωρας αναφέρθηκε στις εφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης στην αυτοκίνηση και κατ’ επέκταση στην οδική ασφάλεια.

Ο Αντιπρόεδρος των Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, κ. Δημήτρης Κατσώχης στάθηκε στο πλαίσιο νόμου για το νέο ΚΟΚ και εξέφρασε την αντίθεση του κλάδου του στην κυοφορούμενη αύξηση των ορίων ταχύτητας.

Ο κ. Σωτήρης Χατζίκος, Πρόεδρος του τομέα Δικύκλων στο ΣΕΑΑ, διεύρυνε την οπτική όλων όσοι επικεντρώνονται στα τετράτροχα αναφερόμενος στα συστήματα ασφαλείας των μοτοσυκλετών αλλά και στα προβλήματα του θεσμικού πλαισίου.

Advertisement

panel II

Στο πλαίσιο του Fondation Vinci Autoroutes – Auto Forum 2017 η Vinci Autoroutes που ήταν και ο χορηγός ονόματος του συνεδρίου παρουσίασε το Ευρωβαρόμετρο. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή: «Οι Έλληνες οδηγοί συνειδητοποιούν ότι η έλλειψη προσοχής σκοτώνει, αλλά αδυνατούν να εγκαταλείψουν όσα τους αποσπούν την προσοχή στο τιμόνι. Έτσι, στην Ελλάδα, κατά την οδήγηση:

  • Το 35% ρυθμίζει το σύστημα πλοήγησης (39% στην Ευρώπη),
  • Το 49% τηλεφωνεί χρησιμοποιώντας το Bluetooth (43% στην Ευρώπη),
  • Το 26% γράφει ή/και διαβάζει SMS ή e-mail (24% στην Ευρώπη),
  • Το 54% τηλεφωνεί κρατώντας το κινητό του ενόσω οδηγεί, ποσοστό ρεκόρ (32% στην Ευρώπη),
  • Το 49% τηλεφωνεί με ακουστικά, ποσοστό επίσης ρεκόρ (31% στην Ευρώπη).

Ο κίνδυνος και η έλλειψη σεβασμού προέρχονται πάντα από τους άλλους: ο εφησυχασμός των Ευρωπαίων υπερισχύει της αυτοκριτική.

  • Το 80% των Ευρωπαίων (84% στην Ελλάδα) παραδέχεται ότι έχει φοβηθεί εξαιτίας της επιθετικής συμπεριφοράς ενός άλλου οδηγού.
  • Οι Ευρωπαίοι, όπως και οι Έλληνες, εμφανίζονται πολύ επικριτικοί απέναντι στους συμπατριώτες τους.
  • Αντιθέτως, είναι πιο ανεκτικοί όταν αξιολογούν τη δική τους οδήγηση (το 97% των Ευρωπαίων και των Ελλήνων δίνουν στον εαυτό τους τουλάχιστον έναν θετικό χαρακτηρισμό).
  • Το 54% των Ευρωπαίων και το 73% των Ελλήνων, ποσοστό ρεκόρ, παραδέχονται ότι βρίζουν άλλους οδηγούς. Το 58% των Ελλήνων (και το 46% των Ευρωπαίων) παραδέχονται ότι κορνάρουν χωρίς ιδιαίτερο λόγο κάποιον οδηγό που τους εκνεύρισε, το 38% ότι προσπερνάει από τα δεξιά σε αυτοκινητόδρομο (31% στην Ευρώπη) ή ακόμη το 45% ότι κολλάει επίτηδες στο όχημα του οδηγού που τους εκνεύρισε (31% στην Ευρώπη). Τέλος, το 21% των Ελλήνων (έναντι 15% των Ευρωπαίων) αναφέρουν ότι έχουν βγει από το όχημά τους για να διαπληκτιστούν με κάποιον άλλο οδηγό, μια πρακτική που είναι πιο διαδεδομένη στην Πολωνία (26%) και στην Ιταλία (25%).

Η παρουσίαση που ξεχώρισε στο Ευρωβαρόμετρο ήταν του κορυφαίου Έλληνα σχεδιαστή, κ. Σωτήρη Κωβού, ο οποίος έδωσε το πλαίσιο προδιαγραφών ασφαλείας που λαμβάνουν υπόψη τους οι συνάδελφοί του όταν καλούνται να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο αυτοκίνητο.

kovos

Ο Γενικός Διευθυντής Επιβατικών Οχημάτων της Mercedes-Benz Ελλάς, κ. Νίκος Πρέζας εξήγησε το μέλλον της αυτοκίνησης όπως το οραματίζεται η πρωτοπόρος σε θέματα ασφαλείας γερμανική εταιρεία: Connected, Autonomous, Sharing, Electric.

Από το συνέδριο βγήκαν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα που τις επόμενες μέρες θα κατατεθούν επίσημα στην επιτροπή της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια.