Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τέλος η κυκλοφορία για χιλιάδες οχήματα στην Ελλάδα

Ελλάδα 9:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τέλος η κυκλοφορία για χιλιάδες οχήματα στην Ελλάδα

ΝΕΑ

Τέλος η κυκλοφορία για χιλιάδες οχήματα στην Ελλάδα

ΝΕΑ

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση των ελλιπώς συντηρημένων αυτοκινήτων στη χώρα μας και ιδιαίτερα των οχημάτων με πετρελαιοκινητήρες. Και το περιβάλλον και η κλιματική κρίση δεν μπορούν να περιμένουν…

Advertisement
Advertisement

Τα οχήματα με κινητήρες πετρελαίου χρειάζονται κάποιες επιπλέον ενέργειες συντήρησης, οι οποίες φροντίζουν για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων και ιδιαίτερα των μικροσωματιδίων.

Αυτά  τα συγκρατεί το φίλτρο κατακράτησης DPF, που υπάρχει υποχρεωτικά σε όλα τα αυτοκίνητα με κινητήρες diesel προδιαγραφών Euro 5 και μετά.

Η σωστή συντήρηση του οχήματος κυρίως σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία από εξειδικευμένους μηχανικούς βοηθάει στη σωστή λειτουργία του φίλτρου αλλά και στην αύξηση του ορίου ηλικίας του κάτι που σημαίνει ουσιαστικά λιγότερα έξοδα για τον κάτοχο.

Advertisement
Advertisement

Αρκετοί όμως είναι οι κάτοχοι που δεν συντηρούν το όχημά τους σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, ενώ κάποιοι αποφασίζουν ακόμα και να αφαιρέσουν το φίλτρο για να αποφύγουν το έξοδο της πιθανής αντικατάστασης. Και σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτο είναι παράνομο…

Τα αυτοκίνητα λοιπόν αυτα, θα έπρεπε να κόβονται άμεσα και υποχρεωτικά από τα ΚΤΕΟ… Ο έλεγχος του DPF προβλέπεται και ισχύει ήδη από την 1η Ιανουαρίου του 2023, σε πολλές άλλες χώρες της E.E. οι οποίες έχουν εφοδιάσει τα δικά τους ΚΤΕΟ με ειδικά μηχανήματα…

Σήμερα στην Ελλάδα ο έλεγχος γίνεται από τα ΚΤΕΟ μόνο με τα μάτια, ενώ δεν υπάρχει το  αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο για τον εφοδιασμό των Ελληνικών ΚΤΕΟ με κατάλληλο εξοπλισμό μέτρησης.

Advertisement

Όμως το περιβάλλον δεν μπορεί να περιμένει και πρέπει άμεσα η πολιτεία να προχωρήσει στον υποχρεωτικό έλεγχο του DPF σε χιλιάδες diesel που κυκλοφορούν.

Σημειώστε πως πέρα από το περιβάλλον, οι συγκεκριμένες εκπομπές ρύπων (τους οποίους συγκρατεί το DPF) προκαλούν σοβαρό κίνδυνο και για τη δημόσια υγεία, καθώς τα μικροσωματίδια μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα.

Advertisement

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες του newsauto, ήδη εξετάζονται δραστικές και άμεσες ενέργειες από την Κυβέρνηση, οι οποίες θα βάλουν τέλος στην παράνομη κυκλοφορία (και την ανεξέλεγκτη εκπομπή ρύπων, χιλιάδων τέτοιων που κυκλοφορούν σήμερα αναμεσα μας…

 

ΑΚΟΜΑ:
Κάθε πότε περνάω το αυτοκίνητό μου από ΚΤΕΟ;
Ο Τάκης Τρακουσέλλης στον Antenna: Τροχαία, πυρκαγιές, παλαιότητα, υγραέριο, ΚΤΕΟ
Οι ρύποι προκαλούν 380.000 πρόωρους θανάτους

Advertisement