Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τεστ αποφυγής ταράνδου ενός Citroen Xantia… σήμερα (+video)

Ελλάδα 5:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τεστ αποφυγής ταράνδου ενός Citroen Xantia… σήμερα (+video)

ΝΕΑ

Τεστ αποφυγής ταράνδου ενός Citroen Xantia… σήμερα (+video)

ΝΕΑ

Το 1999, το Citroen Xantia βρέθηκε πίσω από τη γραμμή της εκκίνησης, για να ολοκληρώσει το τεστ αποφυγής ταράνδου. Η ταχύτητα εισόδου, πριν την κρίσιμη αλλαγή πορείας του αυτοκινήτου που είχε επιτευχθεί ήταν 85 χλμ./ώρα, ωστόσο σήμερα οι παράμετροι έχουν αλλάξει.

Advertisement
Advertisement

Σήμερα, τα αυτοκίνητα που υπόκεινται σε τέτοιου είδους δοκιμές έχουν να αντιμετωπίσουν πιο στενές λωρίδες, κάνοντας τη διαδικασία ακόμα πιο δύσκολη.

Πώς όμως ένα αυτοκίνητο του D-Segment και πάνω από 20 χρονών μπορεί να στρίψει με τα νέα δεδομένα;

Το km77 τοποθέτησε τρία διαφορετικά Citroen Xantia με το καθένα να εφοδιάζεται με διαφορετικό μηχανικό σύνολο. Από τη μία πλευρά έχουμε την πράσινη Xantia VSX (1993) με τους 155 ίππους και την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση, καθώς και την κόκκινη Xantia στην έκδοση Activa Turbo του 1997 με 150 ίππους. Τέλος, η ασημί Xantia εφοδιάζεται με τον diesel των 110 ίππων και κυκλοφόρησε το 1999.

Advertisement
Advertisement

Αρχικά, μιας και δεν γνώριζαν πώς θα αντιδράσει το αυτοκίνητο στις πιο στενές λωρίδες, αποφασίστηκε η ταχύτητα εισόδου να είναι στα 60 χλμ./ώρα. Παρατηρήθηκε όμως ότι είχε ακόμα περιθώρια γι’αυτό και αυξήθηκε η ταχύτητα. Συνεπώς, η επόμενη δοκιμή έγινε στα 70 χλμ./ώρα και εκεί φάνηκε ότι το πίσω τμήμα του αυτοκινήτου βρίσκεται στο όριο απώλειας πρόσφυσης. Τελικά, η τελευταία δοκιμή έγινε στα 73 χλμ./ώρα και τόσο οι κώνοι όσο και το αυτοκίνητο έμειναν στη θέση τους.

Advertisement

Καθόλου άσχημα για ένα αυτοκίνητο που έχει κυκλοφορήσει πάνω από δύο δεκαετίες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ίδια αποτελέσματα με το Citroen Xantia είχαν οι Mercedes-Benz CLS, το Volkswagen Arteon, το Renault Scenic MPV και το Ford Ka+.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσο… παιχνίδι είναι το Citroen Ami; Το οδηγούμε στους δρόμους της Αθήνας (+video)
Citroen C5 Aircross Plug-In Hybrid: Άνεση και δυναμικές επιδόσεις με μόλις 1,4 λτ/100 χλμ
Citroen C4 C-Cross: Οι εκδόσεις του χωρίς τέλη