Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Tesla: Έρχονται δύσκολα, προχωρά σε περικοπές εργατικού δυναμικού

Ελλάδα 1:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Tesla: Έρχονται δύσκολα, προχωρά σε περικοπές εργατικού δυναμικού

ΝΕΑ

Tesla: Έρχονται δύσκολα, προχωρά σε περικοπές εργατικού δυναμικού

ΝΕΑ

Χιλιάδες θέσεις εργασίες θα περικόψει η Tesla σύμφωνα με ανακοίνωσή της, στην προσπάθεια της να αυξήσει το περιθώριο κέρδους του Model 3 φέρνοντας παράλληλα την τιμή του μοντέλου της σε χαμηλότερα επίπεδα ώστε να είναι προσιτό σε ευρύτερο κοινό.

Advertisement
Advertisement

Την ανακοίνωση της Tesla που στάλθηκε ως email σε όλους τους υπάλληλους υπογράφει ο ίδιος ο Elon Musk, ο οποίος δεν βλέπει άλλο δρόμο ώστε η εταιρία του να παράξει τις βασικές εκδόσεις του Model 3 στην τιμή των 35.000 δολαρίων, να προσελκύσει έτσι ευρύτερο κοινό (και με την πώληση αυτοκινήτων της στην Ευρώπη) και να αυξήσει παράλληλα το περιθώριο κέρδους των προϊόντων της, το οποίο συνολικά αυτή τη στιγμή θεωρείται σχεδόν οριακό.

Ο Musk θέλει παράλληλα να προετοιμάσει την Tesla καθώς στις αρχές του ερχόμενου Ιουλίου, η επιδότηση της αμερικάνικης κυβέρνησης για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων μειώνεται στο μισό σε σχέση με σήμερα, κάτι που θα κάνει τα μοντέλα της αμερικάνικης εταιρίας ακόμη πιο ακριβά, ενώ στο τέλος του 2019 αυτή η επιδότηση εξαφανίζεται εντελώς.

Ο Αμερικανός παραδέχτηκε παράλληλα και το… αβαντάζ που έχουν οι μεγάλοι κατασκευαστές αυτοκινήτου, λόγω του… μεγέθους τους, της εμπειρίας τους, των οικονομιών κλίμακας που έχουν δημιουργήσει αλλά και γιατί παράγουν οχήματα για κάποιες πίτες της αγοράς που δεν είναι και τόσο… ανταγωνιστικές, όσο τα πολυτελή ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό το τελευταίο δεν βγάζει και πολύ νόημα για να λέμε και του στραβού το δίκιο αφού οι μεγάλοι κατασκευαστές τώρα αρχίζουν σιγά-σιγά να παρουσιάζουν τις δικές τους προτάσεις για αυτή την κατηγορία, προτάσεις που αναμένεται να αυξηθούν με γεωμετρικό ρυθμό στα επόμενα χρόνια, ενώ θα έρθουν παράλληλα και τα πιο προσιτά πλήρως ηλεκτρικά οχήματα. Να δούμε τι θα έχει να πει ο Musk τότε περί σκληρού ανταγωνισμού, ο οποίος ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει πως η εταιρία του σημείωσε κέρδος, αν και μικρό, στο δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Advertisement
Advertisement

“Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, δυστυχώς δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να μειώσουμε το μόνιμο εργατικό δυναμικό κατά 7% -σ.σ. πάνω από 3.000 εργαζόμενοι- (“μεγαλώσαμε” κατά 30% πέρσι, που είναι περισσότερο από όσο μπορούμε να υποστηρίξουμε) και να κρατήσουμε μόνο τους σημαντικότερους προσωρινούς υπαλλήλους και εργολάβους. Η Tesla πρέπει να προχωρήσει σε αυτές τς περικοπές αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγή του Model 3 και κάνοντας πολλές βελτιώσεις στην κατασκευή (σ.σ. των αυτοκινήτων της) τους επόμενους μήνες. Ο μεγαλύτερος όγκος πωλήσεων και οι βελτιώσεις στην παραγωγή είναι κρίσιμα για την Tesla ώστε να πετύχει τις οικονομίες κλίμακας που χρειάζεται για να κατασκευάζει την στάνταρ σειρά (220 μίλια) και το Model 3 με το στάνταρ εσωτερικό στην τιμή των 35.000 δολαρίων και να είναι η εταιρία βιώσιμη. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.”, δήλωσε ο Musk στο email που έστειλε στους υπαλλήλους του.

Ο Musk δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την προσφορά τους όλους εκείνους που θα διώξει από την Tesla αλλά και να προειδοποιήσει αυτούς που θα παραμείνουν για τους δύσκολους καιρούς που έρχονται, λέγοντας ωστόσο παράλληλα ότι πιστεύει ότι έχουν στα χέρια τους το πιο συναρπαστικό προϊοντικό πλάνο από οποιαδήποτε εταιρία καταναλωτικών αγαθών στον κόσμο.