Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Tesla: Δημιούργησε μπαταρία διάρκειας 1,6 εκατ.χλμ

Ελλάδα 11:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Tesla: Δημιούργησε μπαταρία διάρκειας 1,6 εκατ.χλμ

Mobility

Tesla: Δημιούργησε μπαταρία διάρκειας 1,6 εκατ.χλμ

Mobility

Μπορεί η νέα μπαταρία με διάρκεια 20 ετών και 1.600.000 χλμ να είναι η επόμενη μεγάλη ανακάλυψη της Tesla;

Advertisement
Advertisement

Μία έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε σε τεχνολογική επιθεώρηση του Καναδά, στην αρχή Σεπτεμβρίου και αφορά την αντοχή των μπαταριών φέρνει την Tesla ξανά στο προσκήνιο της ηλεκτροκίνησης. Η εταιρία από το Πάλο Άλτο των ΗΠΑ υποστηρίζει πως η νέα της μπαταρία θα έχει διάρκεια τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτές που εφοδιάζουν τα αυτοκίνητά της τώρα (6000 κύκλοι φόρτισης ανεξάρτητα από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος).

Η μπαταρία δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε στον Καναδά από τον πρωτοπόρο ερευνητή μπαταριών ιόντων λιθίου Jeff Dahm και έχει ως βάση της την αντίδραση του «μονοκρυσταλλικού υδριδίου νικελίου (NMC) / τεχνητού γραφίτη».

Advertisement
Advertisement


«Οι πρώτες δοκιμές που κάναμε μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία αυτών των μπαταριών θα μπορούν να τροφοδοτούν ένα ηλεκτρικό όχημα για περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα (ή σε χρονικά πλαίσια) να διαρκούν τουλάχιστον δύο δεκαετίες», αναφέρει η έκθεση του Jeff Dahm. Η έρευνα που παρουσιάστηκε στην Πανεπιστημιακή επιθεώρηση «Journal of The Electrochemical Society», υποστηρίχθηκε από την Tesla Canada και περιλάμβανε δοκιμές, με χρήση των μπαταριών στους 20, 40 και 55 βαθμών Κελσίου.

Οι ερευνητές σημείωσαν στην έκθεση πως η έρευνα έγινε για μπαταρίες οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν σε αυτόνομα φορτηγά μεγάλων αποστάσεων και «robo taxi». Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, είχε αναφερθεί στο παρελθόν στα αυτόνομα «robo taxis» λέγοντας πως η Tesla θα γίνει συνώνυμη με την δημιουργία και χρήση τους.

Η ανακοίνωση της έρευνας υπογραμμίζει αυτό που είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό: Η Tesla εργάζεται για να αναπτύξει τις δικές της μπαταρίες, ανεξάρτητα από την συνεργασία της με την Panasonic.
Αυτό που δεν αναφέρεται στην έρευνα είναι κατά πόσο είναι εύκολη η κατασκευή αυτών των στοιχείων, τα οποία αποτελούν τις υπερμπαταρίες, αν οι χημικές ουσίες που τα αποτελούν μπορούν να δημιουργηθούν σε μεγάλες ποσότητες. Εάν όλα είναι θετικά, η Tesla θα ταράξει και πάλι τα νερά.

Advertisement