Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Tέλος οι λιμουζίνες της Mercedes από ταξί;

Ελλάδα 9:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Tέλος οι λιμουζίνες της Mercedes από ταξί;

ΝΕΑ

Tέλος οι λιμουζίνες της Mercedes από ταξί;

ΝΕΑ

Όσοι είχαμε την μικρή απόλαυση να κάνουμε την διαδρομή μας μέσα σε μία limo Mercedes ταξί, μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσουμε στο μέλλον.

Advertisement
Advertisement

Η φράση είναι γνωστή και πέρα για πέρα ακριβής: “Αν θέλω να οδηγήσω μία Mercedes, θα καλέσω ταξί”. Και αυτό, πέρα από όλα τα άλλα, δείχνει και το υψηλό status που είχαν οι λιμουζίνες της Mercedes στον πλανήτη των ταξιτζήδων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.

Όμως γερμανικά δημοσιεύματα θέλουν την εταιρία να σταματά να προσφέρει πλέον εκδόσεις της E-Class W214 και S214 (sedan και station wagon αντίστοιχα) ως ταξί. Το ίδιο θα γίνει και με την ανανεωμένη B-Class. Από επικοινωνίες που έχουν γίνει μεταξύ της Mercedes και μεγάλων εταιριών ταξί, προκύπτει ότι ακόμα και η νέα C-Class θα πάψει να προσφέρεται σε έκδοση ταξί στην Γερμανία.

Γεγονός είναι πάντως ότι υπάρχει μία μεγάλη στροφή σε αυτή την κατηγορία αυτοκινήτων, με την αγορά των ταξί να στρέφεται προς τα van. Σε επικοινωνία του Γερμανικού Auto-Motor-Und-Sport με την Mercedes, εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε ότι οι πωλήσεις της E-Class και B-Class σε εκδόσεις ταξί έχουν μειωθεί κατά 75% μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Advertisement
Advertisement

Οι αναλύσεις που έχει κάνει η εταιρία δείχνουν ότι μελλοντικά η ζήτηση για αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας θα αυξηθεί προς την κατεύθυνση των van, με τους μεγάλους χώρους, την εύκολη είσοδο-έξοδο και την δυνατότητα μεταφοράς επτά επιβατών.

Στην αγορά της Γερμανίας υπάρχουν αυτή την στιγμή εκδόσεις ταξί για την Β-Class και την Ε-Class με ειδική βαφή, εξοπλισμό κλπ. Υπάρχουν επίσης τα Vito Tourer καθώς και τα νέα ηλεκτρικά EQV και E-Vito Tourer. Στον τιμοκατάλογο της ελληνικής αντιπροσωπείας υπάρχει πλέον μόνο η E-Class σε έκδοση ταξί, και από εκεί και πέρα μόνο τα van.

Advertisement

H πρόβλεψη της εταιρίας είναι να σταματήσει όλες τις λιμουζίνες ταξί μέσα στο 2023, αρχικά στην Γερμανία και σταδιακά σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, η Mercedes δεν σκοπεύει να αποσυρθεί εντελώς από τον κλάδο των ταξί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κλώνος Mercedes T-Class του Renault Kangoo και η ηλεκτρική του έκδοση, η EQT, θα είναι διαθέσιμα ως έκδοση ταξί από το 2023.

Πάντως με την παύση της παραγωγής της E-Class ως ταξί τελειώνει και μία ολόκληρη εποχή για την εταιρία, καθώς η συγκεκριμένη Mercedes αποτελούσε την επιτομή του ταξί, όντας ιδιαίτερα ελκυστική ως πρόταση τόσο για τον ιδιοκτήτη όσο και για τον πελάτη. Δεν είναι τυχαίο E-Classπου η εταιρία ονομάζει την  και ως “Τhe Taxi”, τόσο μεγάλη υπήρξε η ταύτισή της με τον συγκεκριμένο κλάδο.

Advertisement

Οι λόγοι πάντως που θα σταματήσουν δεν είναι ακόμα ξεκάθαροι, αν και μάλλον σχετίζονται περισσότερο με το γεγονός ότι τα συμβατικά ταξί της Mercedes επιλέγονται κατά κύριο λόγο με κινητήρες ντίζελ, κάτι που ανεβάζει τον μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου της εταιρίας. Ενώ παράλληλα υπάρχει και η απειλή αποκλεισμού τους από τα κέντρα των πόλεων.

Παράλληλα η Mercedes βρίσκεται και αυτή στην φάση της αλλαγής προς την ηλεκτροκίνηση, οπότε θέλει με κάθε τρόπο να ενισχύσει αυτού του τύπου τα οχήματα και στον κλάδο των ταξί. Κάτι που μοιάζει λογικό, μιας και τα ταξί κινούνται διαρκώς σε αστικό περιβάλλον, μία συνθήκη που ταιριάζει γάντι στα ηλεκτροκίνητα, ενώ και οι αποστάσεις που καλύπτουν είναι μέσα στα πλαίσια του διαχειρίσιμου, ιδίως αν υπάρχουν ταχυφορτιστές στην πιάτσα των ταξί.

Advertisement

Όσο για την εποχή που απλά σήκωνες ένα τηλέφωνο και μπορούσες να απολαύσεις τον κόσμο μιας limo Mercedes από το πίσω κάθισμα, έστω και για λίγα λεπτά της ώρας, θα μείνει μία από τις πιο ισχυρές παραστάσεις και πιο έντονες εικόνες στην ιστορία της αυτοκίνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποιος δεν θα ήθελε μια Mercedes-AMG G 63 με 900 άλογα;
Αυτή τη Mercedes-Benz 190E 2.5 16 Evolution II τη θέλουμε!
Η θρυλική Mercedes SL γίνεται δίλιτρη