Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Κάθε πότε περνάω το αυτοκίνητό μου από ΚΤΕΟ;

Ελλάδα 16:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Κάθε πότε περνάω το αυτοκίνητό μου από ΚΤΕΟ;

ΝΕΑ

Κάθε πότε περνάω το αυτοκίνητό μου από ΚΤΕΟ;

ΝΕΑ

Η διενέργεια τεχνικού ελέγχου, στον προβλεπόμενο χρόνο, στα ΚΤΕΟ, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες υποχρεώσεις των ιδιοκτητών οχημάτων.

Advertisement
Advertisement

Προκαλώντας, ενίοτε, απορίες, σύγχυση και εν τέλει έχοντας σοβαρό αντίκτυπο στην τσέπη τους, εάν δεν προσέλθουν εγκαίρως στα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων.

Ειδικότερα παρατηρείται ότι αρκετοί ιδιοκτήτες νέων οχημάτων, δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το πότε πρέπει να περάσουν -για πρώτη φορά- το αυτοκίνητό τους από το ΚΤΕΟ. Ας το αποσαφηνίσουμε, λοιπόν.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλα τα νέα επιβατικά Ι.Χ. οχήματα περνούν για πρώτη φορά από ΚΤΕΟ, όταν συμπληρώνουν 4 έτη από την ημερομηνία έκδοση της πρώτης άδειας κυκλοφορίας.

Advertisement
Advertisement

Εάν, για παράδειγμα, στην άδεια κυκλοφορίας ενός Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου, αναγράφεται ότι έχει ταξινομηθεί την 1η Ιουνίου 2023, ο πρώτος τεχνικός έλεγχος θα πρέπει να γίνει έως την 1η Ιουνίου 2027.

Μετά τον πρώτο έλεγχο, όλα τα αυτοκίνητα θα πρέπει να περνούν από ΚΤΕΟ.

Δεν ισχύει το ίδιο, για τα TAXI, τα επαγγελματικά οχήματα, μεικτού βάρους έως 3,5 τόνους και φυσικά τα βαρέως τύπου οχήματα, όπου ο τεχνικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός σε ετήσια βάση, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας.

Advertisement

Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ως προς την τήρηση της προβλεπόμενης προθεσμίας. Παρέχεται η δυνατότητα παράτασης μιας εβδομάδας, από την εκπνοή της προθεσμίας, για να κλειστεί το ραντεβού στο ΚΤΕΟ, χωρίς πρόστιμο, ενώ περαιτέρω καθυστέρηση θα επιβαρύνει την τσέπη του ιδιοκτήτη, ανάλογα με το χρόνο αυτής.

Πολύ χειρότερο είναι το σενάριο επιβολής διοικητικού πρόστιμου, ύψους 150 ευρώ, που βεβαιώνεται από την Εφορία, για όλους όσοι… αμελήσουν να περάσουν το αυτοκίνητό τους από το ΚΤΕΟ, μετά την παρέλευση έξι μηνών από την καταληκτική ημερομηνία. Και ακόμα χειρότερα, εάν η παράβαση βεβαιωθεί σε έλεγχο της Τροχαίας, όπου τα πρόστιμα αγγίζουν τα 400 ευρώ.

Advertisement

Τι ισχύει με την κάρτα καυσαερίων

Σε ό,τι αφορά στην κάρτα καυσαερίων, που επίσης είναι υποχρεωτική, για κάθε ιδιοκτήτη Ι.Χ. οχήματος, αυτή εκδίδεται σε ετήσια βάση από τα ΚΤΕΟ ή από τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία.

Το κόστος κυμαίνεται στα 10-12 ευρώ, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με τη διενέργεια του τεχνικού ελέγχου, ο ιδιοκτήρης καλύπτεται και για την κάρτα καυσαερίου. Δηλαδή, τη χρονιά που περάσει το αυτοκίνητό του από ΚΤΕΟ, δεν χιάζεται να κάνει διπλή διαδικασία.

Advertisement

 

ΑΚΟΜΑ:
Αυτοκίνητα θα περνούν από ΚΤΕΟ κάθε χρόνο
Πόσο κοστίζει ο έλεγχος στα Δημόσια ΚΤΕΟ;
Τα παλιά αυτοκίνητα της Ελλάδας είναι τα… καλύτερα στην Ευρώπη!