Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τελείωσαν οι επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά

Ελλάδα 18:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τελείωσαν οι επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά

ΝΕΑ

Τελείωσαν οι επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά

ΝΕΑ

Η μεγάλη ζήτηση για ηλεκτρικό αυτοκίνητο εξάντλησε τα διαθέσιμα κονδύλια, πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Τι έρχεται πλέον;

Advertisement
Advertisement

Απόλυτη επιβεβαίωση του newsauto που πριν 15 ημέρες είχε αποκαλύψει ότι το ταμείο για τα ηλεκτρικά είναι… μείον και όσοι πήραν, πήραν την επιδότηση.

Τέλος λοιπόν στην επιδότηση των ηλεκτρικών ΙΧ με κάποια λίγα χρήματα που έχουν μείνει να διατίθενται για e-bikes, πατίνια, σκούτερ κλπ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Πρωθυπουργός έχει δώσει ρητή εντολή να βρεθούν κονδύλια για να υπάρξει «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ», αλλά χωρίς να κλονιστεί οι προϋπολογισμός της χώρας και οι αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης που έχουν προκύψει με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης κλπ.
Σημειώστε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η κακοκαιρία Daniel που έπληξε τη Θεσσαλία θα κοστίσει στην Ελληνική οικονομία πάνω από 1,5 δις ευρώ.

Advertisement
Advertisement

Αυτό σημαίνει λοιπόν, ότι το επιτελείο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχει να λύσει μία δύσκολη άσκηση, αναζητώντας κυρίως χρήματα από την Ε.Ε.

Όπως είχε γράψει και το newsauto, τίποτα δεν είναι σίγουρο για το τι θα γίνει και όλα είναι ρευστά. Το δεδομένο που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι η σχετική πλατφόρμα δε δέχεται άλλες επιδοτήσεις, οπότε οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να υπολογίζουν τις τιμές των ηλεκτρικών χωρίς την επιδότηση, δηλαδή έως και 8.000 ευρώ πάνω.

Πάντως μαθαίνουμε ότι θα υπάρξει «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ», αφού ξεκάθαρα το ζήτησε ο Πρωθυπουργός…

Advertisement

Το τέλος της επιδότησης επιβεβαιώνουν και οι εισαγωγείς αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) με σχετική ανακοίνωσή τους:

Με την αγορά των ηλεκτρικών να αναπτύσσεται σταθερά και τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα (BEV) να φθάνουν πλέον στο 5% των συνολικών πωλήσεων, εξαντλήθηκαν τον περασμένο μήνα οι πόροι (επιδοτήσεις) του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» χωρίς πλέον να γίνονται δεκτές άλλες αιτήσεις υπαγωγής. Όπως ανακοινώθηκε, το Υπουργείο Μεταφορών επεξεργάζεται με προτεραιότητα τα επόμενα βήματα, ώστε να ενισχυθεί η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και η χώρα μας να συγκλίνει ακόμη περισσότερο με τις ευρωπαϊκές επιδόσεις (βλ. 21% “BEVs” στην ΕΕ τον περασμένο Αύγουστο).

Advertisement

Ο ΣΕΑΑ υποστηρίζει απολύτως την προσπάθεια της πολιτείας για εξηλεκτρισμό των αυτοκινήτων, πρέπει όμως παράλληλα να υπενθυμιστεί το τεράστιο πρόβλημα του υπέργηρου στόλου, του παλαιότερου στην ΕΕ. Για να μειωθούν οι πολύ αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία, λόγω της ρύπανσης, την οδική ασφάλεια και το κυκλοφοριακό εξαιτίας των παλαιών οχημάτων, δεν αρκεί δυστυχώς μόνον η είσοδος «καθαρών» αυτοκινήτων.

Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα παροχής κινήτρων για την κυκλοφορία των νεότερων οχημάτων στις πόλεις και αυστηροί έλεγχοι τεχνικής επάρκειας στα κυκλοφορούντα, ιδιαιτέρως στα παλαιότερα.»

ΑΚΟΜΑ:
Οποιος πρόλαβε, πρόλαβε με τα ηλεκτρικά;
Τέλος οι επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά
Προσοχή: Μεγάλη απάτη στα διόδια της Αττικής Οδού

Advertisement