Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τεχνολογίες του αύριο από την Jaguar Land Rover

Ελλάδα 7:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεχνολογίες του αύριο από την Jaguar Land Rover

ΝΕΑ

Τεχνολογίες του αύριο από την Jaguar Land Rover

ΝΕΑ

Η βρετανική εταιρεία παρουσίασε δύο προχωρημένες τεχνολογίες που θα δούμε σε μελλοντικά μοντέλα με τα σήματα της Jaguar και της Land Rover.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (nima244@gmail.com)

Ένα «ψηφιακό» παρμπρίζ και καθοδήγηση με λέιζερ είναι μόλις δύο από τις νέες τεχνολογίες που σκοπεύει να εισάγει η JLR στην αγορά. Το πιο εντυπωσιακό είναι το εικονικό παρμπρίζ, το οποίο μοιάζει σαν ένα τεράστιο head-up display και εκτός των κλασικών απεικονίσεων (με πληροφορίες για την ταχύτητα του οχήματος, της δορυφορικής πλοήγησης κ.α.), προβάλλονται ενεργά στοιχεία όπως για παράδειγμα η ιδανική πορεία σε μία στροφή. Επίσης, οι ειδικοί δουλεύουν και πάνω στον χειρισμό συστημάτων του αυτοκινήτου με χειρονομίες (με την κατάλληλη μπορεί να ανοίξει η ηλιοροφή) και φυσικά σε φωνητικές εντολές, καθώς και στην πλήρη διασύνδεση με smartphone.

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι μία τεχνολογία που βασίζεται σε ακτίνες λέιζερ. Συγκεκριμένα, οι προβολείς ομίχλης έχουν την δυνατότητα να εκπέμπουν ακτίνες λέιζερ και να δημιουργούν οπτικές προβολές στο οδόστρωμα. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά η JLR ισχυρίζεται πως όταν τελειοποιηθεί αυτή η λειτουργία θα είναι χρήσιμη για τον οδηγό. Όπως, για παράδειγμα, όταν θέλει να διασχίσει ένα στενό στην πόλη και δεν θέλει να αγχώνεται με το πλάτος του αμαξώματος (ας μην ξεχνάμε τον μεγάλο όγκο των Land Rover).

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τους ειδικούς της JLR, η προβολή ενός μοτίβου με λέιζερ θα είναι χρήσιμη και σε εκτός δρόμου διαδρομές όπου οι ακτίνες μπορούν να δώσουν μία εικόνα για το βάθος μίας λακκούβας ή ενός υδάτινου περάσματος. Πάντα θεωρητικά, τα λέιζερ μπορούν να δώσουν ακριβέστατα δεδομένα για την βέλτιστη ρύθμιση της ανάρτησης (όταν αυτή είναι ενεργή), ενώ η χρησιμότητα τους εκτείνεται από την πιο απλή (όπως η υποβοήθηση στο παρκάρισμα) μέχρι και την πιο περίπλοκή λειτουργία (όπως η ανίχνευση και αναγνώριση πεζών).

Advertisement