Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ταξίδι στη Μεσσηνία με το νέο Volkswagen Tiguan

Ελλάδα 4:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ταξίδι στη Μεσσηνία με το νέο Volkswagen Tiguan

ΝΕΑ

Ταξίδι στη Μεσσηνία με το νέο Volkswagen Tiguan

ΝΕΑ

Το νέο VW Tiguan κάνει κάθε ταξίδι μία βαθιά premium εμπειρία. Πολύ δε περισσότερο όταν συνδυάζεται με τη Μεσσηνία, έναν τόπο που και αυτός πέρασε δικαιωματικά στους premium προορισμούς ολόκληρου του πλανήτη.

Advertisement
Advertisement

Ζούμε στις μέρες που όλοι φλυαρούν άσκοπα για το premium αλλά ελάχιστοι αντιλαμβάνονται ή μπορούν να υποστηρίξουν την ουσία του. Γιατί τι είναι στην πραγματικότητα αυτή η πολυφορεμένη έννοια πέρα από μια βαθιά αναζήτηση του ωραίου και του υψηλού; Τι άλλο από μία ξεκάθαρη επιλογή υπέρβασης όλων των δεδομένων και η επίμονη προσπάθεια για να φθάσεις με κάθε κόστος στην αριστεία;

Για την VW η διαρκής αναζήτηση της έννοιας του premium δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη έκφραση από το Tiguan. Ένα αυτοκίνητο που έβαλε γερές βάσεις το 2008 όταν πρωτοεμφανίστηκε, και που μέσα στα χρόνια, ακολουθώντας πιστά μία μακρά εξελικτική πορεία, έκανε διαρκώς την υπέρβαση προς κάτι πέρα από τα δεδομένα, κουβαλώντας μαζί του την έννοια του premium στην βαθιά και ουσιαστική της αξία.

Κάνοντας έναν παραλληλισμό με τη Μεσσηνία, θα λέγαμε ότι αντίστοιχη πορεία ακολούθησε την τελευταία δεκαετία και αυτή η γωνιά της πατρίδας μας.

Advertisement
Advertisement

Χρειαζόταν το πείσμα και η πίστη στην υπέρβαση της ελληνικής κακοδαιμονίας από τον «Καπετάν Βασίλη» Κωνσταντακόπουλο, ώστε να αλλάξει το πεπρωμένο της περιοχής, να εμπεδώσει τις έννοιες της υψηλής αισθητικής και της ποιότητας και σήμερα να έχει κερδίσει δικαιωματικά την θέση της μέσα στους premium προορισμούς όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρο τον τουριστικό πλανήτη.

Ιδανικός συνδυασμός λοιπόν το ταξίδι στη Μεσσηνία μέσα σε αυτό το κόκκινο κουκλίστικο Tiguan στην έκδοση R Line, με τα υπέροχα διακοσμητικά σε μαύρο glossy πλαστικό, τις μεγάλες ζάντες των 20 ιντσών και μια έντονη σπορτίφ διάσταση που έκανε τους πάντες να στρέφουν το κεφάλι και να το περιεργάζονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Με έναν μαγικό τρόπο, οι σχεδιαστές της VW κατάφεραν να εξελίξουν την κεντρική ιδέα του μεσαίου SUV τους, χωρίς να διαταράξουν την φυσική συνέχεια με τις προηγούμενες γενιές (κάτι που είναι πάγια τακτική της εταιρείας) αλλά προσθέτοντας εκείνες τις αισθητικές και σχεδιαστικές πινελιές που συντελούν στην δημιουργία ενός πολύ πιο μοντέρνου και ακόμα πιο ελκυστικού αυτοκινήτου από εκείνο που αντικατέστησε.

Advertisement

Αν και από πλευράς διαστάσεων δεν έχει σημαντικές διαφορές (μόλις 3 εκατοστά αύξηση του μήκους), το νέο Tiguan έχει μία πολύ πιο πληθωρική παρουσία στο δρόμο, δίνοντας την αίσθηση ενός μεγαλύτερου και πιο ακριβού οχήματος σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Η νέα μάσκα, με αναφορές στα ηλεκτρικά δρώμενα της σειράς ID, ξεχωρίζει από μακριά, αρέσει πολύ και δημιουργεί μία εντελώς νέα αίσθηση στην παρουσία του Tiguan, το οποίο ξεφεύγει πλέον από τα στενά πλαίσια της κατηγορίας του και βλέπει ως ίσος προς ίσον ακριβότερα αυτοκίνητα μιας άλλης ανώτερης κλάσης.

Advertisement

Αυτό γίνεται ακόμα πιο ευδιάκριτο στο σαλόνι, όπου η ταξική αναβάθμιση του Tiguan είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Το νέας σχεδίασης ταμπλό με τα πολύ ποιοτικά υλικά δείχνει φτιαγμένο με ασύγκριτη επιμονή στην λεπτομέρεια και το σωστό φινίρισμα, ενώ τις εντυπώσεις κερδίζει το ψηφιακό υπόβαθρο με τις δύο οθόνες, μία για τον πίνακα οργάνων και μία τεράστια 15 ιντσών τοποθετημένη στο κέντρο για το σύστημα infotainment.

Το σαλόνι αγκαλιάζει τους επιβάτες με πολλαπλές επιλογές στον εσωτερικό φωτισμό για την δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας. Αυτό όμως που κυριαρχεί είναι η εξαιρετική ευρυχωρία που απολαμβάνουν τόσο οι εμπρός όσο και οι πίσω επιβάτες, με τους χώρους να θυμίζουν μεγαλύτερο σε μέγεθος αυτοκίνητο.

Advertisement

Μία οικογένεια ή μία εκδρομική παρέα θα βολευτεί άνετα στο σαλόνι του νέου Tiguan, και μάλιστα χωρίς γκρίνιες ή παραχωρήσεις για τις αποσκευές, μιας και το πορτ-μπαγκάζ φθάνει τα ατελείωτα 652 λίτρα.

Όσο για τον εξοπλισμό, δεν λείπει τίποτα ακόμα και από την βασική έκδοση, τόσο σε ψηφιακές παροχές όσο και σε συστήματα ασφαλείας. Μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις του ταξιδιού ήταν και η λειτουργία των φωνητικών εντολών, με το σύστημα να ανταποκρίνεται άμεσα και χωρίς λάθη στις επιθυμίες των επιβατών.

Ξεκινώντας για το ταξίδι προς τη Μεσσηνία, το Tiguan κάνει ξεκάθαρο από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα ότι θα αποτελέσει έναν εξαιρετικό σύντροφο και μία επιλογή που θα κάνει τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη και απόλυτα άνετη.

Με έναν δικό του μαγικό τρόπο, το Tiguan σε κλείνει στον κόσμο του, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που ταιριάζει περισσότερο σε ένα μεγάλο πολυτελές SUV παρά ένα μοντέλο με ρίζες στις απαιτήσεις ενός ευρύτερου αγοραστικού κοινού.

Από την πρώτη στιγμή νιώθεις έναν αέρα exclusivity, την αίσθηση της κίνησης μέσα σε ένα αυτοκίνητο μιας άλλης κατηγορίας. Ιδίως στα χιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο μέχρι λίγο πριν την Καλαμάτα, τα οποία περνούν μέσα σε ένα πολιτισμένο και αθόρυβο σαλόνι, παντελώς ξεκομμένο από ότι συμβαίνει στον έξω κόσμο.

Αφήνοντας τον αυτοκινητόδρομο, το Tiguan φέρνει στην επιφάνεια και μία ακόμα εντυπωσιακή διάσταση του χαρακτήρα του. Χάρη στον κινητήρα των 150 ίππων, και το άμεσο κιβώτιο DSG των επτά σχέσεων, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευχάριστο στην οδήγηση.

Και μαζί πραγματικός φύλακας-άγγελος στα στενά επαρχιακά δρομάκια της Μεσσηνίας κατηφορίζοντας προς Φοινικούντα, καθώς μπορεί να προσπεράσει αστραπιαία και να φρενάρει με σιγουριά. Και όλα αυτά με εξαιρετική οικονομία σε καύσιμο, καθώς το υβριδικό σύστημα της VW αποδεικνύεται και στην πράξη άκρως αποδοτικό.

Ακόμα και όταν χρειάστηκε να κινηθούμε σε χωματόδρομους, το νέο Tiguan έδειξε την βαθιά ριζωμένη αντίληψη ενός all around αυτοκινήτου, με την ανάρτηση να απορροφά ιδανικά τα κακοτράχαλα μονοπάτια και τη μεγάλη απόσταση από το έδαφος να προσθέτει σιγουριά ότι θα φτάσουμε και στην πιο απόμακρη παραλία.

Επί δύο ημέρες οδηγήσαμε και φθάσαμε σε μερικά από τα πιο όμορφα και ξεχωριστά σημεία της περιοχής, με το Tiguan να ακολουθεί με περισσή αυτοπεποίθηση σε κάθε απαιτητική διαδρομή και να ανταποκρίνεται χωρίς ενδοιασμούς σε ότι του ζητήσαμε.

Τι να δεις στη Μεσσηνία; Τι να πρωτογράψει κανείς για έναν τόπο με τόσες ιστορικές και αισθητικές κορυφώσεις; Πως μπορείς να αποφύγεις πρώτα από όλα την Αρχαία Μεσσήνη, έναν εκπληκτικό αρχαιολογικό χώρο, που μπαίνει δικαιωματικά ανάμεσα στους δυο-τρεις πιο όμορφους -και σχετικά άγνωστους- της χώρας μας.

Πως γίνεται να μην αφεθείς στη χαμηλών τόνων μαγεία της Μεθώνης με το απίστευτο κάστρο της (έστω και αν τώρα την άνοιξη θυμίζει επαρχιακή πόλη του… Τιρόλο).

Όσο και αν προσπαθείς να αντισταθείς στον κλασικό ελληνικό χαμό που γίνεται το καλοκαίρι, είναι αδύνατον να μην ταλαιπωρηθείς για να φτάσεις στην εκθαμβωτική Βοιδοκοιλιά (αν και μπορείς να απολαύσεις εξίσου το μπάνιο σου σε εκπληκτικές παραλίες εκατέρωθεν του άνευ περιγραφής μποτιλιαρίσματος).

Μπορείς να απολαύσεις καφέ και φαγητό στην Πύλο με το επίσης πολύ σημαντικό κάστρο, να πας απέναντι στη Σφακτηρία με βαρκάκι, να κατέβεις προς Φοινικούντα με την ατέλειωτη παραλία που δεν βλέπεις την άκρη της, να ανέβεις το καλοκαίρι για μια αναζωογονητική βουτιά στα παγωμένα νερά στο Πολυλίμνιο (μην φοβηθείς το περπάτημα, η εμπειρία θα μείνει αξέχαστη).

Μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου την πολυτέλεια της διαμονής σε ένα από τα luxury ξενοδοχεία, να βολτάρεις με τις ώρες στους ελαιώνες και τα υπέροχα χωριά, να σταματήσεις για φαγητό στη Μαραθούπολη και να περάσεις απέναντι στο νησάκι Πρώτη (μην το χάσεις!), και αργά το σούρουπο, μετά από μια γεμάτη μέρα, να κάνεις την dolce (και τι dolce!) vita στην γεμάτη νεανικά vibes παραλία της Καλαμάτας.

Όλα αυτά μέσα από το Tiguan μοιάζουν τόσο απλά και εύκολα, σαν να αλλάζεις κανάλια στο τηλεκοντρόλ στο σαλόνι σου.

Είναι τέτοια η ευκολία και η προσαρμοστικότητά του, που πραγματικά σε εντυπωσιάζει πως ένα μεγάλο αυτοκίνητο μπορεί να κινείται με τόση ευελιξία στα δρομάκια της Κορώνης και της Πύλου ή να αποφεύγει τελευταία στιγμή τις στενές επαφές με τον καθρέφτη του γερμανικού camper που σπεύδει βιαστικά να πιάσει πόστο στην Βοϊδοκοιλιά.

Όλα τα χειριστήρια λειτουργούν με γνώμονα την ευκολία στην χρήση και την ταχύτητα στις εντολές. Η χορταστική οθόνη των 15 ιντσών κάνει τα πάντα για να σε διευκολύνει, με τα μενού να βρίσκονται στην σωστή διάταξη και να μην χρειάζεται παρά λίγα λεπτά εξοικείωσης για να γνωρίζεις σχεδόν με κλειστά μάτια που βρίσκεται κάθε τι.

Η σύνδεση με τις ασύρματες συσκευές είναι αστραπιαία με τους επιβάτες να απολαμβάνουν αμέσως τις εφαρμογές από τα κινητά τους τηλέφωνα, τα οποία μάλιστα έχουν και ασύρματη -και αρκετά γρήγορη- φόρτιση.

Το τιμόνι είναι ελαφρύ και κόβει πολύ (αξία ανεκτίμητη σε αυτούς τους στενούς δρόμους) η ορατότητα είναι πραγματικά εκπληκτική για ένα τέτοιο μεγάλο αυτοκίνητο, ενώ και η θέση οδήγησης είναι σωστά τοποθετημένη, ούτε αρκετά ψηλά ούτε πολύ χαμηλά, ώστε να υπάρχει πλήρης ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Για το τελευταίο πάντως βοηθά αποφασιστικά και η κάμερα με κάλυψη 360 μοιρών, η οποία αποδείχτηκε θησαυρός στους μικρούς ελιγμούς για να φτάσουμε έως το χείλος του γκρεμού στο τείχος της Μεθώνης.

Για τα καθίσματα της σειράς R-Line θα μπορούσε να γραφτεί ολόκληρο δοκίμιο, καθώς πέρα από την εμφάνιση που θυμίζει γλυπτό μοντέρνας τέχνης, στηρίζουν και πολύ καλά το σώμα.

Έχουν μάλιστα και τρεις λειτουργίες μασάζ, από τις πιο επιτυχημένες και αποτελεσματικές που έχουμε δοκιμάσει ακόμα και σε λιμουζίνες πολλαπλάσιας τιμής.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα μετά από ένα χορταστικό διήμερο στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, δύο πράγματα σε συντροφεύουν. Το πρώτο αφορά αυτόν την χαρισματική γωνιά της Ελλάδας, τη Μεσσηνία.

Ένας τόπος διαρκώς στη μαρκίζα της Ιστορίας και με την εύνοια της γεωολογικής του μοίρας, ο οποίος εξελίχθηκε στις μέρες μας σε ένα υψηλού κύρους και ποικιλίας υπερθέαμα, όπου ανάμεσα στους πρίγκηπες των Εμιράτων και τους διάσημους ποδοσφαιριστές με τις καλλίπυγους συζύγους τους, μπορείς να βρεις -ακόμα- μια ήσυχη γωνιά κάτω από ένα αρμυρίκι στις ερημιές της Γιάλοβας για να αποκοιμηθείς ξέγνοιαστος κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού.

Και από την άλλη είναι η αύρα που σου αφήνει το Tiguan. Αυτή η καθηλωτική αίσθηση πληρότητας ότι μετά από τόσα χιλιόμετρα δεν σου έλειψε τίποτα. Και ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε χωρίς να μπορείς να εντοπίσεις το παραμικρό ψεγάδι.

Ξεκούραστος, ατσαλάκωτος, γεμάτος εμπειρίες και μοναδικές εικόνες, απολαμβάνεις τα τελευταία χιλιόμετρα στην Εθνική που δεν θέλεις να τελειώσουν, μέσα σε μία κάψουλα υψηλής κατασκευαστικής αρτιότητας και προσιτής πολυτέλειας που όμοιά της δεν θα βρεις σε αυτή την κατηγορία.

Το Tiguan ωρίμασε, έγινε ακόμα πιο ολοκληρωμένο και ενίσχυσε όσο δεν πάει άλλο την premium διάστασή του. Εκείνη την σωστή εκδοχή του premium που δεν αποτελεί μία ακόμα καραμέλα του μάρκετινγκ, αλλά είναι ένας τίτλος τιμής για λίγα και ξεχωριστά αυτοκίνητα που κάνουν την δική τους υπέρβαση προς το ωραίο και το υψηλό.

Αυτή ήταν ανέκαθεν η έννοια του premium, και ένα τέτοιο όχημα, βαθιά ξεχωριστό και απόλυτα τελειοθηρικό, είναι και αυτή η νέα γενιά του Tiguan.