Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα Τρίκαλα πρωτοπορούν σε όλη την Ευρώπη με τα αυτόνομα ρομπότ

Ελλάδα 15:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα Τρίκαλα πρωτοπορούν σε όλη την Ευρώπη με τα αυτόνομα ρομπότ

ΝΕΑ

Τα Τρίκαλα πρωτοπορούν σε όλη την Ευρώπη με τα αυτόνομα ρομπότ

ΝΕΑ

Όπου υπάρχει θέληση και φαντασία, η Ελλάδα μπορεί να δείχνει τον δρόμο στην Ευρώπη. Και στα Τρίκαλα τα καταφέρνουν για άλλη μια φορά.

Advertisement
Advertisement

Αν και για τους περισσότερους η χώρα μας είναι ένας τόπος των χαμένων ευκαιριών και της δυσκολίας να παρακολουθήσει όσα γίνονται στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο, υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις.

Και μία από αυτές είναι η πόλη των Τρικάλων, η οποία τα τελευταία χρόνια καταφέρνει να διακρίνεται σε πολύ προωθημένους τομείς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Η νέα πρωτοποριακή υπηρεσία που δοκιμάζεται αυτό τον καιρό στην πόλη της Θεσσαλίας είναι η χρήση αυτόνομων ρομπότ για την διανομή και μεταφορά εμπορευμάτων και δεμάτων.

Advertisement
Advertisement

Τα λεγόμενα και delivery droids τα οποία είναι ένα πολύ καινούργιο πεδίο δράσης για τις εταιρίες κινητικότητας παρέχονται από την ιταλική εταιρία YAPE. Ενώ το όλο πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία της e-Trikala, του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), και του Πανεπιστημίου της Γένοβας, υπό την αιγίδα του ευρωπαϊκού προγράμματος SΗOW.

Τα μικρά αυτά ρομποτ χρησιμοποιήθηκαν ήδη στο Μύλο των Ξωτικών τις ημέρες των Χριστουγέννων, μεταφέροντας τα γράμματα των μικρών παιδιών από το “Ταχυδρομείο” προς τον Αη Βασίλη.

Στο επόμενο στάδιο είναι τα ρομπότ αυτά να μετακινούνται στον πεζόδρομο της Ασκληπιού στο κέντρο των Τρικάλων, μεταφέροντας διάφορα πράγματα, από εφημερίδες και αλληλογραφία μέχρι μικρά πακέτα στα καταστήματα που βρίσκονται στον δρόμο.

Advertisement

Τα ρομπότ αυτά μπορούν να εκπαιδευτούν και να αναγνωρίζουν μία χαρτογραφημένη περιοχή, και έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίζουν εμπόδια και να τα παρακάμπτουν. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των πεζών, αλλά θα μπορούν να συμβιώνουν μαζί τους και να ακολουθούν την ροή της κίνησης.

Ο στόχος αυτής της πιλοτικής λειτουργίας είναι να μελετηθεί κατά πόσον αυτά τα ρομποτοειδή μεταφορικά μέσα μπορούν να είναι αξιόπιστα και χρήσιμα στο μικρής κλίμακας μεταφορικό έργο μέσα σε ένα σφιχτό αστικό ιστό.

Advertisement

Στα Τρίκαλα γίνεται για πρώτη φορά η μελέτη αυτών των ρομπότ όχι σε κλειστούς χώρους με δεδομένες και ελεγχόμενες συνθήκες, αλλά σε πραγματικό περιβάλλον με ανθρώπους και κινητά εμπόδια έτσι ώστε να ελεγχθεί η απόδοσή τους και η συμπεριφορά τους στο σύνθετο περιβάλλον μιας πραγματικής πόλης.

Οι παραδόσεις αυτής της κλίμακας, οι λεγόμενες και “Last Mile”, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για μεγάλες πόλεις και πεζόδρομους ιστορικών κέντρων, όπου η κυκλοφορία των αυτοκινήτων είναι απαγορευμένη και θα μπορούσαν στο μέλλον να τα αντικαταστήσουν με στόλους από τέτοιου είδους ρομπότ.

Advertisement

Τα ρομπότ που χρησιμοποιούνται στα Τρίκαλα είναι κατασκευασμένα στην Ιταλία, από την εταιρία YAPE. Έχουν το ύψος περίπου ενός αμαξιδίου, μπορούν να μεταφέρουν έως και 20 κιλά φορτίου, έχουν αυτονομία τουλάχιστον 40 χιλιομέτρων και η μέγιστη ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν είναι 20 χλμ/ώρα.

Τα Τρίκαλα είναι η πρώτη πόλη της Ευρώπης που κάνουν δοκιμές αυτών των ρομπότ σε πραγματικές συνθήκες. Στο πρόγραμμα συμμετέχει η εταιρία Anytime για την ασφάλισή τους και η Vodafone για την επικοινωνία με το κέντρο διαχείρισης.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Στα Τρίκαλα υλοποιούμε ακόμη ένα πιλοτικό πρόγραμμα που σχετίζεται και αφορά στο μέλλον. Αποκτούμε τεχνογνωσία και εμπειρίες, έχοντας ήδη μετάσχει σε πλήθος καινοτόμων προγραμμάτων, δοκιμάζοντας νέες τεχνολογίες.

Αυτή η νέα πρόκληση σχετίζεται με τις μικρομεταφορές και η ευρωπαϊκή συνεργασία, μας δίνει δυνατότητες να αξιοποιήσουμε τα συμπεράσματα του προγράμματος προς όφελος των πολιτών και των πόλεων. Μαζί με τα αυτόνομα οχήματα που σύντομα θα δρομολογήσουμε ξανά, διερευνούμε όψεις του όχι και τόσο μακρινού, τελικά, μέλλοντος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Με το Ioniq 5 Robotaxi πάει στη φετινή CES η Hyundai (+video)
Hyundai Robotics: Το ψηφιακό σύμπαν του αύριο (+video)
Πετρόπουλος: Το ηλεκτρικό λεωφορείο της BYD στα Τρίκαλα