Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα Rivian R2, R3 και R3X εξέπληξαν, αλλά απειλούν τα Tesla; (+video)

Ελλάδα 8:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα Rivian R2, R3 και R3X εξέπληξαν, αλλά απειλούν τα Tesla; (+video)

ΝΕΑ

Τα Rivian R2, R3 και R3X εξέπληξαν, αλλά απειλούν τα Tesla; (+video)

ΝΕΑ

Η Rivian είναι γνωστή για τα αμιγώς ηλεκτρικά R1S και R1T. Όμως, πλέον προσθέτει ακόμα δύο νέα μοντέλα στην γκάμα της τα οποία δείχνουν πολλά υποσχόμενα.

Advertisement
Advertisement

Στο αμερικανικό αυτοκινητικό πεδίο της ηλεκτροκίνησης, η Rivian Automotive εμφανίστηκε το 2009 ως ο άμεσος ανταγωνιστής της Tesla. Βεβαίως, η εμπορική πορεία της δεν ήταν αντίστοιχη της εταιρείας του Ίλον Μασκ, όμως κατάφερε να δημιουργήσει το SUV R1S και το pickup R1T έπειτα από χρόνια.

Ωστόσο, πλέον, θα προσθέσει στην γκάμα της ακόμα τρία αμιγώς ηλεκτρικά SUV, τα οποία ονομάζονται R2, R3 και R3X, αντίστοιχα. Η παρουσίασή τους σημαίνει κυρίως ότι η Rivian σκοπεύει να στραφεί εμπορικά και στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς τα νέα μοντέλα της είναι μικρότερα σε διαστάσεις και πιο κοντά στην ευρωπαϊκή αυτοκινητική κουλτούρα.

Rivian R3X.

Το R2 μοιάζει σαν μια μικρογραφία του R1S, του πρώτου αυτοκίνητου που δημιούργησε η Rivian για την αμερικανική αγορά. Το νέο μοντέλο είναι πενταθέσιο και θα διατίθεται σε τρεις εκδοχές: Με έναν ηλεκτροκινητήρα, με δύο, αλλά και με τρεις (έναν στο εμπρός μέρος του και δύο πίσω).

Advertisement
Advertisement

Θα διαθέτει μπαταρίες τύπου «4695», δηλαδή όπως αυτές που θα χρησιμοποιεί η BMW στα καινούργια αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα της της σειράς «Neue Klasse», τις οποίες κατασκευάζει η Samsung.

Το μήκος του πενταθέσιου R2 φτάνει τα 4.715 χλστμ. το ύψος του αμαξώματός του τα 1.700 χλστμ. και το μεταξόνιό του τα 2.935 χλστμ. Αυτό αναμένεται να είναι ο άμεσος ανταγωνιστής του Tesla Model Y.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του έγινε γνωστό ότι στον εξοπλισμό του περιλαμβάνονται 11 κάμερες περιμετρικά του αυτοκινήτου οι οποίες εκτός από την υποβοήθηση του οδηγού θα χρησιμεύουν και για το σύστημα αυτόνομης οδήγησης όταν αυτό θα επιτραπεί μελλοντικά.

Advertisement

Το αυτοκίνητο έχει ένα σχετικά μεγάλο χώρο αποσκευών και στο εμπρός μέρους του («frunk») και καλό επίπεδο εξοπλισμού. Επίσης, έγινε γνωστό ότι όλες οι εκδόσεις του -ακόμα και η ισχυρότερη με τους τρεις κινητήρες- θα έχουν μέγιστη θεωρητική αυτονομία που θα ξεπερνά τα 480 χλμ. με μία πλήρη φόρτιση.

Προς το παρόν, δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες αναφορικά με την απόδοση των ηλεκτροκινητήρων του νέου μοντέλου ή τις επιδόσεις του. Πάντως, η εκτίμηση είναι ότι η ισχυρότερη εξ αυτών θα επιταχύνεται από τα 0-100 χλμ./ώρα σε περίπου 3,0 δευτερόλεπτα.

Rivian R2.
Advertisement

Ένα από τα βασικά στοιχεία τόσο του R2 όσο και των R3 και R3X θα είναι η σχετικά χαμηλή τιμή πώλησής τους, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Τα στελέχη της Rivian ανακοίνωσαν ότι η φτηνότερη έκδυση του R2 θα ξεκινά εκεί από τα 40.000 δολάρια (περίπου 36.500 ευρώ, τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία).Το νέο μοντέλο θα αρχίσει να κατασκευάζεται από τα τέλη του 2025 ή τις αρχές του 2026 στην πόλη Normal, στην πολιτεία του Illinois.

Το R3 θα είναι ένα μικρότερο σε διαστάσεις crossover/SUV μοντέλο απ’ ό,τι το R2. Θα βασίζεται σε αυτό αλλά θα έχει μικρότερο μεταξόνιο κατά περίπου 13 εκατοστά, όπως έγινε γνωστό. Θα απευθύνεται σε όσους θέλουν ένα προσιτό αμιγώς ηλεκτροκίνητο καινούργιο αυτοκίνητο.

Το R3X θα είναι η hatchback εκδοχή του νέου μοντέλου της Rivian, όμως το πάτωμά του θα έχει σχετικά καλό ύψος από το έδαφος για να παραπέμπει σε crossover αναφορικά με την ικανότητα κίνησής του σε χωματόδρομο.

Advertisement

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης δεν ανακοινώθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τις τιμές πώλησής τους. Όμως με δεδομένο ότι οι διαστάσεις τους είναι μικρότερες από αυτές του R2, αντίστοιχα μικρότερη θα είναι και η βασική τιμή πώλησής τους (δηλαδή μικρότερη των 40.000 δολαρίων, στις ΗΠΑ).