Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα μεγάλα SUV ευθύνονται για τους θανάτους πεζών

Ελλάδα 9:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα μεγάλα SUV ευθύνονται για τους θανάτους πεζών

ΝΕΑ

Τα μεγάλα SUV ευθύνονται για τους θανάτους πεζών

ΝΕΑ

Το τετράγωνο σχήμα, οι έντονες ακμές στο αμάξωμα και η κάθετη μάσκα στα μεγάλα SUV είναι ο νούμερο 1 κίνδυνος για τους πεζούς.

Advertisement
Advertisement

Η αύξηση των μεγάλων SUV με τις τεράστιες μάσκες και το τετράγωνο σχήμα, μπορεί να αρέσει στο κοινό, αλλά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους πεζούς.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Ασφάλισης για την Ασφάλεια των Αυτοκινητοδρόμων (IIHS), τα οχήματα με επίπεδη μάσκα και αιχμηρές άκρες είναι πιο επικίνδυνα για τους πεζούς από εκείνα με πιο κεκλιμένο καπό.

Αναλύοντας δεδομένα από πάνω από 18.000 ατυχήματα που αφορούσαν ένα μόνο όχημα και έναν πεζό, το IIHS ανακάλυψε ότι τα αυτοκίνητα κάθετη μάσκα είχαν περίπου 26% περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουν θάνατο πεζών σε σύγκριση με εκείνα με πιο κεκλιμένο καπό, ειδικά σε μεσαίου μεγέθους οχήματα.

Advertisement
Advertisement

Η μελέτη τόνισε ότι το σχήμα του καπό έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ασφάλεια των πεζών, με τα πιο επίπεδα καπό να οδηγούν σε σοβαρότερους τραυματισμούς στο κεφάλι.

Τα οχήματα με υψηλότερα καπό (πάνω από 1 μέτρο από το έδαφος) έχουν περίπου 45% περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσουν σε θανάτους πεζών από ό,τι εκείνα με χαμηλότερα καπό (περίπου 75 εκατοστά).

Επιπλέον, το IIHS σημείωσε ότι ενώ τα ψηλότερα οχήματα ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ο «τετράγωνος» σχεδιασμός επηρεάζει σημαντικά την ασφάλεια στα μεσαία και κοντύτερα αυτοκίνητα. Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα οχήματα έχουν μεγαλώσει σημαντικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Advertisement

Οι μεγαλύτερες διαστάσεις και το αυξημένο βάρος των αυτοκινήτων στις ΗΠΑ συνδέονται άμεσα με τους θανάτους πεζών.

Ο πρόεδρος του IIHS David Harkey προέτρεψε τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να επανεξετάσουν το ύψος και το σχήμα των SUV και των pickups τους υπό το πρίσμα αυτών των ευρημάτων.

Advertisement

Τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια των πεζών κατά το σχεδιασμό των οχημάτων, ώστε να μετριαστούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα πιο μεγάλου μεγέθους και τετράγωνου σχήματος αυτοκίνητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Θα ρίξουν χαράτσι σε όλα τα SUV;
To Kardian είναι το νέο urban SUV της Renault
MG HS: Η προσιτή πολυτέλεια στα μεγάλα SUV

 

Advertisement