Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα Matrix Laser της Audi

Ελλάδα 19:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα Matrix Laser της Audi

ΝΕΑ

Τα Matrix Laser της Audi

ΝΕΑ

Η γερμανική εταιρία εξελίσσει την τεχνολογία φωτιστικών σωμάτων παρουσιάζοντας τα εξελιγμένα με λέιζερ διόδους.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (carotog@gmail.com)

Μέχρι να εξελιχθεί η τεχνολογία των προβολέων λέιζερ και να περάσει σε πιο προσιτά μοντέλα (μέχρι στιγμής υπάρχει στα Audi R8 LMX, BMW i8, ενώ λέιζερ θα έχει και η επερχόμενη BMW 7), θα την συναντάμε σε πιο εξεζητημένες περιπτώσεις. Φυσικά, όσο εξελίσσεται μία τεχνολογία, τόσο πιο προσιτή γίνεται, όπως και στην περίπτωση των προβολέων LED. Τώρα, τα λέιζερ έχουν το πλεονέκτημα πως προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια και πιο ευέλικτη προσαρμογή της δέσμης.

Μάλιστα, η Audi (σε συνεργασία με την OSRAM) εξέλιξε τα Matrix Laser με κινούμενο καθρέπτη μεγέθους μόλις 3 mm που ανακλά το γαλάζιο φως των διόδων λέιζερ προς ένα μετασχηματιστή. Από εκεί το φως αποκτά το χρώμα εκείνου της ημέρας και γίνεται όσο πιο λευκό μπορεί και ανάλογα με την θέση του καθρέπτη μεταβάλλεται η δέσμη που φωτίζει τον δρόμο.

Advertisement
Advertisement

«Στις χαμηλές ταχύτητες το φως διαχέεται σε μία μεγαλύτερη περιοχή προβολής για να φωτίζεται μεγαλύτερο πλάτος του δρόμου. Στις υψηλότερες ταχύτητες η γωνία της δέσμης μικραίνει και ταυτόχρονα η δέσμη αποκτά μεγαλύτερη ακτίνα δράσης φωτίζοντας πολύ μακριά τον δρόμο» αναφέρει η Audi στη σχετική της ανακοίνωση για τα Matrix Laser. Εδώ μπορείτε να διαβάστε ένα σχετικό άρθρο για την τεχνολογία των φωτιστικών σωμάτων.