Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα κινεζικά αυτοκίνητα είναι απειλή για την εθνική ασφάλεια;

Ελλάδα 12:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα κινεζικά αυτοκίνητα είναι απειλή για την εθνική ασφάλεια;

ΝΕΑ

Τα κινεζικά αυτοκίνητα είναι απειλή για την εθνική ασφάλεια;

ΝΕΑ

Μεγάλες ανησυχίες εκφράζονται σχετικά με τα κινεζικά μοντέλα, τα οποία μπορούν εν δυνάμει να παρακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους και τις υποδομές των κρατών.

Advertisement
Advertisement

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας σχετικά με τα οχήματα που είναι εξοπλισμένα με συνδεδεμένη τεχνολογία και προέρχονται από την Κίνα και άλλα έθνη που θεωρούνται «ύποπτες».

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τις πιθανές απειλές για την εθνική ασφάλεια που προέρχονται από τις κινεζικές εισαγωγές οχημάτων.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε ανησυχίες για τις φιλοδοξίες της Κίνας να κυριαρχήσει στην αγορά αυτοκινήτων χρησιμοποιώντας αυτό που χαρακτήρισε αθέμιτες πρακτικές.

Advertisement
Advertisement

Τόνισε τον κίνδυνο να κατακλύσουν τους αμερικανικούς δρόμους τεχνολογικά προηγμένα οχήματα, τα οποία ενδεχομένως να συλλέγουν ευαίσθητα δεδομένα σχετικά με τους πολίτες και τις υποδομές και να τα μεταδίδουν πίσω στην Κίνα.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε για την πιθανότητα πρόσβασης ή απενεργοποίησης τέτοιων οχημάτων από απόσταση, εγείροντας σημαντικές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Η στάση του Λευκού Οίκου στο θέμα αυτό προκάλεσε επικρίσεις από την κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, η οποία διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι τα κινεζικά οχήματα αποτελούν απειλή για τους Αμερικανούς.

Advertisement

Ωστόσο, ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι η Κίνα επιβάλλει περιορισμούς στις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, διερωτώμενος γιατί θα πρέπει να επιτραπεί η λειτουργία συνδεδεμένων οχημάτων από την Κίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς επαρκείς εγγυήσεις.

Η τελευταία αυτή κίνηση απηχεί προηγούμενες ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης για τον περιορισμό κινεζικών εταιρειών λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, ιδίως στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Advertisement

Στο παρελθόν, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει περιορισμούς στα ηλεκτρικά οχήματα με κινεζικές μπαταρίες, καθώς και δασμούς στα κινεζικά οχήματα.

Εξετάζονται τροποποιήσεις αυτών των δασμών, ιδίως με στόχο τα κινεζικά οχήματα που συναρμολογούνται στο Μεξικό.

Το υπουργείο Εμπορίου ζητά σχόλια για τις επόμενες 60 ημέρες στο πλαίσιο της έρευνας, με το ενδεχόμενο σύνταξης κανονισμών στη συνέχεια.

Advertisement

Η έρευνα θα εμβαθύνει επίσης σε λεπτομέρειες σχετικά με τα οχήματα που συναρμολογούνται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της προέλευσης του λογισμικού τους.